2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fodmap Diyeti
YAZI #6145 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Ocak 2020
FODMAP DİYETİ

Inflamatuar barsak hastalıkları çok yaygın görülen bir hastalık olmakla beraber yaşam kalitesini de olumsuz etkilemektedir. Hastalığın gelişmesinde pek çok çevresel etmen rol alabilmektedir. Bu etmenlerden biri de diyettir. Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre barsak sağlığı için farklı diyet önerileri öne sürülmektedir.

Bu diyet önerilerinden biri de FODMAP diyetidir.Yani kısa zincirli, emilimi sınırlı karbonhidrat gruplarından fermente oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polyollerin sınırlandırıldığı diyettir. Bu diyetin temelini, yavaş emilen karbonhidratların aşırı bakteri üremesine neden olduğunu gösteren özel karbonhidrat diyeti oluşturmaktadır. Yapılan çalışmaların sonucuna göre bu karbonhidratların sınırlı tüketimi yani FODMAP içeriği düşük diyetler sindirim sisteminde ve barsak sağlığı üzerinde olumlu etkiler bırakmaktadır.

FODMAP diyetinde;

Fruktooligosakkaritler/ fruktan (buğday, çavdar, soğan ve sarımsak gibi)
galaktooligosakkaritler/galaktan (baklagiller ve bazı sert kabuklu yemişler gibi)
laktoz (süt ve süt ürünlerinde bulunan)
fruktoz (meyvelerde bulunan, elma, armut, karpuz, mango gibi)
şeker alkolleri (yapay tatlandırıcılar)
sorbitol (kayısı, kiraz, avokado, şeftali, nektarin gibi sert çekirdekli meyvelerde bulunan)
mannitol (mantar ve karnabaharda bulunan)
bu karbonhidratlar sınırlandırılmalıdır.

Bu besinler barsakta sindirilemez ve fermente edilirler. Dolayısıyla karın şişliği, gaz, kabızlık ve ağrılara sebep olabilirler.

Düşük FODMAP diyeti, bazı temel besinlerin diyetten çıkarılması nedeniyle diyette önemli bir kısıtlama getirir. Bu yüzden bazı besin öğelerinin azalmasına neden olabilir. Özellikle lif, kalsiyum, demir, çinko, folat, B ve D vitaminleri ve doğal antioksidanları azaltma riski altında olabilir..

Düşük fodmap diyetinde yiyebileceğiniz besinler

Etler, balıklar ve yumurtalar
Sağlıklı yağlar
Çoğu otlar ve baharatlar
Yağlı tohumlar: Badem, fındık, kaju fıstığı, yer fıstığı, çam fıstığı, susam tohumları (antepfıstığı hariç)
Meyveler: Muz, kavun, greyfurt, üzüm, kivi, limon, mandalina, kavun (karpuz hariç), portakal, ahududu, çilek
Tatlandırıcılar: Akçaağaç şurubu, pekmez, stevia
Süt ürünleri: Laktoz içermeyen süt ürünleri
Sebzeler: Dolmalık biber, havuç, kereviz, salatalık, patlıcan, zencefil, taze fasulye, lahana, marul, frenk soğanı, patates, turp, ıspanak, taze soğan (sadece yeşil), kabak, tatlı patates, domates, şalgam
Tahıllar: Mısır, yulaf, pirinç, kinoa, sorgum
İçecekler: Su, kahve, çay vb.

Bahçeşehir Zayıflama Merkezi olarak ‘FodMap Diyeti?’ sorusunun yanıtına yönelik hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Umarız sizler için faydalı ve bilgilendirici bir içerik olmuştur. İstanbul diyetisyen arayışınızda yanınızda olduğumuzu hatırlatmak ister, herhangi bir sorunuz olması durumunda bizlerle iletişime geçebileceğinizi belirtmek isteriz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Kış Diyeti Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Akdeniz Diyeti Dyt.Melike ÖZDEN
► Flexitarian Diyeti Dyt.Meltem YAMAN
► Sdm Diyeti Nedir? Dyt.Zülal YALÇIN
► Dukan Diyeti Dyt.Yusuf YAŞAR
► Selülit Diyeti Dyt.Neslihan AKTEPE
► Kan Grubu Diyeti Dyt.Turgay KÖSE
► Dukan Diyeti Dyt.Nilgün AYDIN
► Orac Diyeti Dyt.Gökmen GÖK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Fodmap Diyeti' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:33
Top