2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okula Giden Çocuklarda Takip Önemlidir
MAKALE #7411 © Yazan Psk.Canan SAYIOĞLU | Yayın Eylül 2011 | 4,605 Okuyucu
Okula giden çocuklarda takip önemlidir!

Yeni eğitim-öğretim yılı açılmasıyla birlikte çocuklar için bir çok becerilerini kullanmaları gerekecek döneme başlandı. Farklı mizaçlardaki çocukların okuldaki dersleri ve sosyal ilişkileri yürütmede bambaşka taktikleri ve çözüm yolları olmaktadır. Her anne-baba okul performansında çocuklarının kişilik özelliklerinin izdüşümlerini görebilir ve okulda yaşadıklarına göre kendini nasıl değiştirdiklerini de izleyebilirler. Çocuk için ikinci bir yuva olmak vasfını gösteren okullarda, okul hayatı güzel giden çocukların ileride hayatın stres faktörlerine karşı daha dirençli davrandıklarını görmekteyiz.

Okulda çocukları bekleyen zorluklar ödev sorumluluğunu yerine getirmek ve öğretmenler ve arkadaşlar ile iletişim kurmaktır. Çocuğun bu alanlarda tam uyum sağlayamaması ileriki yaşantısında sorunlar yaratabilir. Anne-baba çocuklarının okula uyumunu takip etmelidir ve aksaklık gördüklerinde sorun kronikleşmeden müdahale etmelidirler.

Yaz tatilinden dolaşmaya, gezmeye, televizyon izlemeye, bilgisayar ve oyuncaklarla oynamaya alışmış olan çocuklar bu aktivitelere okula giderken yeterli zaman ayıramamaktan şikayetçi olacaklardır. Eve gelip hemen oyuna dalmak veya arkadaşlarıyla görüşmek isteyebilirler. Bu durumda veliler çocuğun hem eğlenmesine, hem de ödevlerini yapmasına imkan verecek bir zaman programı yapmalıdırlar. Çocuklar pazarlık yapmak konusuna bazen büyüklerden daha ustaca davranabildiklerinden taviz verilmemelidir. En uygun zaman çizelgesi “önce görev, sonra eğlence” sıralamasıdır. Böylece ödevlerini bitiren çocuğunuzun otomatik olarak ödül almasını, yani eğlenmesini sağlayacağınızdan, sonraki günler ödev yapma alışkanlığını da pekiştirmiş olursunuz. Ödevini yapmak istemeyen çocuklarda uygulanması gereken önemli disiplin ilkeleri de vardır. Bunlardan bir tanesi “Çocuğun sorumluluğunu kendi üzerine alma!” ilkesidir. Eğer ödevler eksik veya baştan savma yapılıyorsa, eğlenmeye geçmek için ödevlerini bir-iki hafta boyunca okula götürmeden önce size kontrol ettirip, ilerleme varsa kontrol sisteminizi yavaşça azaltabilirsiniz. Ödevi kontrol ettiğinizde itinasız yapılmış bir ödev görüyorsanız, ödevini tam yapmadığı için eğlenceye geçmeden önce üzerinden geçmesini sağlamalısınız. Vereceğiniz küçük tavizler, çocuğunuzun ödev sorumluluğunu kazanamamasına yol açabilir. Birinci sınıfa geçmiş çocuklar için ise ödev tamamlamada anne-babanın daha fazla rolü vardır. Diğer sınıflardan farklı olarak birinci sınıftaki çocuklara okuma-yazma pratiğini kazanana kadar, anne-baba daha yakından destek vermelidir. Okumayı söktükten sonra okuma alışkanlığını kazanması için evde “okuma saati” ilan edilebilir ve çocuğun büyüklerini model alması sağlanabilir. Ödev yapma sorumluluğunu kazandırmada diğer bir ilke de “Doğal sonuçları görmesine fırsat ver!” ilkesidir. Öğretmenin ödev kontrolü konusunda birincil otorite olduğu unutulmamalıdır ve öğretmenden şikayetler gelmediği sürece ödev kontrolü okula verilmelidir. Çocuk ödev sorumluluğunu anne-babasına karşı değil, öğretmenine karşı taşıdığını anlamalıdır. Bu hususta öğretmenler de ödevini güzelce yapanlar ve yapmayan çocuklara farklı şekilde davranmalılar ve ödevini yapanları ödüllendirmelidirler. Bugün ödevini kendiliğinden yapan çocuklar, yarın hayatın sorumluluklarını da üstlenebilirler.

Okuldaki insan ilişkileri de çocuğun kendisine çok dersler çıkaracağı olanaklar sağlar. Utangaç çocuklar ve girişken çocuklar öğretmenlerin gözünde farklı tablolar çizeceklerdir. Paylaşmaya, takım çalışmasına yatkın çocukların okul hayatına daha çabuk entegre oldukları kaçınılmaz bir gerçektir. Fazla lider ruhluluk veya çekingenlik çocuğun kendi potansiyelini göstermesini engeller. Anne-babalar çocukları haftalar geçmesine rağmen kendine bir grup, yer edinememiş iseler öncelikle öğretmen ile görüşerek onun görüşlerini almalıdırlar. Öğretmenler dışlanmış çocukların gruplara katılması ve uyum sağlaması için onları yönlendirmelidirler. Anne-babalar ise öğretmenden bilgi aldıktan sonra çocuklarıyla sohbetlerini arttırıp, çocuklarının diğer çocuklar ve öğretmenlerle ne yaşadığını onların dilinden öğrenmeye çabalamalıdırlar. Anne-baba yönlendirmesinin yeterli olmadığı durumlarda, okulda sosyal ilişkilerin kurulamaması başka bir psikolojik soruna sebep olmadan önce bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Uzman Klinik Psikolog
Canan Devletkuşu Sayıoğlu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okula Giden Çocuklarda Takip Önemlidir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Canan SAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Canan SAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Canan SAYIOĞLU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Okula Giden Çocuklarda Takip Önemlidir' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kıskançlık Ağustos 2012
► Fedakarlık Yalanları Ağustos 2012
► Aşk'ın Acısı Ağustos 2012
► Sosyal Fobi Paradoksu Ağustos 2012
► Çocuğum ve Dehb'si Ağustos 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:47
Top