2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınavı Prova Etmek
YAZI #2171 © Yazan Psk.Şeyma ATASOY | Yayın Ağustos 2014
Gençlerin hedeflerine ulaşabilmeleri için aşmaları gereken son sınav “LYS” geldi çattı. İki hafta sonra yoğun çalışma temposu yerini dinlenmeye ve meraklı bir bekleyişe bırakacak.
Ancak, sınanmak, özellikle de sonucunun bundan sonraki hayatının nasıl yol alacağına yön verdiği bir sınava girmek elbette heyecan verici ve stresli bir durum. Sınav anını rahat geçirebilmek, sınav sonucunu da olumlu yönde etkileyecektir. Bu yüzden bugünkü yazımda siz gençlere sınavda yardımcı olabilecek bir teknikten bahsetmek istiyorum.
Öncelikle, üniversite yerleşme sınavının birinci aşamasını yaklaşık üç ay önce aştınız. Sınav sabahına uyanmayı, sınav yerine giderken hissettiklerinizi, sınava girmek için ailelerinizden ayrılmayı, sınav öncesini, sınav anını ve sınav sonrasını tecrübe ettiniz. Ve şimdi LYS sınavında, YGS sınavından 1-0 öndesiniz. Çünkü daha önce yaşamadığınız bir anı tecrübe etmek sizi bu sınava daha hazır hale getirdi.
Bilinmeyen insanı korkutur…
Lunaparklardaki korku tünellerini bir düşünün, karanlıktasınız ve hiç bir şey görmüyorsunuz, anında çıkan komik bir oyuncak, aydınlık bir ortamda görseniz gülüp geçeceğiniz bir oyuncak, sizi ürkütüyor. Aynı bu lunapark örneğindeki gibi ilk sınav sizin için bilinmeyendi, fakat şimdi sınav sürecinin nasıl işlediğini biliyorsunuz ve mutlaka bu tecrübe sizi bu sınavda daha rahat kılacaktır.
Ve şimdi bu tecrübeyi tekrarlayarak sizin için sınav ânını daha rahat geçirmenize yardımcı olacak teknikten bahsetmek istiyorum.
Hayal kurmak, gerçeğin oluşmasına yardım eder. Hayal gücünüzü kullanarak her gün sınavı prova edebilir, sınav anında çok daha rahat olabilirsiniz. Sınav gününe kadar her gece yatmadan önce gözlerinizi kapatın, 3 tane kocaman, derin ve sakinleştirici nefes alıp verin. Zihninizde sınav gününe uyandığınızı hayal edin, takvime bakın, o gündesiniz şimdi…
Sınav sabahını, sınav öncesini, sınav anını ve sınav sonrasını ve hatta ertesi gün sınav sonuçlarını kontrol ettiğiniz ânı nasıl olmasını istiyorsanız o şekilde hayal edin!
Mesela, sınav sabahı çok enerjik ve dinç uyandınız, etrafa gülücükler saçıyorsunuz. Gülmek size gerçekten çok iyi geliyor. Yakınlarınızla ya da tek başınıza sınav salonuna gidiyorsunuz, sınıfınızı buluyor ve sıranıza oturuyorsunuz. Oturduğunuz sırayı hissedin, sınav görevlisine bakın, etrafınızdaki diğer öğrencilere de. Kendinizi çok iyi hissediyorsunuz ve sınav kitapçıkları dağıtıldı sakin ve başarılı hissediyorsunuz. Sınav sırasınca, her soruda kendinizi sakin ve rahat hissediyorsunuz, bilemediğiniz soru olduğunda atlıyor ve sonra tekrar dönüyorsunuz. Sınav harika geçiyor ve eve bu mutlulukla dönüyorsunuz. Ertesi gün soruları kontrol ediyor ve beklediğinizden de iyi sonuç alıyorsunuz…
Her anı detayları ile hissedin, gerçekten o anı yaşıyormuşçasına hayal edin. Sınav öncesinde yediğiniz bir ekmeğin kokusuna kadar…
Sınavı bir kere tecrübe ettiniz ve 1-0 öndesiniz. Ve şimdi hayal ederek, yani sınav ânını beş kere on kere prova ederek, sınavı daha iyi bir skorla tamamlayabilirsiniz.
Sınava girecek bütün arkadaşlarıma başarılar diliyorum.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Şeyma ATASOY
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şeyma ATASOY'un Makale ve Yazıları
► Bu Kimin Sınavı; Kimin Kaygısı? Psk.Gülderen KILIÇ
► Stresle Baş Etmek Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Sosyal Kaygı ile Baş Etmek Psk.Nazlıcan BALABAN
► Çocuğu Kabul Etmek Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Kardeş Kıskançlığıyla Baş Etmek Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Çocuğu Fazlasıyla Himaye Etmek Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU
► Stresle Baş Etmek İçin Ne Yapabiliriz? Psk.Saadet YAVUZBİLGE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sınavı Prova Etmek' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke Yönetimi Ağustos 2014
► Mükemmeliyetçilik Ağustos 2014
► Korkularımız Ağustos 2014
◊ Tırnak Yeme Problemi Ağustos 2014
◊ Sanal Yaşamlar - 2 Ağustos 2014
◊ Sanal Yaşamlar - 1 Ağustos 2014
◊ İyimserlik Ömrü Uzatıyor Ağustos 2014
◊ Hoşgörü ve Tahammül Ağustos 2014
◊ Depresyon Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:06
Top