2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoterapi Yaklaşımları ve Terapi Çeşitleri
MAKALE #4219 © Yazan Uzm.Psk.Bahattin GÖKTAN | Yayın Ocak 2010 | 17,891 Okuyucu
PSİKOTERAPİ YAKLAŞIMLARI

PSİKONALİTİK TERAPİ

Bu terapide temel bakış açısı bilinçaltı davranışlar üzerine etkisine bu süreçte yayılan kaygılara yöneliktir. Bilinçaltının etkin biçimde şekillendiği doğumdan 6 yaşına kadar olan dönem psikonalitik terapide çok önemle incelenir. Kişinin söz konusu dönemde yaşadıkları başta anne babası olmak üzere kurduğu ilişki biçimleri de bunların davranış ve duyguyu etkilenme biçimleri üzerinde durulur. Varsayılan güncel olan kaygı ve problemlerin temelinde çocukluk dönemindeki yaşam ve birçoğu bilinçaltına atılan yaşantılardır.

ADLERYEN TERAPİ

Adleryen terapi yaklaşımının temel hedefi; kendilerini ve yaşam hakkındaki yanlış inançlarını belirleyip düzeltilmesinde danışanlara yardımcı olmak sonuç olarak sosyal dünyanın data aktif katılılarını sağlamaktadır. Danışanlara psikolojik sağlığı bozuk kişiler gözüyle değil cesareti kırılmış kişiler olarak bakılır. Terapi sürecinde danışanların sahip olduğu kalıpların farkına varmalarına hissettikleri doğrultusunda yaşam stillerinde değişimler yapmalarına yönelik destek verilmektedir.

VAROLUŞCU TERAPİ

Var oluşçu yaklaşımının insan iradesinin ve kendine ait tercihlerinin belirleyicisi olduğu var sanılmaktadır. Var oluşu terapide insan olarak bizler kendinizi karar mekanizmalarımızı seçimleri ve bize ait benzersiz olan özelliklerimizin farkına vararak yaşam yollarımızı ve kaderimizi çizebiliriz. Özgür kişinin kendi sorumluluğunu olabileceğini varsayan var oluşçu terapide danışanlara bu süreçte rehberlik ve destek verilmektedir.

CARL ROGERS

Danışan terapatik sürecin belirleyicisi olduğu rogers ekolu kişinin kendinin mutsuz eden faktörleri anlayabileceği ve onları reddetmektense onları kabul edip sonrasında uygun ve istediği değişiklikleri yapabileceği esasına dayanır. Rogers ekolünde terapist danışanın hızına ve yönüne uygun olarak sürece dahil olur. Danışanın seçimleri yönü terapatik ilişki için beliryecidir. Terapist danışanı uygun bulacağı çözüm önerileri geliştirerek bu süreçte danışanın kendine ve çevresine yönelik keşiflerine ışık tutar.

GESTATALF TERAPİ

Gestalf terapinin ayırt edici özelliği birey ve çevre arasındaki ilişkinin anlaşılmasına yönelik bir yöntem olmasıdır. Gestalf terapide bireyin geçmiş yaşamındaki çevre ilişkileri güncel yaşamı ve cevre ilişkisini nasıl etkilediği üzerinde çalışılır. Kişinin çevredeki öğelerle nasıl bir ilişki biçiminde olduğuma dair farkındalıklar ,danışanın kendini keyfine ve yolunu belirmesine yardımcı olmaktadır.

DAVRANIŞCI TERAPİ

Davranışçı terapinin yaklaşımı 4 temel üzerine oturur. Davranışlarının ortaya çıkışının nedeni olan bu 4 temel klasik koşullanma, edimsel koşullanma, sosyal öğrenme kuramı ve davranışı belirleyen bilişsel etkenlerdir.

Davranış terapinin süresinin başında terapinin amacı mutlak belirlenmesidir. Danışan ve terapist belirlenen bu hedefe yönelik terapi sürecinde etkin bir ilişki içinde olurlar. Terapist danışanın davranışlarına yönelik kural koruyucu yönlendirici tutumlar takınabilirler. Davranışçı terapinin bir diğer özelliği de hedefte belirlenen hedefe yönelik olarak diğer terapi yöntemlerinin kullanabilmesidir.


BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ

Bilişsel davranışçı terapi danışanın problemli davranışları ve duyguları ile başlar ve onları doğrudan oluşturan düşünceleri ele alır. Süreçte terapistin öğretme,önerme,ikna etme ve ödev davranış verme gibi aktif ve yönlendirici teknikler kullandığı görülür. Danışanın mantık dışı inanç sistemlerinin akılcı mantıklı düşünce sistemleriyle yer değiştirilmesi sağlanır. Terapistin danışana göstermeye çalıştığı işlevsel oluşan duygu ve düşüncelerin danışana yarattığı olumsuz duyguları görmesini sağlamalıdır.

FEMİNİST TERAPİ

Feminist terapi kadınların geleneksel rollerinin kısıtlayıcı yönlerine tesirsellik olarak doğmuştur. Feminist terapinin kavramları;
-Problem bireysel düzeyde değil sosyopolitik ve kültürel bir bir bağlamda ele alınmalıdır.
-Danışanların kendi yaşamlarıyla ilgili olarak en iyisini ve kendi yaşamları hakkında uzman olduklarına anlamaktır.

AİLE SİSTEMLERİ TERAPİSİ

Aile terapisti ailenin yaşadığı sorunlara yönelik hızlı sonuç alması amacıyla tekrarlanan bir yöntemdir. Bu hedeften hareketle ailenin güncel yaşam sorunları üzerine odaklanır. Kullandığı teknikler gereğince aile üyeleri arasındaki ilişki temel hareket noktasıdır. Ayrıca bireyler ile de görüşmeler yapar. Anne,baba,çocuk,eş gibi çoklu rollerin olduğu aile terapistin esnek bir bakış açısıyla terapi sürecini yönetmiştir.

ART TERAPİ

Projektif yöntem ve tekniklerin kullanıldığı (resim,müzik,öykü-yazı vb) art terapi kişinin farkında olmadığı duyguların açığa çıkmasını sağlayan ve bu sayede farkındalığı artıran bir yöntemdir. Özellikle geçmiş yaşananların gizli kalmış duygusal ve davranışsal etkilerinin ortaya çıkarması ayrıca tramvatik yaşamlara yönelik duyguların dışavurumuna olanak sağlama art terapiyi oldukça etkin bir ara. Haline getirmektedir.

EMDR TERAPİSİ

Özellikle travma sürecinde kullanılan ve kişinin duygusal zorlanmalarına yönelik müdahalenin yapıldığı emdr çok hızlı ve etkili bir travmayı müdahale yöntemidir. Terapistin yönetiminden danışana verilen çift taraf uyaranlar (göz hareketliliği, ses) yardımı ile danışan için taranmaya neden olan nötralize edilmekte travmaya neden olan olay hafızada kalmakla beraber olumsuz duygusal etkisi ortadan kaldırabilmektedir. Emdr’ı travmanın yanı sıra performans artıran ve beceri kazanma hedeflerine yönelik olarak ta kullanmak mümkündür.


Bahattin GÖKTAN
Uzman Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikoterapi Yaklaşımları ve Terapi Çeşitleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Bahattin GÖKTAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Bahattin GÖKTAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahattin GÖKTAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Bahattin GÖKTAN
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bahattin GÖKTAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Psikoterapi Yaklaşımları ve Terapi Çeşitleri' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Öfke Yönetimi Aralık 2010
► Evlilik Havuzu Mayıs 2010
► Aile İçi İletişim Ocak 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:07
Top