2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sapıklık ve Sapkınlığın Nedenleri
MAKALE #4889 © Yazan Psk.Dnş.Ayla KETRE | Yayın Nisan 2010 | 157,777 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
İnsanlar Neden Sapıklaşır / Sapkınlaşır ?

Sapıklık sözcüğü kelime itibariyle tek başına oldukça ürkütücü ve tehdit edici görünmektedir ve çoğu kez de halkımız tarafından tek başına yanlış anlamlarda da kullanılmaktadır. Her cinsel eylem sapıklık ya da sapkınlık olarak görülemez. İnsan doğası gereğince karşı cinsten bir yetişkinle cinsel ilişkiye girer ve türünü devam ettirmeyi dürtüsel olarak arzu eder. Bu dürtü dinamiktir ve deşarj edilmek ister. Ancak insan sadece biyolojik bir varlık olmadığı gibi aynı zamanda da toplumsal bir varlık olması itibariyle yaşadığı toplumun bir dizi kurallarını da içinde taşımak durumundadır. Ayıpların, yasakların, günahların varlığı bir şekilde sapkınlıkların önünde fren olmak durumundadır. Eğitim, aile ve kültürel kodlar vasıtası ile kişi cinsel dürtüler ya da olası sapmalarının önüne geçebilmektedir. Ancak ilk çocukluk yıllarına denk gelen 3-5 yaş döneminde her çocuk ilk kez cinselliği keşfeder. Bu keşif döneminde karşılaşılan bir takım sorunlar yetişkinlik döneminde cinsel kimlik ya da cinsel davranışlarda sapmalar şeklinde kendisini göstermektedir. Bazen bu yaş aralıklarına denk gelen dönemde çocuk ağır cinsel travmalarla da karşılaşabilir. Örneğin çevresindeki herhangi birinden bir cinsel travma yaşayabilir. Bu durumda kişi ilerde cinsel sapmalar sergileyebilir. Bazen de aşırı baskıcı sosyo-kültürel ortamlar çocuğun cinsel dürtüler hakkında aşırı suçluluk duymasını ve bu konuda kendisini baskılamasını ve gelecek yetişkin yıllarında da yine toplumun hoş karşılamayacağı sapkın şeyler yapmasını sağlamaktadır. O halde çocuklarımızı yetiştirirken cinsel öğrenme konusunda ayıp, yasak, günah kavramında ölçüye çok fazla dikkat etmek gerekmektedir. Ölçüsünün azlığı da çokluğu da gelecek yıllarda cinsel sapkınlıklara neden olmaktadır.

Sapıkların / Sapkınların Ortak Yönleri Nelerdir?

Özgüvenleri ya çok düşük, aşırı çekingen, sıkılgan, utangaç, toplum önüne çıkmak istemeyen türden ya da insanı rahatsız edecek kadar aşırı özgüveni yüksek sınırsız ve kontrolsüz bir güce sahipmiş izlenimi veren ( sosyopatmış gibi ) bireylerde görülme ihtimali yüksektir. Uyuşturucu ve madde kullanımı yüksek bireylerde cinsel sapkınlıkların çıkma ihtimali yüksektir çünkü beyin zamanla denetim odağını kaybeder ve dürtülere dur diyecek mekanizma ortadan kaybolur. Sapkınlkları olan bireylerin bir başka ortak özellikleri ise iş ve sosyal yaşamlarında başarız oldukları, dalgın ve dağınık, endişeli ve tedirgin görünümleridir. Ya çok anksiyetelidirler ya da son derece soğuk ve mattırlar.

Bireyin Sapık / Sapkın Olmasındaki En Büyük Etken Nedir?

Elbetteki biyolojik açıdan incelenmesi gereken tarafların olması gerekebilir ama biz psikoterpi açısından bakacak olursak doğal olarak bireyin cinsel kimlik gelişimi sırasındaki yetiştirilme tarzından tutundan anne baba tutumuna, o dönemde özdeşim kurduğu kişinin nasıl biri olduğuna, gelişim dönemi esnasında yaşadığı olayların kendisinde bıraktığı izlere kadar pek çok şeye aynı anda bakmaktayız. Ama ne büyük etken nedir diye soracak olursanız. Ya aşırı baskıcı bir aile tutumu ya da aşırı kontrolsüz bir aile tutumu diye tanımlayabiliriz.

Sapıklar / Sapkınlıklar Nasıl Tedavi Edilmelidir?

Bu tedavi sürecinde kim yetkilidir. Tedaviden önce elbetteki nedenlerine bakmak gerekmektedir. Ayrıca sapkınlığın türüne de bakmak gerekir. Örneğin bir el fetişizminin bireyin çevresine ne kadar zarar verici olduğu düşünülürse bunun tedavi edilmesi gereken bir sapkınlık olup olmadığı bile ayrı bir tartışma konusu haline gelmektedir. Ama eğer söz edilen bir çocuklara yönelik bir pedofili ise o zaman bu durumda hastanın psikiyatrik öyküsüne bakılıp antisosyal tutum ve davranışları olup olamdığı, sadistik eylemlere yönelip yönelmediği yani hastalığın derinliği ancak doğru bir epikriz alındıktan sonra bir psikoterapist ile tedavisine yönelinmelidir.

Sapıklık / Sapkınlık Türleri Var Mıdır?

