2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ruh Sağlığı Açısından Psikodramanın Önemi
MAKALE #6600 © Yazan Psk.Dnş.Perihan SAYIN | Yayın Mart 2011 | 6,329 Okuyucu
“Psikodrama yaşamınızda kuruyanları yeşerten, tıkananları açan, cılız kalanları kuvvetlendiren ve ateşleri el yakmadan söndüren gerçek bir serüvendir.”
Deniz Altınay

Psikodrama konusunda ne yazılırsa yazılsın herhangi bir yaşantı grubu ya da lisansı uygun olanlar için bir eğitim grubuna katılmadan anlaşılması ve anlatılması yetersiz kalıyor. Çünkü psikodrama gücünü spontanite, yaratıcılık ve eylemden alıyor. Gücünü eylemden alan bir teknik için yazmak hatta anlatmak bile yetersiz kalıyor. Oturumlar esnasında anlatma yap, yani durum ya da duygu nedir bize eylemle göster dediğimiz bir tekniği yazı ile anlatma çabasındayım. Herkes psikodrama ile tanışsın ve psikolojik okur yazarlık kazanarak hastalık ya da sağlığın kendi kontrolünde olduğunu fark etsin diye. Ve ayrıca tabi ki seçimlerinin ve gücünün farkına varma kapasitesine sahip olduğunu fark etsin diye…

Psikodramada bazen protagonisti, grubu, konuyu, grup içi ilişkileri merkeze alan bir tekniktir. Ama ister merkeze aldığı konu ister kullanıldığı yer değişsin değişmeyen temel ilke kişinin spontanlığı ve yaratıcılığını eylem yoluyla geliştirip ruh sağlığına destek sunmasıdır.

Klasik psikodrama oturumda kişinin içinde var olan güçlerini ortaya çıkarması, varsa işlemeyen rollerin, ya da katılaşmış olanların ortaya çıkarılması, olumlu kişilik özelliklerinin vurgulanması, bu özelliklerin genişletilerek hayatın olumlu algılanması için psikolojik destek sağlanır. Bu sağaltım ya da destekle kişi hayatındaki sorunlara ve ilişkilere daha içinden geldiği gibi yani spontan yaklaşarak yeni ve kendine daha uygun alternatifler yaratmaya başlar.

Bu noktada psikodramanın en önemli güçlerinden biri gruptur. Hayatta oluşan sorunlar, çatışmalar ve çözüm gerektirilen olaylar daha çok grup,toplum,ilişkiler içinde yaşanır. Bu durumda sorunun grup içinde çözülmesi adeta hayatın bir provası ya da simülasyonu gibidir. Kişiler grupta istediği ve kendine uygun gelen çözümleri grubun, liderin ve psikodrama tekniklerinin gücüyle grupta deneyimler. Kişi gerçek hayata geçirmeden önce deneyimlediği bir durumun kendisine ne hissettirdiğini görür, bu noktadan sonra seçmek ya da vazgeçmek kişinin elindedir. Yeni alternatifler oluşturarak denemek de…
Psikodramanın gelecekle ilgili böyle bir gücü varken, ayağınıza takılıp duran ve sizi engelleyen geçmiş için de yeniden yaşayıp geçmişle ilgili düşüncenin yeniden organizasyonunu sağlar.

Psikodramanın en büyük gücünü zamanlar arasındaki geçirgenliğinden alır. Aslında her sahne şimdi ve burada işlenir, ancak geçmişteki bir durum ya da gelecekteki bir sahne de deneyimlenebilir. Bu noktada psikodrama teknikleri ile geçmiş, gelecek ve şimdi avcunuzun içinde sizin zihninizde, sizin istediğiniz gibi şekillenebilir…

Psikodrama ile ilgili diğer önemli bir nokta da psikodramanın insanın sağlıklı yönünü ele almasıdır. Psikodramanın kaynağını ruh sağlığından alır. Psikodramanın dahi kurucusu Moreno yaşadığı dönemdeki teoriler kaynağını psikopatojiden alırken o bunun yerine kaynağını ruh sağlığından alan bir model yaratmıştır. İnsanın sağlıklı yanları ile ilgilenir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2001 yılındaki tahminine göre dört kişiden biri hayatının herhangi bir döneminde ruhsal problem yaşamaktadır. Bu noktada varolan ruh sağlığının korunması ve bu noktada yapılabileceklerin daha fazla öne çıkması gerektiğini düşünüyorum.

Ruh sağlığının korunmasında kişinin kendi gücüne, hayatın , evrenin kozmik gücüne ve kendisinin de bunun bir parçası olduğuna inanması önemli bir parametredir…Bu inancın gelişmesi için psikodrama ve teknikleri somut bir ortam sağlar.

Psikodrama içinde çeşitli tekniklerle rol esnekliği kazanır, rol repertuarını genişletilir. Rol değiştirme gibi bir teknikle kişiler gerçekten başkasının yerine geçer ve ne düşünüp ne hissettiğini deneyimler. Gerçek anlamda empati deneyimlenir.

Bu anlattıklarımı somutlaştırmak için herkes içine bulunduğu rolleri düşünüp ve hangi rolde daha fazla kalıyor bunu düşünebilir. Örneğin sosyal roller üzerinden düşünülürse, arkadaş, sevgili, eş, anne rolleri olan birini düşünelim. Tüm ilişkilerinde hep anne rolü üzerinden işlev görüyorsa sıkıntı yaşayacaktır. Herkese anne, ya da herkese psikolog ya da herkese öğretmen rolü üzerinden tepki vermek, bu rol üzerinden iletişim kurmak esnekliğin az olduğuna işarettir. Oysa sağlıklı olan belli bir sosyal kalıp üzerinden değil içimizden geldiği gibi iletişim kurmak ve davranmaktır. Yani spontan ve yaratıcı davranmak. Elimizde bunu geliştirebilen psikodrama gibi bir teknik var. Gelişen yeni durumlar karşısında kaygıdan uzaklaşarak cesaretle hareket edebilmek için spontan olmak gerekir. Bu konuda zorlanan biri için psikodrama bir dönüm noktası olabilir.
Psikodrama da yeni roller alınarak örneğin; öğrenci, evlat, baba, anne, müdür, bazen gerçek hayatta deneyimlenmeyen prens, kraliçe, peri vb. rol repertuarı genişletilir. Kişinin rol repertuarı ne kadar genişler, gelişir, esnekleşirse roller içinde spontan ve yaratıcı davranış gelişir. Bu yeni cesur tutum kişinin kaygıdan uzaklaşarak cesaretle davranmasını sağlar, bu ise ruh sağlığı açısından destek ve koruma sağlar.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ruh Sağlığı Açısından Psikodramanın Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Perihan SAYIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Perihan SAYIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Perihan SAYIN Fotoğraf
Psk.Dnş.Perihan SAYIN
Ankara
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi25 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Perihan SAYIN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ruh Sağlığı Açısından Psikodramanın Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hayır Demeyi Öğretin Mayıs 2011
► Sosyal Fobi Nisan 2011
► Hayal Et Gerçek Olsun! Aralık 2010
► Kendini İfade Et! Aralık 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:11
Top