2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çıft Terapisi Nedır?
MAKALE #20432 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Mart 2019 | 1,758 Okuyucu
Çift terapisi, birbirleriyle iletişim sorunu yaşayan ya da çatışma halinde olan iki insanın etkileşimini değiştirmek ve geliştirmek için gerçekleştirilen bir psikoterapi biçimidir. Günlük yaşamda aile ve birlikteliklerle ilgili olarak süreklilik gösteren sorunların daha çok artış göstermesiyle, bu alanda çalışmalar artış göstermiştir.

Çift terapisi, klinikte daha çok evlilik terapisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak belirtmekte fayda vardır ki, evlilik terapisi konu açısından özel bir ailesel çatışmayı konu alan çalışmalardır. Bu bakımdan evlilik terapisinin, çift terapisine göre daha sınırlı bir alan olduğunu söyleyebilmekteyiz. Aile ve çift terapisi, ülkemizde de dünya genelinde de ilgili çalışmaların daha çok gerçekleştirildiği, oldukça önem verilen bir alandır. Öncelikli olarak bireye, bireylerin birbirleriyle kurdukları ilişkinin iyileştirilmesi doğrultusunda birlikteliklere ve dolayısıyla topluma geri dönüşü olan çalışmalar, çift terapisi adını almaktadır.

Bir Psikoterapi Biçimi Olarak Çift Terapisi
Bireylerin diğer insanlarla kurdukları ilişkilerin niteliği, ruh sağlıkları ve duygusal doyumları bakımından oldukça önemlidir. Kişinin özellikle en yakın çevresi, yani ebeveyn, eş ve çocuklarıyla kurduğu yakın ilişkiler, ruh sağlıkları ve duygusal doyumları açısından oldukça belirgin niteliktedir. Bu yakın ilişki türleri içerisinde özellikle evlilikler ya da birliktelikler, zaman zaman çatışmalara sebep olabilmekte, zorlu ve sıkıntılı dönemler ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.

Çift terapisi, bireyler arası iletişimde, değişim ve gelişim sağlanması amacıyla gerçekleştirilen psikoterapi yöntemidir. Çift terapisiyle, aile ve çiftler arasındaki yakın ilişki çalışılmakta, aile içerisinde ve çiftler arasında yaşanan zorlu ve sıkıntılı süreçler ele alınarak, çatışmaların çözülmesi ve iletişimin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çift terapisi yoluyla, bireylerin sağlıklı yönde değişim ve gelişimi sağlanarak, öncelikle birey sağlığının, birey sağlığı doğrultusunda hem birliktelikler hem aile içi iletişim açısından olumlu gelişimlerin sağlanması amaçlanmakta, bu durum ise beraberinde dış dünyayla kurulan ilişkiyi olumlayan sonuçlar getirmektedir.

Çift Terapisinin Amacı Nedir?
Çift terapisinde, iletişim noktasında değişim ve gelişim unsurları üzerinden hareket edilmektedir. Bu bakımdan çift terapisinin amaçlarını şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

