2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendini Anlamak ve Farkında Olmak
MAKALE #9361 © Yazan Psk.Canan SAYIOĞLU | Yayın Ağustos 2012 | 12,507 Okuyucu
Kendinizi anlayacak kadar cesur musunuz?

Bazen bir sorunumuzdan kurtulmak isteriz ama çözümü hep dışarılarda aramaktan, başkalarının değişmesini beklemekten de içimiz sıkılır. Peki sizler sorun gördüğünüz durumlarda, kafanızı dışarı çıkarabilenlerden misiniz yoksa kaplumbağa hesabı kabuğunuzun içinde gizlenmiş mi olursunuz?


Her gün yepyeni deneyimlerle beyinde ve hücrelerimizde “öğrendiklerim” haznesini geliştirirken, alışkanlık derecesindeki davranışlarımız bizlere çok yardımcı olurlar. Örneğin biz her gün işimizden, okulumuzdan çıkıp eve giderken, şimdi nereden gidecektim diye düşünmüyoruz. Çok kısa bir sürede en trafiksiz ve en kısa yola doğru koşuyoruz değil mi? Her akşam televizyon kumandasının nasıl çalıştığını tekrardan keşfetmiyoruz. Kumandayı daha kendimizi o rahat koltuğumuza atarken kavramış ve tuşuna basmış oluyoruz. Artık çok sık yaptığımız davranışlarımızı alışkanlık haline dönüştürmüşken ve bundan yarar sağlarken hayat daha kolay yaşanıyor. Peki ya, alışkanlıklarımız yüzünden neler kaçırıyoruz? Neler kaybediyoruz? Hem de farkında olmadan.


Bir çok kişinin yaşadığı olumsuzluklardan kurtulmak için onlara çok tanıdık gelen bazı geçici çözümleri kullanmaya devam ettiğini sıklıkla görüyoruz. Bu geçici çözümler kişi sorunla yüzleşmesi gereken bir noktaya gelinceye kadar işe yararlar, o yüzden hayatımızın doğal bir parçasıdırlar. Fakat şunu belirtmekte fayda var ki, farkında olmayarak bir çok sorunumuzu uygunsuz yollarla çözmeye çalışıyoruz veya çözülmeyecek zannediyoruz. Kaplumbağanın kabuğuna her tıkladığımızda yaptığı gibi, kendimizi korumak adına alışkanlıkla senelerdir bizimle beraber genişlemiş ve kalınlaşmış olan kabuğumuzun içine saklanıveriyoruz. Kaplumbağa olsak neyse, bu gerçekçi ve işe yarar bir yöntem. Peki insan olarak siz ne zamanlarda, kendinizi hangi durumda bulduğunuzda saklanma alışkanlığına kaptırıveriyorsunuz, farkında mısınız?


Mesela kendinizi her yalnız hissettiğinizde gizlendiğiniz kabuk ne oluyor? Gidip bir kursa yazılmak mı? Ya da alışveriş mi yapıyorsunuz? Bunun farkına varın. Yalnızlık hissi nasıl sizce? İçinizdeki rahatsız edici hissi kendi kendinize tekrarlayarak farkındalığınızı artırın ve kendinize şu soruları sorun;


-Ben ne olunca bu hissi yaşıyorum? Olanların ortak noktası var mı?


-Bu hissi yaşarken aklımdan neler geçiyor?


-Şimdiye kadar kendimi bu histen nasıl kurtarıyordum? İçine gizlenip kendimi kendi farkındalığımdan koruduğum kabuğum neydi? Hissimin arkasındaki düşüncelerimi kendime itiraf etmek çok mu acı verir?


Örnekler çoğaltılabilir. Diyelim ki, yanınızda birileri her kavga ettiğinde sizinle ilgili olmamasına rağmen ortalığın yatışmasından başka bir şey düşünemeyip alışkanlıkla, bundan önceki her seferde yaptığınız gibi kendinizi bir anda mükemmel bir uzlaştırıcı rolünde buluyorsunuz. İnsanların size göre bu kadar çocukça ve sorun yaratır şekilde davranmaları enerjinizi alıp götürüyor, ve artık siz bu rolden bıkmışsınız. Çözüm başkalarının tartışmaması mı; ki bunu kontrol edemeyeceğiz; yoksa nedir? Şimdi düşünün;


(1) Siz ne olunca kendinizi böyle bir role (kabuğa) sokuyorsunuz?


(2) Tartışsalar ne olur? (“tartışmak bir felakettir” diye mi düşünüyorsunuz?)


(3) Bunun nesi dayanılmaz şekilde kötü? Bu kanıya nereden vardınız?


Bu soruların içinde kendinizle ilgili cevaplara ulaşacaksınız. Size sizinle ilgili bir çok şeyler söyleyecekler, şaşıracaksnız. Tıpkı Dalai Lama’nın sözünde olduğu gibi;

Kendinizin içinde bir noksanlığın farkına varmak, başkalarının içindeki binlercesinin farkına varmaktan çok daha faydalıdır. Eğer kabuğunuzun dışına çıkmaya ve kendinizi farketmeye hazırsanız !

Uzman Klinik Psikolog


Canan Devletkuşu Sayıoğlu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kendini Anlamak ve Farkında Olmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Canan SAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Canan SAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Canan SAYIOĞLU'nun Makaleleri
► Kişiliğimizin Farkında Olmak Psk.Dnş.M. Burak OLGUN
► Farkında Ebeveynlik Psk.Damla ARDACOŞKUN
► Duyguların Farkında Olma Psk.Dnş.Özkan KENARLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kendini Anlamak ve Farkında Olmak' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kıskançlık Ağustos 2012
► Fedakarlık Yalanları Ağustos 2012
► Aşk'ın Acısı Ağustos 2012
► Sosyal Fobi Paradoksu Ağustos 2012
► Çocuğum ve Dehb'si Ağustos 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:36
Top