2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Başarılı Çocuklar Yetiştirmenin Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Yolları
MAKALE #19773 © Yazan Psk.Fahrettin ÖZÇELEBİ | Yayın Eylül 2018 | 2,702 Okuyucu
Başarılı Çocuklar Yetiştirmenin Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Yolları?
Tüm anne babaların neredeyse tamamı çocuklarının gelecekte başarılı birer yetişkin olmalarını ve sağlıklı, mutlu bir yaşam sürmelerini arzu ederler. Bunun için çocuklarına doğru olduğuna inandıkları şekilde davranmaya çalışırlar. Peki;

  • Yüksek başarıya ulaşan yetişkinlerin nitelikleri ve onları diğerlerinden ayıran özellikler neler?
  • Çocuklarınızın hayatta başarılı olmasını sağlamak için ne yapabilirsiniz?

Psikoloji alanında dünden bugüne kadar yapılan bu konudaki bazı bilimsel araştırmalardan örnekler vererek bu soruları cevaplamaya çalışalım..

1- Hazzı Erteleyebilme Becerisini Kazanmasına Yardım Edin:

4-6 Yaş grubundaki bazı çocuklara 1972’den günümüze kadar yaklaşık 45 yıldır yapılan bir çalışmada (Marshmellow Testi), çocuk bir odaya götürülüyor ve önüne bir şeker konuluyor. Çalışmayı yapan kişi çocuğa dışarıda biraz işi olduğunu ve hemen döneceğini, kendisi dönene kadar önündeki şekeri yemezse döndüğünde kendisine bir şeker daha vereceğini, fakat şekeri kendisini beklemeden yerse önünde bulunan zile basmasını söyleyip odadan çıkarak çocuğun davranışlarını gözlemliyor.

Deneyi yapan kişinin odaya dönmesini bekleyebilen sabırlı çocuklar ile dönmesini bekleyemeyip şekeri yiyen çocuklar arasındaki farka bakıldığında; Testi geçerek alacağı zevki erteleyebilen çocukların, erteleyemeyenlere göre akademik açıdan daha başarılı oldukları ve sınavlarda daha yüksek notlar aldıkları, aynı zamanda ilerleyen yaşlarda alkol ve madde bağımlılık risklerinin daha az olduğu ve sosyal becerilerinin çok daha iyi olduğu görülüyor.

Sonuçlara bakıldığında ister istemez insanın aklına şu sorular geliyor;

-Hazzı erteleyebilme becerisinde çocuklar neden farklılık gösteriyor?
-Bu durum doğuştan gelen kişilik özelliklerinden mi kaynaklanıyor? Yoksa bu durum sonradan öğrenilen bir şey mi?

Yanıt kuşkusuz her iki durumu da kapsıyor. Bu durumun çocukların doğuştan gelen kişilik özellikleriyle bağlantısı olduğu kadar, çocuğun yaşadığı çevre, ebeveynlerin tutumları, ailenin çocuğun ihtiyaç ve isteklerini hemen karşılıyor olmaları ve sabretmeyi öğretmemeleri ile de bağlantılı olduğu gözlemleniyor. (1)

2-Bir Aile Olarak Akşam Yemeği Yiyin:

Son dönemlerde insanlar aileleriyle beraber yemek yeme alışkanlıklarını maalesef gitgide kaybetmeye başladı. Beraber yemek yemek için neredeyse doğum günleri, yılbaşı veya bayramlar gibi özel zamanlar beklenir oldu.

Fakat Harvard Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre haftada yaklaşık 5 gün aileleriyle birlikte yemek yiyen çocukların, yemeyen çocuklara göre obezite, madde bağımlılığı, depresyon ve genç yaşta hamilelik gibi problemleri daha az yaşadıklarını ayrıca daha yüksek not ortalamaları ile birlikte daha iyi kelime hazinesine sahip oldukları ve aileleriyle daha yakın oldukları saptanmıştır. (1)

Size her ne kadar basit gibi görünse de çocuklarınızla geçireceğiniz bu küçük zaman aralıklarının, onların psikososyal gelişimleri üzerindeki etkisi büyük.

3-Ekrana Bakarak Geçirilen Zamanı Yeniden Planlayın:

Küçük çocukların tablet, akıllı telefon ve televizyon gibi aletlere uzun süre bakarak vakit geçirmeleri, ilerleyen süreçlerde boyun ve bel ağrısı gibi fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra onların psikolojik olarak odaklanma ve dikkat, kelime hazinesi ve sosyal beceriler dahil olmak üzere belirli yeteneklerinin gelişmesini engellemektedir.

18 aydan küçük çocukların uzaktaki aile bireyleri veya yakınları ile görüntülü görüşme dışında nerdeyse hiç ekrana bakmamaları, 2 ila 5 yaş arasındaki çocukların ise ekran süresinin 1 saat ile sınırlandırılması önerilir.

Kanada’da geçen yıl 6 ay ve 2 yaş arası 900 bebekle yapılan bir çalışmada, akıllı telefonlarla daha çok zaman geçiren bebeklerin geçirmeyenlere göre ifade edici dil gelişimlerinde daha geri oldukları bulunmuş. Üstelik her 30 dakikalık ekrana bakma süresinin, bu gerilik riskini %49 arttırdığı bulunmuş. (2)

4- Onlara Okuyun:

Küçük yaşlarda kitaplarını seven çocuklar, daha sonra eğlenmek için okuyan insanlara dönüşürler. Yapılan araştırmalara göre kendilerine ebeveynleri tarafından kitap okunan bebeklerin daha iyi bir dil gelişimine sahip oldukları ve ilerleyen yaşlarda yaşıtlarına nazaran daha erken kitap okuma becerisi kazandıkları ve kendisine kitap okunan çocukların okul başarısının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.

5-Bırakın Başarısız Olsunlar:

Size biraz şaşırtıcı gelebilir ama evet yanlış okumadınız bırakın başarısız olsunlar. Bu bazen bir ebeveynin yapabileceği en iyi şeylerden biridir. Nöropsikoloji alanında yapılan bazı araştırmalara göre başarısızlığın çeşitli seviyelerde çocuklar için iyi olduğu saptanmıştır. Birincisi, başarısızlık yaşamak, çocuğunuzun gerçek dünyada kesinlikle ihtiyaç duyulan bir beceriyle başa çıkmayı öğrenmesine yardımcı olur. Ayrıca, akranlarıyla gerçek anlamda ilişki kurması gereken yaşam deneyimini de sağlar. Zorlanmak ayrıca sıkı çalışma ve sürekli çaba harcamaya duyulan ihtiyacı da çocuğa göstermektedir. Zamanla, yenilgiyi yaşayan çocuklar dirençli olacak ve başarısız olmaktan korkmadıkları için zor görevler ve faaliyetler yapmaya daha istekli olacaktır. Çocuğunuzun sadece mücadelesini görmeye istekli olmanız bile, onların yetenekli olduklarına inandığınızı ve herhangi bir sonucu, hatta çok zor bir şeyi dahi başarabilecekleri mesajını verir.


Kaynakça:
1) Christina Desmarais/Want to raise kids who thrive science says do thes.
2) Presented in the Annual Meeting of Pediatric Academic Societies, 2017

Psk. Fahrettin ÖZÇELEBİ


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Başarılı Çocuklar Yetiştirmenin Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Fahrettin ÖZÇELEBİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Fahrettin ÖZÇELEBİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Fahrettin ÖZÇELEBİ'nin Makaleleri
► Tikli Çocuklar ve Tikin Tedavi Yolları ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Abdullah TOPAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Başarılı Çocuklar Yetiştirmenin Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:48
Top