2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bunalmış mı Hissediyorsunuz? Koronavirüs Krizi Sırasında Sosyal Medyada Pozitif Kalmanın İpuçları
MAKALE #21425 © Yazan Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK | Yayın Mayıs 2020 | 1,350 Okuyucu
İnternet kullanımı söz konusu olduğunda kontrolü elinizde tutmak bir zorunluluktur aslında. En iyi zamanlarda bile, interneti ve sosyal medyayı kullanma şeklimiz hayatımıza stres katabilir ve bunalmış hissetmemize neden olabilir. Küresel bir salgının ortasında bu risk daha da fazladır.

Devletler ve uzmanlar, koronavirüs salgınını kontrol altına alma çabaları hakkında güncel bilgileri paylaştıklarından dolayı, olumsuz haberlere sürekli maruz kalmaktayız. Sosyal medya üzerinden bilgileri paylaşmak veya doğrudan tanıdığınız kişilere göndermek, ne kadar iyi niyetli bir şekilde olaya yaklaşılırsa yaklaşılsın, paylaşımlar panik duygusuna sebep olabilir.

Ancak bu zorlu zamanlarda sosyal medyayı ve çevrimiçi deneyimlerinizi daha olumlu hale getirmek için herkesin yapabileceği pratik şeyler vardır. Aslında, internet kendimizi evde olduğumuz bu süreçte toplumdan kopmamış hissetmemize ve bize bir topluluk hissi vermesine yardımcı da olabilir.

İnternet ile ilişkinizin kontrolünü elinize alın

Yapmanız gereken ilk şey, internet ile ilişkinizi sınırlandırmak ve haberleri nasıl, nerede ve ne zaman takip edeceğinizi planlamaktır.

Genellikle, olumsuz haberler sosyal medyada daha hızlı yayılır ve daha ayrıntılıdır. Haberleri sosyal medyada daha fazla insan paylaştıkça durum da katlanarak büyür. Bu nedenle sosyal medyada olumsuz haberlere olumlu haberlerden çok daha fazla maruz kalırız. Olumsuz haberler, bireyin ruh halini önemli ölçüde değiştirebilir – özellikle de haber yayınlarında hikayenin duygusal bileşenlerini vurgulama eğilimi varsa.

Bazı araştırmalar da, sosyal medyada travmatik görüntüler izlemenin Travma Sonrası Stres Bozukluğu benzeri semptomlara neden olabileceğini öne sürmüştür. Semptomların şiddeti, ilginç bir şekilde, araştırmalardaki deneklerin sosyal medyadaki haberleri izlemek için harcadığı zaman miktarı ile doğrudan ilişkilidir. Yalnızca güvenilir haber kaynakları seçmeniz ve günde yalnızca bir veya iki kez haberleri kontrol etmeniz ruh halinizi daha çok kontrol altına almanızı sağlayacaktır.

‘Sessiz’ düğmesini arkadaşınız yapın

Artık bilgisayarlarıyla evde olan birçok insanla, çevrimiçi olarak sevdiklerine bağlanırken haberlerden kaçınmak imkansız gelebilir. Ancak, çevrimiçi olarak kendi hayat kalitenizi iyileştirmek için teknolojiden yararlanmanın birçok kolay ve farklı yolu vardır. Sosyal medya platformlarında “sessiz” ve “takip etmeyi bırak” seçeneklerini kullanmak, kontrolde kalmanın kolay ve anında bir çözüm yoludur. İyi niyetli arkadaşlarınız ve aileniz tarafından çevrimiçi olarak paylaşılan içeriği geçici olarak durdurmanızı sağlar.

Aldığınız bu önlem yeterli değilse ve sosyal medyaya dair dürtülerinizi kontrol etmekte zorlanıyorsanız, telefonunuza indireceğiniz bazı uygulamalarla sosyal medya kullanımızı belli saatlerde kısıtlayabilirsiniz.

İnsanlarla bağlantıda kalın

Şimdi önemsediğiniz kişilerin doğru telefon numaralarına ve e-posta adreslerine sahip olduğunuzdan emin olmak için iyi bir zaman olabilir. Çalışmıyor ve kendinizi tecrit altına aldıysanız rutin olmakla her gün biraz farklılık göstermesini sağlamak arasında bir denge kurun.

