2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şiddete Uğradıktan Sonra İnsan Olmak
MAKALE #5858 © Yazan Psk.Serap SÖZEN | Yayın Ekim 2010 | 6,107 Okuyucu
ŞİDDETE UĞRADIKTAN SONRA İNSAN OLMAK

Yaşam bir dizi sınavla dolu uzun bir yol. Ben yaşıyorum, ben varım dedikçe hayat her an varoluşumuzu sınava çekmek için yeni yeni engeller çıkarıyor karşımıza… Her birimizi çeşitli yollarla sınıyor, insanlığımızı test ediyor adeta… Bazen en yakınlarımızın kaybıyla sınanıyoruz. Annemizi, babamızı, eşimizi, çocuğumuzu kaybediyoruz. Bazen işimizden oluyoruz sebepsiz yere. Bazen sevgilimizden ayrılıyor, bazen ise boşanıyoruz eşimizden… Bazen haksız yere eleştiriliyor, bazen suçsuz yere suçlanıyor ve hatta bazen atılan iftira altında eziliyoruz… Tüm bu olaylardaki ortak yan fiziksel, duygusal, psikolojik olarak sömürülmemiz, şiddete uğramamız oluyor ise çoğu kez.
Peki nedir şiddet? Şiddet bir insanın varoluş alanına onun izni ve rızası olmadan zorla ve kaba kuvvetle girmek, onun bedeni, ruhu, duyguları, düşünceleri üzerinde geri dönüşümsüz ve telafisi imkansız izler bırakmaktır. Şiddet insanın hayata duyduğu güveni alt üst etmek, yaşama sevincini elinden almak, onu hayata küstürmek ve ona o yaşına dek yaşadığı tüm hayatı, kurduğu tüm ilişkileri sorgulatmaktır… Şiddet, insana insan olduğunu unutturan, ona kendisini bir “şeymiş” gibi hissettiren ama ne olduğunu kendisinin bile anlayamadığı bir konuma sokmaktır. Şiddet, kişiye evren karşısında ne kadar güçsüz olduğunu, ne kadar savunmasız ve korunmasız olduğunu, hayatın ölüme ne kadar yakın durduğunu hatırlatan ve hatta bunu hafızasına kazıtarak asla aklından çıkaramamasına yol açan bir durumdur. Şiddet, şiddetli bir ruhsal acıdır, şiddet acımasızlıktır, şiddet acıdır…

Peki ya şiddete seyirci kalmak? Şiddete uğrayana destek olmamak? Onun yaralarına merhem olmaya çalışmaktansa “bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın” mantığıyla hayatına hiçbirşey olmamış gibi devam etmek nedir? Nedir şiddete karşı insanlığı böylesine duyarsız kılan zihniyet? Şiddete karşı duyulan bu duyarsızlık nedendir?
Bir insana uygulanan şiddet tüm insanlığın ortak bilincine yapılmış bir saldırıdır. Şiddeti uygulayan kadar şiddete seyirci kalan ve/veya şiddete uğrayana destek olmayan, şiddete uğrayanın yanında olmayanlar da suçludur! Gerek kendi vicdanlarında, gerekse kamu vicdanında onarılmaz yaralar açar şiddete seyirci/duyarsız/tepkisiz kalanlar…
Şuna da bir açıklık getirelim. Şiddete uğrayana tepkisiz kalmak ne demektir? Şiddete müsamaha göstermek, şiddeti uygulayanı korumak, şiddet uygulandığı gerçeğini görmezden gelmek veya gelmeye çalışmak, şiddet mağdurunun sosyal, psikolojik, maddi ve manevi bağlamda yanında olmamak, şiddeti haklı çıkartacak açıklamalar getirmek, şiddeti normal kabul etmek, sorunları şiddetle çözmeyi haklı görmek vs. gibi davranış biçimlerinin ve durumların hepsi şiddete tepkisiz kalmak, duyarsızlaşmak demektir.

Şiddete uğrayanın yanında olmak o kişiyi o an uğradığı şiddetten kurtarmak demek değildir sadece. O işin önemli bir kısmıdır tabii ki. Ancak o kişinin can güvenliğini o an için kurtarmak sadece o an’ı kurtarmaktır. Asıl sorun şiddet olayı bittikten sonra kişi psikolojik yıkımı yaşarken ona destek olabilmektir. Kişiyi arayıp sormak yapılabileceklerden biridir. Ama asıl yapılması gereken bir kişiye uygulanan şiddetin herkese uygulanabileceği gerçeğini akıldan çıkartmadan şiddetin uygulandığı an’da tepkiyi ortaya koyabilmektir. Bu tepki şiddeti yapana yönelik olabileceği gibi, şiddetin gerçekleşmesine zemin hazırlayan, şiddeti ört bas eden, şiddeti akla uygun hale getirmeye çalışan, bir insana karşı şiddet uygulandığı gerçeğini değil de şiddet uygulayan kişinin, buna zemin hazırlayan yerin çıkarlarını düşünen zihniyete karşı durabilmektir. O zihniyeti beslememek gerekir. Unutulmamalıdır ki şiddete maruz kalanın yaşadığı duygular hiçbir şekilde telafi edilebilir değildir. O kişiye gerçek anlamda manevi destek olunarak yaralarının bir an önce iyileşmesi sağlanabilir. “Geçmiş olsun” demek yerine “Geçmesi için ben ne yapabilirim?” diye kişinin kendisine sorması ve şiddete uğrayan kişinin yerine kendisini koyarak düşünüp öyle davranışlar sergilenmesi gerekir. Şiddete uğrayan kişinin neler yapması mantıklı geliyorsa şiddete tanık olanlarında aynılarını yapmaları gerekir.

Unutmayalım şiddet sadece bireysel bir konu değildir. Hatta şiddet -ne türlü olursa olsun- toplumsal bir sorundur. Toplum vicdanın kanadığının göstergesidir. Toplum vicdanını onarmak da sadece şiddete uğrayanın görevi değil, tüm toplumun görevidir. Ve şiddete tanık olmasına rağmen korktuğu, çekindiği, ürktüğü, paniklediği vb. gibi sebeplerden ötürü sesini çıkarmamak da insanlık onuruna aykırıdır! Bir kişiye atılan bir tokat bile toplumun vicdanı üzerinde patlama yapar, yapmalıdır.
Şimdi soruyorum sizlere sevgili okurlar, sizlerin arasında hiç şiddete maruz kalan birisine tanık olup da onu çeşitli sebeplerinden ötürü kendi mağduriyeti içinde yalnız bırakıp, hayatına hiçbirşey olmamış gibi kaldığınız yerden devam eden oldu mu? Cevabınız evet ise insanlık onurunuzu, toplumsal sorumluluk bilincinizi ve insanlık tanımınızı tekrar gözden geçirmenizi tavsiye eder ve bunu bir an önce yapmanızı dilerim.

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG
SERAP SÖZEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şiddete Uğradıktan Sonra İnsan Olmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap SÖZEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap SÖZEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Serap SÖZEN
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap SÖZEN'in Makaleleri
► İnsan Olmak... Öznur SİMAV
► Şiddete Analitik Bir Bakış Psk.Dila HOTLAR
► Kadına Yönelik Şiddete Psikolojik Bir Bakış Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Şiddete Uğradıktan Sonra İnsan Olmak' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:30
Top