2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çiftlerde Sağlıklı İletişimin Olmazsa Olmazları
MAKALE #19833 © Yazan Psk.Fahrettin ÖZÇELEBİ | Yayın Eylül 2018 | 2,050 Okuyucu
ÇİFTLERDE SAĞLIKLI İLETİŞİMİN OLMAZSA OLMAZLARI

İletişim, sadece kelimeleri değil; duyguları, düşünceleri, bedeni, ruh halini, zamanı, mekanı ve mekandaki kişi ve diğer varlıkları kapsayan bir süreçtir. Aynı zamanda bütün bu sayılanlar iletişime geçtiğimiz kişi ya da kişiler içinde geçerli olup tamamen bir etkileşim içindedir.

Bu tanımıyla bakıldığında aslında bir çırpıda oluşuveren bir iletişimin ne kadar karmaşık ve bir çok faktöre bağlı olduğunu görebiliyoruz. Bu sebeple çoğu zaman çeşitli kişilerle olan konuşmalarımızda “beni anlamıyor, hep böyle zaten” veya “bu gün benimle ilgilenmedi, artık beni sevmiyor” , “dün daha neşeliydi,onu sıktım galiba” gibi bazı çıkarımlarımızda aslında başka bir çok faktörü de göz önünde bulundurmamız gerekliliğini görmemizi fark etmemiz gerekiyor.

Duygusal ilişkilere baktığımızda bunun herhangi bir kişiyle olan bir süreçten daha farklı olabileceğini görüyoruz. Örneğin; annemiz o günki konuşmamızda bize kısıtlı cevaplar verdiğinde onun yorgun olabileceği, iyi uyuyamadığı gibi sonuçlara varabilirken, duygusal ya da özel diyebileceğimiz bir ilişki içinde daha çok olumsuz çıkarımlar yapma ve bunu tüm zamana genelleme eğiliminde olabiliyoruz. Tabi ki bu durum ilişkinin gidişatını aksi yönde etkileyebiliyor. Bu noktada fark etmemiz gereken şey; sağlıklı iletişimin önemi diyebiliriz.

Sağlıklı iletişimin içeriğindeki ilk basamak; açık/şeffaf bir iletişimin tercih edilmesidir. Biraz daha açacak olursak, çiftin ilişkiye dair beklenti ve ihtiyaçlarını net bir şekilde konuşabilmesidir diyebiliriz. Her alanda (ekonomik, cinsellik, sorumluluklar, aileler, sosyallik vs.) bu açıklığı gösterebilmek her iki tarafı daha da rahatlatacak ve atacakları adımlar için malumat sahibi olacaklardır. Ancak bu tek seferde olup bitecek bir durum asla değildir. Çünkü insanlar gelişen ve değişen varlıklar olduğu için bu gelişim ve değişimin beklenti ve ihtiyaçlara yansıyor olması da olası bir durumdur. Bu sebeple bu durum çeşitli periyotlarla (bu çiftin oluşturacağı ve iyi hissedeceği şekilde olabilir) mutlaka konuşulması ve değerlendirilmesi gereken bir süreçtir.

Diğer bir basamak ise duygu ifadesidir. Karşı tarafın bizi en iyi anlamasını sağlayacağımız yol duygularımızı iyi tanıyıp karşıya en doğru şekilde aktarmaktır. ”Bu yaptığın beni üzdü”, “böyle davranman beni mutlu ediyor” gibi ifadeler partnerimize aslında bizim ne istediğimizle ilgili de bilgi sunmamızı sağlamaktadır. Aynı zamanda ben dilini kullanmak karşı tarafa suçlayıcı ya da eleştirel olmamızı da engellemekte ve iletişimi daha iyi bir hale getirmektedir. Bütün bunlara baktığımızda duygu ifadesi sayesinde kişi hem kendi rahatlamakta ve iyi hissetmektedir hem de partnerine kendisine dair bir şey öğretmiş olmaktadır.

Sağlıklı iletişimin başka bir basamağı da olumlu ifade kullanımıdır. Hangi ilişki olursa olsun genel ve yanlış olan eğilim; hata yapıldığında vurgulamak, işler yolunda gittiğinde de zaten böyle olması gerekiyor gibi bir alt düşünceyle teşekkür/takdir etmemektir. Aslında bir durumun devamını istiyorsak onu pekiştirmek, vurgulamak ya da desteklemek olması gerekendir. ”Çoraplarını kirli sepetine attığın için teşekkür ederim” cümlesi içinde istediğimiz bir davranışın devamını takdirle sağlamak daha mümkün görünürken, “çoraplarını hep yerde bırakıyorsun zaten!” gibi bir ifadeyle karşımızdaki kişinin iletişime bile katılımını engellemiş olabiliyoruz. Hatta önceki basamağa dönüp,olumlu bir ifadenin içine olumlu bir duygu kattığımızda bu durumun daha etkili olması da beklenmektedir.

Son olarak, bir iletişimde asla olmaması gereken durumlar; hakaret ve küçük düşürücü davranışlardır. Aslında bunu en temelde ailemizden aldığımız eğitim doğrultusunda öğrenmiş durumdayız. Ancak bazen süreç içinde öyle zorlanmalar olabiliyor ki kendimizi çok farklı bir yaklaşım içinde bulabiliyoruz. Koşullar ne kadar zorlayıcı olursa olsun bu tarz bir yaklaşım kabul edilebilir olmaz ve sadece ilişkiyi yıpratır ve beklide onarılmaz yaralar bırakabilir. Kendinizi böyle bir durum içinde sıkça buluyor ve baş edemiyorsanız mutlaka profesyonel bir destek almanızda fayda vardır.

Psk. Fahrettin ÖZÇELEBİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çiftlerde Sağlıklı İletişimin Olmazsa Olmazları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Fahrettin ÖZÇELEBİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Fahrettin ÖZÇELEBİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Fahrettin ÖZÇELEBİ'nin Makaleleri
► İyi İlişkilerin Olmazsa Olmazı ! Psk.Dnş.Nilgün SARI
► Aile ve Çiftlerde Terapi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çiftlerde Sağlıklı İletişimin Olmazsa Olmazları' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:54
Top