2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenme ve Cilt Sağlığı: Yediklerimiz Cildimizi Ne Kadar Etkiliyor?
MAKALE #9326 © Yazan Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM | Yayın Temmuz 2012 | 5,150 Okuyucu
Vücut derimiz (cildimiz), siz fark etmesenizde beslenmeye karşı çok hassastır ve beslenme tarzına göre tepki vermektedir. Sağlıklı bir cilt için dengeli beslenmek, mineral ve vitamin bakımından zengin besinler tüketmek çok önemli. Aksi takdirde birazdan belirteceğim gibi derinizde bazı fonksiyon bozukluları yaşayabilirsiniz. Deri sağlığı ilerleryen yaşlarda daha da önem kazanarak orta yaş üstü bireylerin beslenmelerine daha çok özen göstermesi gerekmektedir. Cilt sağlımız için su günde 2-2.5 litre su içmenin ve kaliteli kaynaklardan protein de alımının önemi unutulmamalıdır.

Bunlara ek olarak cilt sağlığı için önemli olan birkaç vitamini aşağıda sıraladım ve bu vitaminlere nasıl ulaşabileceğinizi kısaca bahsetmeye çalıştım.


*A vitamini


En önemlilerinden biri A vitamini, hücrenin farklılaşmasında, hücre çoğalmasında ve derinin sıkılaşmasında önemli katkısı bulunmaktadır. A vitamini eksikliği sık rastlanmasa da bolca sebze, kararında meyve ve süt ürünleri tüketerek rahatlıkla ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Fakat en fazla A vitamini havuç, ıspanak ve lahanada bulunmaktadır.


Örnek olarak; havuç cildi koruyan en güzel besinlerden biridir, ne kadar istiyorsanız yiyin; havuç vücudunuzda cildi pürüzsüzleştirici A vitaminine dönüşen betakaroten deposudur. Bu madde de havuç, tatlı patates ve turuncu renkli meyve sebzelerde bulunur. Aynı zamanda cilde nüfuz ettiğinde 24 saatlik güneş koruması da sağlayan havuç, günlük A vitamini ihtiyacımızın da iki katını karşılar. Günde bir havuç yemek cilt için oldukça yararlı olacaktır.


*E vitamini


E vitamini ciltteki yağı emen (lipofilik) bir antioksidandır ve ciltteki yağ dengesini oluşturmaya yardımcı olup zararlı serbest-radikallerden cildi korur. Fakat E vitaminin doğru çalışabilmesi beraberinde C vitamini, selenium ve B3 vitamini olması gereklidir. En önemli kaynakları kuru yemişler, yeşil renki sebzeler ve ayçiçek yağı.


Örnek olarak; tekli doymamış yağların ilk kaynağı olan kuru yemişler cildinizi içeriden nemlendirirler. Cildiniz için en faydalı yemişler badem, ceviz , soya yemişi, ay çiçeği ve kabak çekirdeğidir. Badem cildiniz için yararlı olan yağları, proteini, E vitaminini, kalsiyumu ve çinkoyu içinde barındırır; kısacası cildinizin epidermisini sağlıklı kılacak her şeyi… Cevizler de sıkı bir cilt için gerekli olan Omega-3 yağ asitleriyle doludur. Haftada birkaç kez 2-3 ceviz içi kadar bu yemişlerden tüketmeye özen gösterin.


*C vitamini


C vitamini hücrenin büyümesi ve doku tamiri için hayati öneme sahiptir. Bağ dokunun sürekliği için de gerekli olan C vitamini, derinin üst tabakasının kalitesini etkileyen en önemli besin öğelerinden (nutrient) bir tanesidir. Birçok besinden C vitamini alındığından, dengeli bir şekilde sebze ve meyve tükettiğiniz sürece ekisliği görülmez.



Örnek olarak; maydanoz cilt için çok önemli. Maydanozda çok sayıda vitamin vardır. Her bir dalı betakaroten, B1, klorofil, kalsiyum ve narenciyelerden çok daha fazla C vitamini içerir. Maydanoz cildinizin sıkı tutulmasını sağlar ve alyuvar üretiminde önemli rol oynar. Aslında solgun bir cilt folik asit eksikliğidir ve yarım fincan maydanoz günlük folik asit ihtiyacınızı karşılar.


*B vitaminleri (B2,B3,B6)


B2, B3 ve B6 optimal bir deri sağlığı için gerekli diğer vitaminlerdir. Riboflavin (B2) eksikliğinde deride bozukluklar ve iltihaplar görülebilmektedir. B3 yetersizliğinde ise Pellagra denilen deri bozulmalaı (lezyon) görülebilmekte, bunun bir sebebi de B3 eksikliğinin protein metabolizmasını da olumsuz etkilemesine bağlanmaktadır. B6 eksikliğinde ise deride iltihaplar görülmekte egzama’ya sebep olmaktadır. B vitamini ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz en kaliteli kaynaklar süt ürünleri, et ve sebzelerdir. Yine bu üç grubu dengeli bir şekilde tükettiğiniz sürece yeterli miktarı vücudunuz almış olur.


23.08.12


Orçun KÜRÜM

Uzman Diyetisyen
Exercise & Nutrition Science, M.Sc.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenme ve Cilt Sağlığı: Yediklerimiz Cildimizi Ne Kadar Etkiliyor?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Orçun KÜRÜM Fotoğraf
Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM'ün Makaleleri
► Kalp Sağlığı ve Beslenme Dyt.Merve KAYALI
► Kemik Sağlığı ve Beslenme Dyt.Ç. Tuba GÜNEBAK
► Kadın Sağlığı ve Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Kalp Sağlığı, Kolesterol ve Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Beslenme ve Cilt Sağlığı: Yediklerimiz Cildimizi Ne Kadar Etkiliyor?' başlığıyla benzeşen toplam 87 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:42
Top