2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Strese Karşı Nefes Alma ve Gevşeme Yöntemleri
MAKALE #16940 © Yazan Psk.Serap DUYGULU | Yayın Temmuz 2016 | 4,315 Okuyucu
Nefes Alma ve Gevşeme Yöntemleri
Kaygı ve stres gibi yoğun duygu durumlarında kişisel başa çıkma mekanizmalarını oluşturmak zorundayız. Gevşeme ve nefes alma tekniklerini iyi öğrenerek ve sağlıklı biçimde uygulayarak, bu konuda kendimize en önemli yardımı yine kendimiz yapabiliriz.
Nefes almak önemlidir. Doğru nefes alma alışkanlığı edindiğimizde sıkıntılarla daha kolay başa çıkabildiğimizi göreceğiz. Sadece biraz alıştırma yapmak gerekir. Basit birkaç tekniği öğrenerek, çocuklarımıza da öğretmek onların sınav sırasında ya da sınava hazırlanırken, dikkatlerini toplamalarına, sorulara odaklanmalarına ve heyecanlarını frenlemelerine çok yardımcı olur.
Hepimiz nefes almayı bildiğimizi sanırız. Oysa nefes almak başka, doğru nefes almak başka şeydir. Bizim gün içinde farkında olmadan aldığımız nefeste bir iki saniye içinde nefes alır, yine bir iki saniye içinde de dışarıya veririz. Hâlbuki nefes almak demek, bir iki saniye içinde aldığımız nefesi, 3-4 saniyede, yani aldığımızdan daha fazla bir sürede vermek demektir. O zaman oksijen bedenimizde daha fazla kalır ve dokular tarafından yeterince kullanılır.
Nefes alma teknikleri bir kez öğrenildikten sonra her ortamda rahatlıkla uygulanabilir ve bu yolla pek çok sıkıntılı anda bu yöntemle rahatlama sağlanabilir.
Nefes Almayı Öğrenmek
Son derece basit ve kolay olan yol, kendimizi rahat hissettiğimiz bir ortamda, mümkünse sırtüstü uzanarak uygulanabilir. Burundan alınan derin nefes, önce 5 saniye boyunca tutulur ve sonra ağır ağır bırakılır.
Nefes alırken burundan alınır, verirken ağızdan verilir. Bir kaç alıştırma sonunda nefes almak bir ritme oturur ve o zaman, kendimizi mutlu hissedeceğimiz bir yerde olduğumuz hayal edilerek, nefse alıp vermeye devam edilir. Hayal etme aşamalarında aklınıza gelen her şeyi, bulunmak istediğiniz her yeri ve her insanı düşünebilirsiniz.
Önemli olan, hayal ettiğiniz görüntüleri olabildiğince gözünüzde canlandırmaya çalışmaktır.
Gevşeme Tekniği
Gevşemek, nefes almak gibi oldukça önemli bir işleve sahiptir. Gün içinde pek çoğumuz fark etmeyiz ama kaslarımız genellikle oldukça gerilmiş hâlde dolaşırız. Özellikle de stres anlarında, kendimizi gergin, yorgun ya da sıkıntılı hissettiğimiz her an vücudumuzda bütün kaslarımız da gerilmiştir ve bu genel bir ağrı, kırıklık, yorgunluk, kasvet ve daha çok gerilim demektir.
Gevşeme tekniği bu anlamda çok rahatlatıcı bir yöntemdir ve ne kadar gerildiğimizi de fark etmemizi sağlar. Burada amaç, ayaklarımızdan başımıza kadar olan bütün organlarımızı tek tek düşünüp fark etmek ve bu organlardaki kasları sıkıp gevşeterek çalıştırmaktır. Böylece gergin kalmış kaslarımızı esneterek, olması gereken hâle döndürmek mümkün olabilir.
Bunun için de aynı nefes çalışmasında olduğu gibi, rahat bir konumda olmak gerekir. Bir koltukta oturmak ya da uzanmak da uygun bir pozisyon olabilir. Önce ayaklardan başlanabilir ya da önce baş tarafından başlanabilir.
Diyelim ki önce ayaklardan başlanıyor. Bu durumda ayaktaki bütün parmaklar tek tek düşünülerek gerilip gevşetilmelidir ve bu arada az önce anlatılan nefes alma tekniğini uygulamak gerektiği unutulmamalıdır. Ayaklar 5-10 saniye boyunca bu şekilde gerilip gevşetildikten sonra bacaklara geçilmelidir. Bacak kasları gerilip gevşetildikten sonra, sırasıyla kalça kasları, karın kasları, göğüs kasları, yüz kasları olarak başa kadar bütün organlar 5-10 saniye boyunca tek tek kasılıp gevşetilmelidir. Bu çalışma sırasında nefes alma tekniği uygulanmaya devam edilmeli ve bütün vücudun dinlendiği, gevşediği ve sıkıntılarından arındığı da hayal edilmelidir.
Hem nefes alma hem de gevşeme teknikleri gerçekten çok önemli yöntemlerdir ve kolay uygulanabilir olmaları yanında, sağladığı yararlar bakımından mutlaka üzerinde çalışılması gerekmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Strese Karşı Nefes Alma ve Gevşeme Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap DUYGULU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap DUYGULU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap DUYGULU'nun Yazıları
► Strese Karşı Bilinç Geliştirme Yolları Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► Gevşeme Egzersizi Psk.Merve EKŞİ
► Strese Dayanıklılık Ölçeği Psk.Halil TÜRKMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Strese Karşı Nefes Alma ve Gevşeme Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Çocuk İlişkisi Kasım 2016
► Alınganlık Kasım 2016
► Kıskançlık Kasım 2016
► Yılbaşı ve Çocuklar Kasım 2016
◊ Dizi Dizi Hayatlar Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:23
Top