2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şizofrenide Psikososyal Beceri Eğitimi
MAKALE #5220 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Temmuz 2010 | 8,807 Okuyucu
Şizofrenide Psikososyal beceri eğitimi

Şizofrenide rehabilitasyon en az tedavinin kendisi kadar önemlidir ya da tedavinin bir parçası olmak durumundadır. Tedavide hastalığın doğrudan görünümlerini azaltmak hedeflenirken, rehabilitasyonda hastalığın dolaylı sonuçlarını ortadan kaldırmak amaçlanır.

En iyi tedavi uygulama rehberi olan psikososyal beceri eğitimi ile ilgili 1993’ten itibaren yapılan çalışmalar gözden geçirilmiş ve aşağıda özetlenen sonuçlara ulaşılmıştır:

Psikososyal beceri eğitimi, şizofrenili hastalara karşılıklı konuşma ve göz teması kurma gibi basit davranışlardan, girişkenlik, karşılıklı konuşma becerileri ve ilaç tedavisinin kendi başına sürdürülmesi gibi daha karmaşık davranışlar arasında değişen geniş bir yelpazede sosyal ve kişisel olarak kendini ifade etmede yeterlilik kazandırılabilir.

Sosyal beceri eğitimi, tedavi sonrası hastaların daha girişken ve sosyal olmalarını sağlayarak, daha az kaygı yaşamaları üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır. Buna karşın belirtiler, yinelenmeler ve tekrar hastaneye yatma üzerinde daha az etkiye sahiptir.

Psikososyal beceri eğitimi, insan öğrenmesinin temel ilkelerini içeren bir çerçevede tasarlanmıştır. Bunlar;
Problem tanımlama,
Amaç belirleme,
Davranışsal prova,
Olumlu pekiştirme,
Paylaşma,
Teşvik etmedir.

Beceri eğitim teknikleri, aktif/direktif öğrenme ilkelerini kolaylaştıran; davranışsal uygulama, rol oynama, paylaşma, liderlik, ve genel geliştirici aktiviteleri içeren ve bireylerin problem çözme kapasitelerini güçlendiren ve bireyleri psikiyatrik belirtilerin sonuçlarına karşı koruyan tekniklerdir (7,10,12).

Sosyal beceri eğitimi, aile çatışmaları ve dirençleri, toplumsal tehditler gibi yaşam olaylarının stresli etkilerine karşı bireyin sosyal ve psikobiyolojik incinebilirliğini güçlendirmek için verimli bir yol olarak ortaya çıkar. Sosyal beceri eğitimi bireyin rol gereksinimlerine odaklanır.
Bu gereksinimler doğrultusunda planlanan eğitimde;
Kendi başına ilaç yönetimi,
Ev bulma ve evde yaşamın sürdürülmesi,
Başarısız becerilerin yeniden yapılandırılması,
Tüketicilik,
Toplumsal kuruluşların kullanımı yer almalıdır.

Sosyal beceri eğitim grupları 4-12 hastaya bir ya da iki eğitici ile uygulanır. Eğiticiler sosyal çalışmacı, psikiyatri hemşiresi, psikiyatrist ya da psikolog olabilirler. Modüller, ilaçların kendi başına yönetimi becerileri, boş zaman ve eğlence becerileri, karşılıklı konuşma becerileri, sosyal problem çözme becerileri, para yönetimi, ev yaşamını sürdürme ve kişisel bakımı öğretmek için tasarlanmıştır. Eğiticiler sosyal becerileri öğretmek için temel elementler olan; model olma, davranış provaları, hatırlatma, geri bildirim, pekiştirme ve ev ödevlerinin değerlendirilmesini kullanmayı öğrenmelidirler.

Psikososyal Beceri Geliştirme Eğitiminin Amacı ve Özellikleri

Psikososyal beceri geliştirme eğitiminin amacı, şizofreni tedavisinde kullanılan ilaçlar, nasıl düzenli ilaç kullanılacağı, ilaçlarla ilgili sorunların neler olduğu ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı, alevlenmeleri azaltmanın ve şiddetini en aza indirmenin yollarını hastalara öğretmektir. Hastaların kendi hastalıklarına karşı gözlemci olmalarını ve tedavilerine aktif olarak katılmalarını sağlamak bu programın temel amacıdır.

Liberman ve arkadaşları tarafından geliştirilen Sosyal ve Bağımsız Yaşama Becerileri Programı birbirini tamamlayan modüllerden oluşmaktadır. Bu modüllerde kullanışlı ve yararlı birçok bilgiyi içeren beceri alanları vardır.

Bunlar;
Etkili iletişim,
Sorun çözme teknikleri,
Antipsikotik ilaçlar hakkında bilgilenmek,
İlaçları doğru kullanmayı ve tedaviyi değerlendirmeyi öğrenmek,
İlaç yan etkilerini tanımak,
Uyarıcı işaretleri tanımak,
Uyarıcı işaretlerle başa çıkmak,
İnatçı belirtileri tanımak ve başa çıkmak,
Alkol ve uyuşturuculardan sakınmaktır.

Her beceri alanı öğrenme etkinlikleri olarak tanımlanan beş basamakta işlenmektedir.
Bunlar;
Amaç ve genel bilgiler,
Sorular ve cevaplar,
Rol oynama,
Ortaya çıkan sorunlar ve çözümleri,
Alıştırmalar ve ev ödevleridir.

Eğitim oturumları grup olarak ya da bireysel olarak yürütülebilir ancak grup daha iyi bir öğrenme ortamı sağlar. Grup üye sayısının 3-8 arasında olması önerilir. Grup, hastalar için etkileşim, karşılıklı model olma ve geri bildirimlere olanak sağlar ve böylece programın sorun çözme gibi daha zor kısımlarının bile öğrenilmesi kolaylaşır. Akut tedavisi tamamlanmış, ayaktan izlenen her eğitim düzeyinden hasta bu programdan yararlanabilir. Program en az bir eğitimci ile yürütülür ama rol oynamaların yürütülmesinde ve gerektiğinde grup liderliği yapabilecek yardımcı eğitimcinin bulunması daha iyi olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şizofrenide Psikososyal Beceri Eğitimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Şizofrenide Dopamin Hipotezi Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Şizofrenide Psikososyal Beceri Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:09
Top