2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Hakkında En Çok Merak Edilenler
MAKALE #3687 © Yazan Uzm.Psk.Gülüm BACANAK | Yayın Ekim 2009 | 9,074 Okuyucu
1. Vajinismusun nedenleri nelerdir?

Vajinismusun en sık rastladığımız nedeni ilk gece korkusudur. Toplumumuzda ilk gece, bekaret ve kızlık zarına toplumsal bir önem verilmektedir. Çocukluktan itibaren kadının bilinçdışına ilk ilişkide çok acı çekeceği, canının çok yanacağı ve çok kanamasının olacağı gibi korkular yerleşebilir. Vajinismus sorunuyla tedaviye başvuran kadınlardan en sık duyduğumuz cümleler şunlardır:


‘’İlişkide canımın çok yanacağından korkuyorum.’’ ‘’Sanki o an ölecekmişim, içim paçalanacakmış gibi geliyor.’’ ‘’ Eşim bana daha dokunur dokunmaz kaskatı kesiliyorum ve titremeye başlıyorum.’’ ‘’Benim vajinamda delik yok, oraya asla bir şey giremez.’’ ‘’ Ya çok kanama olursa ve kanamam durmazsa diye korkuyorum.’’ ‘’ Bir yakınım ilk gece içimde bombalar patladı demişti, bunu hiç unutmadım.’’ ‘’ Genç kızlığımdan beri vajinismus olmaktan korkuyordum.’’ ‘’Vajinama dokunamıyorum, dokunduğumda bile acı hissediyorum.’’ ‘’ İlk gece kadın ve erkeğin birbirine kilitli kaldığını duymuştum,ya ilk gece ben çok kasılırsam ve eşimin penisi benim vajinamda sıkışırsa, herkese rezil oluruz hastaneye nasıl gideriz.’’

Yukarıdaki bu cümleler aslında bizim toplumumuzda vajinismusun neden 10 kadından birinde görüldüğünün de sebebidir aslında. Cinsellikle ilgili olumsuz duygu ve düşüncelere sahip olarak, cinselliği sevgi ve zevkin paylaşımı olarak değil korkulması gereken ve acı verici bir eylem olarak algılayarak yetiştirilen genç kızlarımızın vajinismus olması çok da şaşırtıcı değildir.
İlk gece korkusu dışında, geçmişte yaşanan ya da tanık olunan bir takım olaylar da vajinismusa neden olabilir. Örneğin, çocuklukta yaşanan cinsel taciz, tecavüz gibi travmatik olaylar, anne- babayı ya da yakınları cinsel ilişki sırasında görmek ve erkeğin kadına kötülük yaptığını düşünmek, televizyonda cinsel içerikli sahneler çıktığında ailenin olumsuz yorumları, vb. de kadının ileride vajinismus sorunu yaşamasında tetikleyici rol oynayabilir. Ayrıca ailenin iyi kızı olma, cinselliği kendine yakıtıramama, anne- babaya karşı hissedilen suçluluk duyguları, bekareti kaybetmeyi masumiyetin kaybı olarak algılama, bilinç dışı olarak genç kızlıktan kadınlığa geçmeyi istememe gibi nedenler de vajinismusa yol açabilir.

2. Vajinismusum ama gençliğimde tacize veya tecavüze uğramadım, mutlaka vajinismus yaşayan her kadın tecavüze mi uğramış olmalıdır?

Vajinismus sorunu olan her kadının mutlaka bir taciz ya da tecavüz öyküsü olması gerekmez, bir çok başka etken bu sorunun başlamasında ve sürmesinde rol oynamaktadır. Ancak terapi sürecinde bir çok vakanın küçüklükte, özellikle yakın aile çevresindeki ağabey ya da amca olarak bilinen kişilerden fiziksel ya da sözel cinsel ima içeren davranışlara ya da görüntülere maruz kalmış olduğu ortaya çıkmaktadır. Ama bunun mutlaka olmuş olması gerekmez.

3. Eşimle severek evlendik, onunla beraber olmayı da çok istiyorum ama olmuyor, ben neden vajinismus oldum?

Vajinismusu yaşayan çiftler genellikle severek, isteyerek, aşık olarak evlenmişlerdir. Ancak vajinismusun aşkla sevgiyle ilgisi yoktur, sorun kadının cinsellikle ilgili olumsuz duygu ve düşüncelerindedir. Aşık olarak evlenen çiftler ilk gece bu sorunla karşılaştıklarında çok şaşırırlar ve durumu anlayamazlar. Hatta aileleri istemediği halde kaçarak evlenen çiftlerde bile vajinismus sorununa rastlayabiliyoruz. Vajinismusta aşk ve sevgi önemli bir rol oynamaz, kadın kocasına aşıktır, onu çok seviyordur, onunla birlikte olmayı çok istiyordur ama yine de elinde olmadan kendini kasar, yani içindeki kontrol edemediği bir yapı onu engeller.

