2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Manik Depresif Bozukluk (İki Uçlu Mizaç Bozukluğu)
MAKALE #5942 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Kasım 2010 | 9,092 Okuyucu
MANİK DEPRESİF!

Bu aralar bir başkayım sözünü çok duyarız.Bazen gerçektende bir başka oluruz.. Duygularımız bir çok yukarılarda mutlu,bir bakmışız ki çökmüş ve mutsuz…. Bunda ne var ki herkes yaşıyor diye içinizden geçenleri duyar gibiyim. Fakat bahsettiğim durum yaşama yönelik duygu durun değişikliği değildir. Kimyasal bir değişiklik olur bu zamanlarda. Bazen uçabilecek kadar mutlu ve özgür hisseder bu insanlar kendini, bazen de ölümden hiç korkmazlar. Hayatta ölmeye bile bir sebep bulamayacak kadar dipte ve çökkün olurlar.

Bipolar bozukluk olarak adlandırılır, yada 'iki uçlu mizaç bozukluğu' denilebilir..En renkli tip hastalardır bana göre. İki ucun biri 'depresyon' halidir ki kişi burada yoğun bir içe kapanma ve mutsuzluk yaşamaktadır.. hayattan zevk alamama,yoğun uyku ya da uykusuzluk hali eşlik eder..nedensiz ağlamalar ve çökkünlükle karakterize edilir. Kişi bu halin ardından tam tersi bir başka duygu durumuna girer. Bu mani halidir. Aşırı öforiktir, eğlenceli, hareketli, çılgınca işler yapan ve günlerce de uykusuz kalsa yorulmaz. Örneğin bir mani durumundaki bir kişinin çantasını kurcalarsanz aklınıza gelebilecek en alakasız malzemelere rastlarsınız. hızlarına ve neşelerine yetişemeyebilirsiniz.. Bazen normal insanlarda da mani durumu görülebilir.. Üzgünlüklerini unutmak için belki de acayip bir çılgınlığa ve neşeye bürünürler. Son derece hiperaktif olurlar böyleleri.. Yine de diyorum kiii 'depresif' halden iyidir bu durum. Maniye girmiş kişi (yani “manik” hasta) son derece neşelidir. Güler, şarkılar söyler, herkesle sohbet eder. Etrafına neşe saçar, uyku ihtiyacı azalır. Çok az uyur, ama son derece dinç uyanır, iştahı artar. Kişi genellikle hayatında hiç olmadığı kadar yemek yer. Manide insan son derece enerjiktir. Yerinde duramaz, bir an durup dinlenme gereği duymaz. Manik hasta kendini oldukça güçlü, önemli, güzel hisseder. Her şeyi başarabileceğine inanır. Manide cinsel istek artar. Manik kişi, genellikle hiç durmamacasına, neredeyse nefes bile almadan ve yüksek sesle konuşur. Konudan konuya atlar. Manik hastanın düşünceleri hızlanmıştır. Manide hastanın dikkati artmıştır, küçücük ayrıntıları gözden kaçırmaz, ama dikkatini belli bir konu üzerinde sürdüremez (yani dikkati dağınıktır). Çok para harcamak, cesurca ve hatta tehlikeli yatırımlar yapmak gözlenebilir.

Manide hasta neşeli olmakla birlikte, kolaylıkla da sinirlenir. Kendisiyle tartışmaya, fikirlerini eleştirmeye, taşkın davranışlarını engellemeye çalıştığınızda büyük bir öfkeye kapılır. Mani, “anormal” bir durumdur. Hasta neşeli, mutlu, enerjik, dinç, esprili, zekidir. Ama tüm sosyal uyumu bozulmuştur. Mani, yukarıda saydığımız şiddetli belirtileri sebebiyle, başladığı ilk gün fark edilen bir hastalıktır. Maniye giren kişi okulunu veya işini de sürdüremez. Uyku ihtiyacı azalmıştır; ama hasta bir yerde duramamakta, belli bir konu üzerine yoğunlaşamamakta, belli bir işi sürdürememektedir. Kimseyi dinlememekte, sürekli kendisi konuşmaktadır. Genellikle de aşırı cesareti sebebiyle kendisine ve çevresine zarar verir. Büyük paralar harcar, kar amacıyla giriştiği çılgınca yatırımlar başarıya ulaşamaz, sık sık tartışır. Mani tedaviyle genellikle iki ila dört hafta içinde düzelen geçici bir durumdur. Bu yüzden mani kelimesini “atak” veya “epizot” kelimeleri takip eder

Richeard Gere’ın bir filmi vardı hatta beklide izlemişinizdir. Mr. Jones diye.. Orda da bipolar bir hastayı canlandırır Gere. Harcamalarına dikkat etmeyen, yüz lira ile uçak almayı hayal eden ve büyük borçlar altına girebilir kişi. Esasında bu hastalığı ve diğer hastalıklarımızı çok iyi tanımaktır önemli olan, duruma göre davranmalıyız.

Bipolar bozuklukta asıl kritik nokta koruyucu tedavidir. Çünkü ataklar geçici tabiattadır, ama tekrarlama riski her zaman vardır. Bipolar bozukluğun koruyucu tedavisinde kullanılan ilaçlara “duygudurumu düzenleyicileri” adı verilmektedir. Koruyucu tedaviyle atak sıklığı azaltılır, hasta tekrar mani veya depresyon geçirse bile bunların hafif olması ve kısa sürmesi sağlanır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Manik Depresif Bozukluk (İki Uçlu Mizaç Bozukluğu)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Manik Depresif Bozukluk (İki Uçlu Mizaç Bozukluğu)' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:47
Top