Çift terapisi, değişim sağlamaktadır. Bireylerin kendileriyle ve yakın ilişkileriyle ilgili değişimleri temelinde, çift terapileri gerçekleştirilmektedir. Değişim; öncelikli olarak ‘öğrenme’ temelinde uygulanmaktadır. Çift terapisi, bireylerde öğrenme yoluyla, sürekli değişen ortamlar karşısında varlığını sürdürebilmek için ikinci derece değişimi zorunlu kılmaktadır.
Çift terapisi, farklılaşmayı beraberinde getirmektedir. Farklılaşma durumu, bireyin, diğeri karşısında bireyleşme derecesidir.
Çift terapisinde, ilişkiler senkronize (anlık) olarak belirlenerek, zamansal olarak tanımlanmaktadır ve ilişkilerde çizgisellik değil, nedensellik bulunmaktadır.
Çift terapilerinde, kişilerin ilişki öncesi ve ilişki sonrası kendi aldıkları ve birbirlerini koydukları çeşitli pozisyonlara sahiptirler. Bu pozisyonlar, çift terapisi uygulamasıyla, bir uzman yardımıyla bireylerle birlikte yeniden değerlendirilmektedir.
Çift terapisi uygulamasıyla, çiftlerin birbirlerine yardım edebilmeleri için yapıcı yöntemler geliştirilmekte, her bir bireyin sıkıntısı çözüm odaklı şekilde değerlendirilmektedir. Bu bakımdan çift terapisi yapılan çalışmalar, uzun vadeli etkilere sahip uygulamalardır.
Çift terapisine katılım gösteren bireyler, öncelikle kendileri hakkında çok şey öğrenmektedirler. Temel olarak, bireyin kendisini tanıması noktasından hareket eden çift terapileri, bütün birlikteliklerin kökeninde sağlıklı bir değişim gerçekleştirmekle uygulanmaktadır.
Çift terapilerinde bireyler önce kendilerini daha iyi tanımakla başladıkları terapi sürecinde, diğer aile üyeleri hakkında da çok şey öğrenmektedirler. Çift terapisi, bireyin hem kendisini hem de bütün yakın ilişkilerini yeniden tanıması ve değerlendirmesi bakımından oldukça önemlidir.
Çift terapisi yöntemiyle, bireylere problemlerle baş etme becerileri kazandırılması da amaçlanmaktadır. Kişinin hayatında mevcut olan ya da süregelen sorunları, bir uzman yardımıyla yeniden tanımlaması ve değerlendirmesi, bu sorunlarla baş etme yöntemleri geliştirmesi bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Çift terapisi yoluyla, sadece o an mevcut olan problemlere ya da durumlara çözüm üretilmesi değil, ilerleyen süreçte de yaşanabilecek sorunlarla baş edebilme yeteneği sağlanması amaçlanmaktadır.
Çift Terapisinden Kimler Yararlanabilmektedir?
Çift terapileri, birlikteliklerinde ve aile ilişkilerinde sorun yaşayan herkesin yararlanabileceği, çok geniş ve yaygın kullanım alanına sahip uygulamalardır.

Çift terapisinin kullanım alanlarını ve kimlerin faydalanabileceğini şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

Çift ilişkilerinde yaşanan problemler, çözülemeyen sorunlar
Evlilik problemleri
Boşanma kararları veya aşamaları
Çocuk, ergen ve yetişkin ruh sağlığı
Alkol ve madde kullanımları
Yeme bozuklukları
Kronik nitelikteki fiziksel rahatsızlıklar
Yaşanan kayıplar, yas ve travmalar
Duygusal istismar, ihmal ve şiddet durumları
Aile yaşamında gerçekleşen değişiklikler (örneğin; taşınma, iş değişikliği vb.)
Psikoseksüel zorluklar yaşanması durumunda
Üvey bireyi bulunan ailelere destek amacıyla
Kendisine zarar verici davranışlar gösteren bireylerde
Ekonomik problemlerle baş edememe durumlarında
Göç eden ailelere destek amacıyla
İş stresi yaşayan kişilerde
Ebeveynlik becerileri konusunda
Anksiyete ve depresyon gibi durumları da içeren duygusal bozukluk durumlarında
Evlat edinme söz konusu olduğu zamanlarda, üvey ebeveyn ve çocuk ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla
Travma sonrası çocuklara, ergenlere ve yetişkinlere destek amacıyla
Çift terapisi, yukarıda belirttiğimiz durumlar dahil olmak üzere, tüm psikolojik/psikiyatrik bozukluklarda, diğer yöntemlerle birlikte uygulanabilmektedir. Çift terapisine birçok durumda, diğer psikoterapi yöntemleri ve bazen de ilaçla tedavi yöntemi eşlik edebilmektedir.

Çift Terapisi Nasıl Uygulanmaktadır?
Çift terapisi uygulamaları, farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir. Bazı çift terapisi uygulamalarında, üyeler aynı seansta bir arada bulunabilirken, çoğunlukla çiftler ayrı ayrı değerlendirilebilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çıft Terapisi Nedır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
► Emdr Terapisi - Travma Terapisi Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çıft Terapisi Nedır?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:04
Top