4. Eşim çok anlayışlı, ona karşı kadınlık görevimi yerine getiremediğim için kendimi suçlu hissediyorum.

Vajinismuslu kadınların eşleri genellikle son derece yumuşak ve anlayışlıdırla, eşlerinin üzerine gitmezler. Sanki kadın ve erkek arasında bilinçdışı bir anlaşma vardır. Erkeğin anlayışlı olması bizim istediğimiz bir durumdur ve terapide bize yardımcı olacaktır. Ancak eğer erkek de cinsel açıdan deneyimsizse, cinsellikle ilgili kendi korku ve kaygılarından dolayı eşinin üstüne gitmiyor olabilir. Bu durum da çiftin sorunun sürmesini tetikler ve tedaviye başvurmayı geciktirir.

5. Eğer başkasıyla evlenmiş olsaydım yine vajinismus olur muydum?

Eğer vajinismus kadının cinsellikle ilgili olumsuz duygu ve düşüncelerinden, korkularından, kişilik özelliklerinden kaynaklanıyorsa, kimle evlenirse evlensin aynı sorunu yaşar. Uzun yıllar flört eden çiftler bile, evliliğin ilk gecesi vajinismus sorunuyla karşılaşabilirler.

6. Vajinismusun tedavisi var mıdır?

Vajinismus kadın cinsel işlev bozuklukları arasında kesin olarak çözümü mümkün olan belki de tek bozukluktur. 10 seanslık cinsel terapi ile (7 ila 10 gün arasında) kesin olarak çözüm mümkündür. Cinsel terapi eğer kadının bilinç dışında çok derin bir sıkıntı yoksa, bilişsel- davranışçı olarak ilerler ve çoğu zaman 10 seansa bile gerek kalmayabilir. Tedavide öncelikle çifte ayrıntılı olarak cinsel bilgilendirme yapılır, vajinanın yapısı ve kızlık zarı ile ilgili bilgi verilir. Daha sonra da bilişsel yeniden yapılandırma adını verdiğimiz olumsuz düşüncelerin ve duyguların yerine olumluların konulmasına yönelik çalışmalar yapılır ve çiftin evlerinde ya da eğer şehir dışından geliyorlarsa kaldıkları yerde yapmaları için ev ödevleri verilir. Eğer daha derin psikolojik bir soruna bağlı olarak vajinismus ortaya çıktıysa, tedavi bazeb 10 seansı geçebilir, o zaman bireysel psikoterapi de gerekebilir. Ancak her durumda vajinismus sonunda çözülür. Vajinismuslu kadınlar cinsel ilişkiye karşı aşırı bir tepki ve korku içersinde olduklarından, tedaviye gelmek konusunda da direnç gösterirler. Tedaviye ikna olmaları oldukça zordur. Vajinismus bir erteleme ve kaçınma hastalığı olduğundan dolayı, kadın tedaviyi sürekli bilinmeyen ileri bir tarihe erteler. Hatta uzmandan randevu alıp, randevuyu da sürekli erteleyebilir. Bu nedenle vajinismusun tedavisinde ilk seans çok önemlidir, eğer terapist ve danışan arasında karşılıklı güven ilişkisi kurulursa çift terapiye devam edecektir. Vajinismuslu kadın oldukça sorgulayıcıdır, terapisti sürekli bu sorundan kendisini kurtarması ve ilaç, krem, hipnoz, vb. başka yöntemler kullanması için ikna etmeye çalışır. Terapinin sorumluluğunu almak istemez. Ancak hiçbir terapist danışanı kurtarmakla yükümlü değildir, terapist yol göstericidir, rehberdir; eğer çift terapistin gösterdiği yolda ilerlerse sonuca ulaşır.

7. Şimdiye kadar çok doktora gittik, işe yaramadı, umudumuz kalmadı.

