2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İştah Kontrolünüzü Sağlamanız İçin Öneriler
YAZI #2108 © Yazan Dyt.Ayşe DURAN | Yayın Haziran 2014
1. ALTIN KURAL:
Ana öğünlerinizi atlamayın.
Altın kuralların en temel maddesi olduğunu söyleyen DURAN cümlelerine şöyle devam ediyor. Her ne kadar gün içerisinde yoğun çalışsanız da yemek yemeyi asla unutmayın! Düzenli saatlerde uyuyup, düzenli saatte uyanın ve güne kesinlikle kahvaltıyı yapmadan başlamayın. Kahvaltı yapmazsanız hep bir yanınız eksik olur. Gün içerisinde konsantrasyonunuz eksik olur, enerjiniz düşer, işe karşı verimsizleşirsiniz. Bu yüzden en önemli öğünümüz olan kahvaltıyı muhakkak yapmalısınız. Kahvaltınızı erken saatlerde yapın. En geç 8.30 da kahvaltınız bitmiş olsun. Kahvaltıda mutlaka haşlanmış yumurtanız olsun.
Gündüzlerin uzaması iştah kontrolünüzü sağlayamamanıza neden olabilir. Bunun için size tavsiyem öğle yemeğinde daha çok protein ağırlıklı beslenin ki sizi akşam yemeğine kadar tok tutsun. Akşam yemeklerinizde ise daha çok zeytinyağlı sebze yemeklerine önem verin. Fakat zeytinyağı faydalı diye abartarak kullanmamak gerekli! Sebze yemekleri yaparken 1 kg sebze yemeğine maximum 2 yemek kaşığı zeytinyağı kullanmak yeterli. Öğle yemeğinizde et ya da etin yerine geçen proteini yüksek gıdalar tükettiyseniz, akşam hafif bir salatayla da öğününüzü yapabilirsiniz.

2. ALTIN KURAL:
Günde 2-3 kez hafif atıştırmalıklar yapın.
Günler uzadığı için, akşam yemek saatlerinizde daha geç saatlerde oluyor. Özelikle öğle ve akşam yemeği arası neredeyse 6-8 saat uzamış oluyor. Yoğun bir tempoda da çalışıyorsanız direnç eksikliği yaşamamanız imkânsız. Bu yüzden ara öğün yapmak şart! Özellikle günlerin uzamasıyla ikindi ara öğününüzü yapın. 1 su bardağı ayran ya da küçük kabuklu bir yeşil elma her zaman güzel bir ara öğün kurtarıcıdır.

3. ALTIN KURAL:
Yemeklerini yavaş yiyin. Yemeklerinizi İyi çiğneyin.
Beyne doydum sinyali 20 dk sonra gider. Bu hissi anlayabilmek
İçin ilk 20 dk olabildiğince yemeklerinizi yavaş tüketin. Yemekleri çatalla yemeyi
deneyin.

4. ALTIN KURAL:
Düşük glisemik indeksli gıdaları tercih edin.
Tam tahıllı ürünler, baklagiller, meyveler, süt grubu ürünler düşük glisemik indekse
sahiptir. Yani bizim için sağlıklı besinlerdir. Meyvelerden özellikle mor meyveleri tercih
edebilirsiniz. Fakat her şeyin azı da çoğu da zarardır. Sonuçta meyvelerde de fruktoz
denilen meyve şekeri vardır. Günlük ortalama 3-4 porsiyon meyve yeterlidir. Diyabetik
olan hastalar ise muz, karpuz, kavun, kivi gibi meyve tüketimlerine daha çok dikkat
etmeli. Çünkü bu meyvelerin glisemik indeksi yüksektir.

5. ALTIN KURAL:
Yağlı, tuzlu, şekerli ve market ürünlerinden uzak durun.
Psikolojinin yeme davranışları üzerinde doğrudan etkileri görülür. Moraliniz bozuk
olduğunda daha çok yemek yeme hissi doğması, özellikle tatlılara karşı ilginin artması
veya çok mutlu olduğunuzda iştahınızın anlamadığınız bir şekilde aniden yok olması gibi.
Bu etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir elbette. Bu şekilde yeme bozukları
oluştuğunu anladığınız anda 2 bardak ılık suyunuzu içer sonra da temiz hava alırsınız.

6. ALTIN KURAL:
Koyu yeşil yapraklı besinler iştahı sakinleştirir.
Kendinize sağlıklı atıştırmalıklar yapabilirsiniz. Mesela brokoli haşlayıp üzerine 4 yemek kaşığı yoğurtla güzel bir garnitür yapın. Üzerine dereotu da ekleyebilirsiniz.

7. ALTIN KURAL:
Çevresel baskılara kulak asmayın.
Yoksa kilo almanızın en büyük nedeni komşunuz/ eşiniz/ kayınvalideniz/ ya da diğer kişiler mi? Yoksa mutfağa her girdiğinizde size merhaba diyen tatlılar, vb mi? Eğer cevabınız evetse dolduruşlara gelmeyin derim. Hayatımızda her daim üçü bir aradalar vardır. Bizim üçü bir aradamız ise ‘’ İSTİKRAR, GÜVEN, OLUMLU PSİKOLOJİ ‘’ olması gerekli. Eğer bu üç vasıf sizde varsa sizi kimse durduramaz.

8. ALTIN KURAL:
Kendinizi iyi tanıyın.
Sizi en iyi siz tanırsınız. Hangi bölgenizden şikâyetçisiniz? Hangi sporu yapmanız gerekli? Neleri yemeyi daha çok seviyorsunuz? Gibi soruların cevabını tanımladıktan sonra işiniz daha kolay.

9. ALTIN KURAL:
Sporu asla ihmal etmeyin.
Spor denilince aklınıza ağır yapılan sporlar gelmesin direkt. Sonuçta yürüyüşte harika bir spordur. Hani üçü bir aradamız vardı ya! İşte onlardan en önemli özellikte İSTİKRAR idi. Eğer siz istikrarlı olur ve düzenli olarak spor yaparsanız sağlığınıza sağlık katarsınız. O zaman yeni sloganımız ‘’ her gün kahvaltıdan 45 dk sonra, 45 dk. Boyunca tempolu yürüyüş’’.

10. ALTIN KURAL:
Kendinize inanın, kendinizi sevin.
Kısaca kendinizle barışık olun her daim. Hani hep dünyanın kısa olduğundan bahsederiz de bu kısacık hayatı bile kendimize zindan ederiz. Gerek var mı? Yeni bir güne başlamak için milyonlarca sebebimiz var aslında. Elinizdekilerin kıymetini bilin. Sizin şu an şikâyet ettiğiniz hayat ve beden, bir başkasının hayali olabilir. Her günümüzün şükürle geçmesi dileklerimle, sağlıklı düşünün sağlık bulun.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe DURAN Fotoğraf
Dyt.Ayşe DURAN
Antalya
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşe DURAN'ın Makale ve Yazıları
► Kilo Almak İçin Öneriler Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İştah Kontrolünüzü Sağlamanız İçin Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okul Çağında Beslenme Aralık 2014
► Gluten Enteropatisi Aralık 2014
◊ Diyabette Beslenme Aralık 2014
◊ Yaza Fit Girin Aralık 2014
◊ Yaz Detoksu Aralık 2014
◊ Sonbaharda Beslenme Aralık 2014
◊ Sınav Öncesi Beslenme Aralık 2014
◊ Kilo Almak İçin Öneriler Aralık 2014
◊ Anoreksiya Nervoza Aralık 2014
◊ Kış Beslenmesi Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:07
Top