2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terapötik Süreçte Oyunun Önemi
MAKALE #18493 © Yazan Psk.Eyüp TUNAHAN | Yayın Haziran 2017 | 3,879 Okuyucu
Terapötik Süreçte Oyunun Önemi

Oyun terapisi, oyunun olduğu düşünülen aktivitelerin varlığını gerektirir. Hikâye okuyan bir çocuğun oyun oynadığını söyleyemeyiz. Oyun terapisi; oyun terapisi prosedürleri ile eğitilmiş, seçilmiş oyun materyalleri ile çocuğun kendisini, tecrübelerini, davranışlarını doğal bir iletişim olan oyunu kullanarak ifade etme ve keşfetmede güvenli bir iletişim geliştiren terapist ile çocuk arasında dinamik bir ilişkidir.

Yetişkinler; duygularını, kızgınlıklarını, endişelerini ve kişisel problemlerini sözlü olarak ifade ederler. Çocuk için ifade edim aracı oyun, yetişkin için sözcüklerdir. Çocuğun dünyasında oyun; duygularını ifade etme, ilişkileri geliştirme ve başarısını ifade etme yöntemidir. Yetişkinlerin dünyasında korku, ikna, kızgınlık, mutluluğun ifade aracı sözcükler iken çocuğun dünyasında oyundur. Bu açıdan bakıldığında çocuklar oyuncakları kelimeler gibi kullanırlar. Oyun çocuğun dilidir. Terapiyi sözel ifadelerle kısıtlamak çoğu zaman ifadenin açık şekli olan aktivitenin varlığını inkâr etmektir. Bazı oyun terapistlerinin hedefi çocuğu konuşturmaktır. Bu durumda daha çok terapistin kendi endişe ve rahatsızlık durumu ile ilgilenilir ve çocuğu konuşturarak kontrol altında tutma ihtiyacı ortaya çıkar. Terapi, konuşmayı iyileştirmeyle sınırlandırılmaz. Eğer konuşmayı iyileştirme varsa neden oyunu iyileştirme olmasın. Oyun terapisi sadece çocuğun sözel davranışlarına değil, tüm davranışlarına bir cevap fırsatıdır. Çocukların ne hissettiklerini veya yaşadıkları şeylerden nasıl etkilendiklerini anlatmaya çalışırken belirgin zorluklar yaşanabilir eğer duyarlı, ilgili ve empatik bir yetişkin eşliğinde izin verilirse çocuklar seçtiği materyaller ve oyuncaklar ile bu materyallerle neler yaptığı ve kurguladıkları hikayeler aracılığıyla ne hissettiklerini gösterebilirler. Sözlü olarak zorlandıkları alanları çocuklar oyun yoluyla ifade ettiklerinden çocukların oyunları anlamlı ve önemlidir. Söyleyemedikleri şeyleri söze döktüğünde cezalandırılacağını düşünen çocuklar, oyun yoluyla duygularını gösterebilirler. Oyun kendini ifade etmenin sembolik bir dilidir.

Çocuğun tecrübesini,
Tecrübe karşısındaki tepkisini,
Tecrübe esnasındaki duygularını,
Dilek, istek ve ihtiyaçlarını,
Kendini kabullenmesini oyun yoluyla açığa çıkar.

Oyun çocuğun tecrübesini ve kişisel dünyasını düzenleme girişiminin bir temsilidir. Oyun çocuğun hayatındaki kontrolü ve dengeyi sağlama yoludur. Çocuklar oynarken oyunda temsil edilen yaşantılarının gerçek kontrollerinin sağlanması mümkün olmasa bile oyundaki olayları kontrol altında tutarlar. Bu kontrol etme hissini geliştirir. Çocuğun terapiste gelme sebebi saldırgan davranış ise çocuk oyuncak ayısına vurduğu veya terapiste ok tabancasıyla ateş etmeye çalıştığından ilk önce saldırganlığını görmek için değil, çocuğun kendini kontrol etmesini, uygun terapötik sınırlama koyma prosedürleriyle cevap vererek öğrenmesine yardım etmek için fırsatlar verir. Oyun aracılığı ile saldırgan davranışlar olumlu davranışlar ile yer değiştirilir ve bunu sağlarken de oyun, çocuğun en önemli yardımcısıdır.

Oyun, çocuğun davranışlarını düzenler. İşe yaramayan öğütler vermez. Dolayısıyla çocukların duygusal ve zihinsel gelişimi için gereklidir.

Oyunun Sembolik Fonksiyonu

Oyun, somut tecrübe ile soyut düşünce arasında bir köprüdür ve önemli olan oyunun sembolik fonksiyonudur.

Oyunda çocuk daha önce direkt veya dolaylı olarak tecrübe ettiği başka şeyler için sembolik olan somut nesnelerle duyguları hareket ettirici bir şekilde uğraşır. Çocuğun direkt ifadede çok zorlandığı duygu ve davranışları kendi seçimine bırakılmış oyuncaklar aracılığı ile doğru bir şekilde yöneltilebilir. Bazen bu bağlantı gayet açık olur bazen de bu bağlantı uzaktır. Her iki durumda da oyun çocuğun tecrübelerini düzenlemek için yapılan girişimi sergiler ve bu bazen çocuğun hayatında kendini kontrol altında hissettiğinde birkaç defa gerçekleşmiş olabilir. Oyun, çocuğun iç dünyası hakkında somut şekiller ve ifadeler verir. Duygusal yönden önemli olan tecrübeler oyun ile anlam kazanır. Oyunun temel fonksiyonu gerçekte başarılamayacak bir durumun içsel araştırmalarını birleştirerek mücadele etmeyi öğreten fırsatları sağlayan sembolik temsillerle başarılabilir duruma dönüştürmektir. Yapı blokları ile ev, apartman ve değişik yapılar inşa etme… Terapist çocuklarla oyunu kullanır çünkü oyun çocuğun kendini ifade etmede sembolik dilidir. Çocuklar; oyuncaklarını kullanarak kendisi hakkında, önemli kişiler hakkında ve hayatındaki bazı olaylar karşısında nasıl hissettiğini kelimelerden daha net bir şekilde gösterebilir.

Çok fazla sözel zekaya sahip olan ve bir çocuğun hayal dünyasına uçuşunu anlamayan, çocuğa yetişkin gibi davranan bir terapist zamanla yok olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Terapötik Süreçte Oyunun Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Eyüp TUNAHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Eyüp TUNAHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Eyüp TUNAHAN'ın Yazıları
► Çocuklarda Oyunun Önemi Emine ERGÜN
► Terapötik Sanat Psk.Beria Bilge ŞENER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Terapötik Süreçte Oyunun Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kum Terapisi Süreci Nedir? Haziran 2017
► Aile Oyun Terapisi Haziran 2017
► Çocuk ve İstismar Mart 2017
◊ Fizik Tedavi Mayıs 2021
◊ Down Sendromu Mayıs 2021
◊ Otizm Mayıs 2021
◊ Öğrenme Güçlüğü Mayıs 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:06
Top