Bize daha önce bir çok tedavi yöntemi denemiş, çok sayıda doktorlara gitmiş ancak bir sonuca ulaşamamış bir çok çift başvurur. Ancak geriye dönüp, neden sonuç alınamamış olduğuna bakıldığında terapist- danışan arasında güven ilişkisinin kurulamadığı, çiftin motivasyonunun yetersiz olduğu, çiftin verilen ev ödevlerini yapmamış olduğu veya tedaviyi yarım bırakmış oldukları anlaşılır. Çift genellikle daha önceki başarısızlıklardan doktoru sorumlu tutma eğilimindedir, oysa ki öncelikle çift tedavinin sorumluluğunu almaları öğretilmelidir. Sorumluluk çifttedir, sorun onların sorunudur ve yine çözecek olan onlardır. Çift bunu anladığında ve terapiste de güvendiğinde sorunun çözülmemesi için hiçbir sebep yoktur.

8. Anestezi altında ilişkiye girersek vajinismus sorunumuz çözülür mü?

Ne yazık ki çoğu çift vajinismus hakkında bilgi sahibi olmadıkları ve sorunlarını çözümsüz gördükleri için cinsel terapi dışında farklı yöntemler denerler. Örneğin, içki içip ilişkiye girmeyi denemek, kızlık zarını operasyonla aldırmak, vajinaya botoks yaptırmak ya da anestezi altında ilişkiye girmeyi denemek gibi yöntemler hemen her çiftin aklına gelir. Aslında bu tip çözümleri düşünmenin nedeni yaşanan çaresizliktir. Vajinismusta sorun vajinada değil, kadının kafasının içindedi. Kadının psikolojik durumunu dikkate almadan sadece penisin vajinaya girmesini sağlamak için önerilecek tüm tedavi yöntemleri geçici ya da geçersiz olacaktır. Çift içki içip ilişkiye girmeyi denese bile, bilinçdışındaki yapı kadının ya sarhoş olmasını engelleyecek ya da sarhoş olsa bile vajinasındaki kasılma yine ilişkiye izin vermeyecektir. Anestezi altında ilişkiye girmeyi deneyen çiftlerde de sonuç aynıdır. Bazen bir kereye mahsus ilişki gerçekleşse bile, bu hem çiftin psikolojik durumunda bozulmaya hem de kadının eşine karşı sonradan olumsuz bir tepki geliştirmesine yol açabilmektedir.

9. Ben asla parmak ödevi yapamam, tedavinin başka bir yolu yok mudur?

Vajinismusun tedavisinde bir çok önemli basamak vardır, tedavi standart gibi görünse de aslında kişiye özeldir. Öncelikle o kişinin yapabildikleri ve yapamadıkları tespit edilir ve ona göre tedavinin hangi aşamadan başlayacağına karar verilir. Yani vajinasının yapısını bilmeyen, vajina deliğinin yerini bilmeyen ya da kendini çıplak olarak görmekten hoşlanmayan bir bayana hemen parmak ödevi verilmez, önce onun vajinasını incelemesi ve ona dokunmaya alışması gereklidir. Parmak ödevleri genellikle kadınları korkutur. Ancak doğru bir şekilde yapıldığında aslında korkulacak hiçbir şey yoktur. Önemli olan öncelikle terapistle danışan arasındaki terapötik güven ilişkisinin oluşturulmasıdır. Vajinismus kadının kendine olan güvenini yok eden bir hastalık olduğu için, kadına yönelik özgüven arttırıcı ve ego güçlendirici çalışmalar yapılmalıdır. Eğer kadın önce kendine, sonra eşine ve terapistine güvenirse ve parmak ödevlerinin terapi için neden önemli olduğunu kavrarsa parmak ödevlerini yapamaması için hiçbir sebep kalmayacaktır.

10. Eşim bana destek olmuyor, sen sorununu tek başına çöz öyle gel diyor, çaresizim.

Vajinismus sadece kadının değil çiftin ortak sorunudur. Tedavide de erkeğin rolü çok önemlidir. Bazen yaşanılan hayal kırıklıklarının ve beklentilerinin karşılanmaması nedeniyle erkek eşine karşı tepkili olabilir, eşinin cinsel ilişkiyi başaramayacağını düşünebilir ve terapiye destek vermek istemez. Oysa terapide erkeğin desteği çok önemlidir. Terapist erkek ile özel bir görüşme yaparak, terapiye onun katkısının olmazsa olmaz olduğunu ve erkeğin evde terapistin rolünü üstlenmesi ve her ikisinin de mutluluğu için eşine her koşulda destek olması gerektiği anlatılmalıdır. Vajinismus kadının psikolojisini olumsuz etkilediği gibi, erkeğnkini de etkiler. Hastalığı kabul etmek her iki taraf için de kolay değildir. Bu nedenle tedavide sadece kadının üzerine yoğunlaşmak doğru olmaz. Erkeğin dygu ve düşüncelerini de terapi sürecinde ele almak gereklidir.