Özellikle halk arasında cinselliğe çok düşkün olmaktan aşırı mastürbasyon isteğine kadar olan yelpazedeki her davranış sapıklık olarak değerlendirilse de günümüzde ruh sağlığı çalışanları arasında da bu yelpaze halen tartışılmaktadır. Yine de genel bir tanımlama vermek gerekirse başlıca sapıklık davranışları şunlardır:

Bebeklere ve çocuklara cinsel yönden ilgi duyma durumu olarak tanımladığımız pedofili . Kaldı ki son günlerde basında ne yazık ki sıkça bu tip haberlere sıkça rastlamaktayız ve genellikle bu tip bir cinsel sapkınlık gösteren bireylerin çocukluklarında da bu tip bir muameleye maruz kaldıkları psikiyatrik öykülerinde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu bir nevi geçmişin intikamını almak gibidir. Ama elbette her tacize uğrayan kişinin gelecekte de tacizci olacağı söylenemez. Sadece bu travmayı doğru bir biçimde atlatamayıp üstüne çeşitli bozukluklar da yaşatılıyorsa bu durumda cinsel sapma görülme olasılığı yüksektir.

Hayvanlarla cinsel ilişkiye girme isteği ve cinsel ilişkiye girme adı verilen zoofili. Bu tip bir cinsel sapma geçmişte daha sık görülmekle bilikte halen kırsal bölgelerde görüldüğü bilinmektedir. Özellikle cinselliğin suç, ayıp, yasak olarak kabul edildiği sosyal çevrelerde kişi bu dürtüsünü sağlıklı bir karşı cins ilişkisi üzerinden gidermek yerine hayvanlara yönelmektedir. Kişi için hayvan sadece bir cinsel metadır ve deşarj olmak birinci hedeftir.

Ölü insanlarla veya ceset ile sevişme isteği duyma ve sevişme adı verilen nekrofili ülkemizde çokça rastlanan bir durum değildir.

Bir başkasını çıplak ya da cinsel ilişki sırasında izleyerek cinsel haz alma durumuna verilen ad röntgenciliktir. Çocuk 3-5 yaşları arasında evin içinde ilk önce anne babasını izler ve cinsel kavramlarını oluşturur. Nasıl olsa biz bizeyiz diyerek rahatça dolaşmak ile sımsıkı her yeri kapatmak arasındaki ölçüyü tam koruyamayan ailelerde yetişen bireyler görülme olasılığı oldukça yüksektir.

Başkalarına cinsel organını onların rızası olmadan göstererek bundan cinsel haz alma durumuna teşhircilik denmektedir. Özellikle büyük kentlerde ve ücra köşelerde ya da toplu taşıma araçlarında görülen bir sapkınlık çeşididir.

Çiftler arasında eş değiştirme ( Bu başka ülke ve kültürlerde normal karşılansa da ülkemizde anormal değerlendirilmektedir)

Eşine acı vererek sevme ve acı çekerek sevilmek isteme şeklinde ortaya çıkan sado- mazoşist ilişki biçimi , homoseksüellik, travestilik ve fetişizm ise halen tartışılan başka cinsel sapma konularından birkaçıdır.

Sapıklıktan / Sapkınlıktan Tamamen Kurtulanabilir Mi Yoksa Kalıcı Mıdır?

Neyin sapıklık olduğu neyin olmadığı belirlendikten sonra hastanın farkındalığı da bu yönde doğru bir biçimde sağlanabilirse tedavisi mümkündür. Yani eğer kişi röntgenciliği masum bir fantezi olarak düşünüyorsa ve bunu bir hastalık olarak kabul etmiyorsa ya da hayvanlarla ilişkiyi bir cinsel seçim olarak görüp zihninde aklileştiriyorsa tedavinin hiçbir aşaması kişi için faydalı olamaz. Ama eğer kişi kendisinde bir bozukluk olduğunun farkına varıp bu konuda terapisit ile işbirliğine giderse bu bozukluktan tamamen kurtulabilir.

Elbette her bir sapkınlığın nedenlerinin tek tek ele alınıp incelenmesi gerekir ki zaten psikolojinin ana konusu da insan davranışlarının nedenlerini araştırmaktır. Sapık olarak nitelendirilen bir bireyin onu bu davranışa iten nedenleri irdelemek gerekir. Ancak yine de ne olursa olsun çocuklarımızı doğru yeiştirmeliyiz. Çocukluğun gelişim evrelerini doğru bir biçimde öğrenmeliyiz. Neyi hani ölçüde vereceğimizi bilirsek, farkındalıklarımızın daha çok farkında olursak gelecek yıllarda daha az sapıklıkların ortaya çıkacağını garanti edebiliriz.

İnsanlar, Sapık / Sapkın Olduğu Bilinen Kişilere Nasıl Bir Yaklaşım Tarzı Göstermelidir?

Bu çok karmaşık bir konu aslında. Çünkü eğer karşınızdaki kişi antisosyal ise ya da psikopat eğilimleri var ise korktuğunuzu hissetmesi onda daha büyük bir hazda yaratabilir. Konuşmak fayda etmeyebilir. Sanırım en doğru yöntem kendini onun saldırısından korumak adına ne tip önlemler alacağını öğrenmek olmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sapıklık ve Sapkınlığın Nedenleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Ayla KETRE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Ayla KETRE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     52 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayla KETRE Fotoğraf
Psk.Dnş.Ayla KETRE
İçel (Mersin)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ayla KETRE'nin Yazıları
► Aldatma ve Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK
► Okb'nin Nedenleri ve Tedavisi Psk.Gökhan BİNGÖL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sapıklık ve Sapkınlığın Nedenleri' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Umuttur İnsanı Vareden Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:15
Top