Yapılacaklar listeniz üzerinde çalışabilir veya okumak istediğiniz bir kitabı okuyabilirsiniz.

Kendinizi bir ‘dijital topluluk’ ile kuşatın ve arkadaşlarınızı arayın. İnsanlar sosyal varlıklardır ve birçok insan yüz yüze temas olmadan kendilerini yalnız hissedecektir. Ancak internet güçlü bir kaynaktır ve yine bir çok uygulamayla hem sesli hem görüntülü konuşmalar yapabilirsiniz.

Sizi canlandıracak, eğlendirecek veya eğitecek bilgiler arayın

İnternet sınırsız bir kaynaktır binlerce film ve diziye erişebilirsiniz. Ama sizi üzebilecek olan dram türünden kaçının. Şu anda gerçek dünyada yeterince olumsuz haber ve yeteri kadar drama var, bu yüzden kendinizi eğlendirecek daha pozitif eğlence biçimlerine odaklanmalısınız.

İçeride sıkışıp kalsak bile, bizi dış dünyaya bağlayabilen çok sayıda çevrimiçi kaynak ücretsiz olarak bu süreçte bizlere kapılarını açtı. Şimdiye kadar size uzak olan şeylere zaman ayırın – ve uzun vadeli hedeflerinize katkıda bulunun, çünkü yaşam hala devam ediyor.

Bahçeniz varsa, dışarıda vakit geçirebilirsiniz. Dış mekanlara erişiminiz yoksa, temiz hava almak için perdelerinizi ve pencerelerinizi açtığınızdan emin olun. Sakinleştirici müzikler dinleyin, egzersiz yapın – kapalı mekanlarda bile – bu olumlu bir deneyim yaşamamıza yardımcı olur.

Ellerinizi yıkayın – ama aşırı değil

Bu süreçte el yıkamak ve kişisel hijyene dikkat etmek büyük önem taşımaktadır. Ancak, bu kişisel hijyene dikkat etme sürecinin dönemsel olduğunu kendinize hatırlatmanızda fayda vardır. Kaygılı mizaca sahip biriyseniz temizlik ritüellerinizin Obsesif Kompulsif Bozukluğu (Takıntılı Davranış Bozukluğu)’na sebep olabileceğine dikkat etmeniz gerekir.

Burada ve şimdiye odaklanın

Gelecekte bizi nelerin beklediğini bilmiyoruz ve asla bilmemeye devam edeceğiz. Önemli olan yaşadığınız an. Geleceği düşünüp endişelenmeniz bir işe yaramayacağı gibi sizi iyi de hissettirmeyecektir. Kontrol edemeyeceğiniz şeylere odaklanmaktansa şu anda kontrol edebildiklerinize odaklanın.

Bir uzman yardımı alın

Son olarak, kendinizi süreç ile başa çıkamayacak durumda hissediyorsanız bir uzmandan online psikolojik danışmanlık yardımı almaktan çekinmeyin. Normal yaşantıda tercih edilmeyen ama talep eden kişinin yaşadığı yerde bir uzman olmadığı ya da bu gibi sokağa çıkmanın sağlıklı olmadığı durumlarda online danışmanlık tercih edilen bir terapi türüdür. Bu süreçte, birçok psikolog ve psikiyatrist online danışmanlık hizmeti vermektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bunalmış mı Hissediyorsunuz? Koronavirüs Krizi Sırasında Sosyal Medyada Pozitif Kalmanın İpuçları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu BAŞOĞLU KUNDAK Fotoğraf
Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın Yazıları
► Sosyal Medyada Beğenilme Arzusu Psk.Yasemin TÜZEMEN
► Sosyal Medyada Görgü Kuralları Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Bunalmış mı Hissediyorsunuz? Koronavirüs Krizi Sırasında Sosyal Medyada Pozitif Kalmanın İpuçları' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okuduğumu Anlayamıyorum Aralık 2021
► Oyun Terapisi Nedir? Aralık 2021
► Ayrılık Kaygısı Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:47
Top