11. Vajinismus sorunuyla birlikte eşimde de cinsel isteksizlik oluştu, artık benimle sevişmek istemiyor.

Vajinismus hem kadını hem de erkeği olumsuz etkileyen bir sorundur. Kadın cinsel ilişkiden korkmasının yanıdıra, başarısız olmanın verdiği rahatsızlığı ve huzursuzluğu da yaşar. Ne yaparsa yapsın, nereye giderse gitsin bu sorunu aklından atamaz ve sürekli mutsuzdur. Erkek ise hem eşinin bu durumunu gördükçe üzülür, kendini çaresiz hisseder, hem de cinsel ilişkide sürekli reddedilmek ve ilişkinin sürekli yarım kalması erkeğin de bazı cinsel sorunlar yaşamasına neden olur. Bu sorunların başında cinsel isteksizlik, sertleşme sorunu ve erken boşalma gelir. Bunu sonucunda erkek de kendinden şüphe etmeye ve cinselliğe ilişkin kaygılar yaşamaya başlar.

12. Artık çevremizden çocuk beklentileri çoğaldı, vajinismus sorunu çözülmeden hamile kalmanın bir yolu var mıdır?

Vajinismuslu çiftleri en çok baskı altında bırakan konulardan biri de çevreden neden hala çocuk sahibi olmadıklarına dair gelen sorulardır. Eğer evleneli uzun bir süre olduysa özellikle yakın akrabalardan gelen çocuk baskısı da artar. Çift bu sorunu kimseye söyleyemediği için de, kısa yoldan başka bir çözüm bulma arayışına girer. Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmak vajinismuslu çiftlerin en sık denediği yöntemlerden biridir. Ancak biz çiftin çocuk sahibi olmadan önce, sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşantıya kavuşmasını ve vajinismus sorunu için tedavi görmesini öneriyoruz. Çünkü sağlıklı bir cinseşl yaşam evliliğin sürdürülmesi için de önemlidir. Genellikle çiftlerde bebek sahibi olduktan sonra vajinismusun çözüleceğine dair bir inanış da vardır, ancak bu doğru değildir. Eğer bir öncelik sıralaması yapılması gerekirse, önce vajinismus çözülmeli ve çift daha sonra bebek sahibi olmayı düşünmelidir. Çok nadir de olsa vajinismus sorunu devam ederken hamile kalan bayanlar da vardır, onlar da normal doğumdan korktukları için sezeryanla doğum yaparlar ve çocuk sahibi olmuş olsalar bile vajinismus sorunu devam eder.

13. Vajinismus kendiliğinden çözülür mü?

Vajinismusu yaşayan çiftlerdeki en yaygın inanışlardan biri de beklerlerse sorunun kendiliğinden çözüleceğidir. Eğer çift sorunun zamanla kendiliğinden düzeleceğine inanırsa bu sorunun uzamasına ve yılların geçmesine neden olur. Çiftin sorunu kendi başlarına, profesyonel bir yardım almadan çözmesi de mümkündür, bunu başaran çiftler de vardır. Ancak burada önemli olan sorunu çözmek için birşeyler yapmaktır. Eğer çift sorun nasıl olsa bir gün çözülür diyerek hiçbir çabva göçstermez ve sanki ortada hiçbir sorun yokmuş gibi davranırsa, vajinismus yıllar geçse de devam edecektir. Ancak çift birlikte karar verir, birbirine destek olur ve cinsel açıdan bilgilenmek ve bu sorunu çözmek için vakit ayırırlarsa vajinismusun üstesinden gelebilirler.

14. Vajinismus bir kez tedavi edildiğinde yeniden tekrarlar mı?

Eğer kadın korkularıyla tam olarak yüzleşmiş, cinselliği korkulacak ve kaçınılacak bir şey olarak değil zevkin ve sevginin paylaşımı olarak algılamaya başlamışsa, vajinismusun tekrarlaması gibi bir durum söz konusu olmaz. Vajinismus tedavi edildikten sonra bir daha geriye dönüşü olmaz, çünkü vajinismusu aşan kadında terapi süresince zaten bir takım duygu ve düşünceler değişmiştir. O yüzden vajinismus tedavi edildikten sonra tekrarlamaz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Hakkında En Çok Merak Edilenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın Makaleleri
► Koçluk Mesleği Hakkında Merak Edilenler Psk.Dnş.Sibel DEMİR SARIOĞLU
► Vajinismus Hakkında Bilinmeyenler Psk.Eylem AYRANCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Hakkında En Çok Merak Edilenler' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilikte Cinsel Sorunlar Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:02
Top