2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Milliyet Gazetesi--Derslerden Bunalan Çocuğa Nasıl Yardımcı Olmalısınız?
YAZI #351 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Nisan 2009
Derslerden bunalan çocuğa nasıl yardımcı olmalısınız?
Okulların kapanması yaklaştıkça çocuklarda ödev ve derslerden dolayı isyan başlar.. Bir an önce dışarı çıkıp oynamak, gezmek, arkadaşları ile beraber olmak ya da bol bol bilgisayar oynamak ister.. Peki bu durumda ne yapmak lazım?
Öğretmenin verdiği ödevler gözünde büyür.. Erteler.. Test çözmesi kitap okuması gereklidir. Erteler.. Giderek çığ gibi büyüyen bu sıkıntılar öyle bir noktaya gelir ki çocuk artık önemsemez boşlar.. Bıkkınlık duyar.. Ama diğer taraftan suçluluk duyar.. Yapması gerekiyordur ama artık yorulmuştur.
Yukarıdaki ifade etmeye çalıştığım duygu durumu, hemen hemen her anne babanın ve okula devam eden çocuğun yaşadığı sıkıntılardır. Özellikle de nisan mayıs aylarında tavan yapan bu sorunlar önlemi alınmaz ise derslerden soğuma ve başarısızlıklar görülmeye başlar.
Aslında genel resme baktığınızda çocuk haklıdır. Küçücük yaşında omuzlarına yüklenen bu tempo onu yorar. Tüm gün okulda.. Eve gelir oynamak ister ancak ödevleri vardır.. Üstüne üstlük saat 9-10 gibide uyumalıdır.. Tabii ki bunlar bazı çocuklar için oldukça karmaşık ve yorucu bir durumdur.
Bu durumda 3 anne baba tutumuyla karşılaşırız.
1. Aşırı katı ve kuralcı tutum.. Çocuğun sıkılmasını ve tepkilerini çocuğun kasıtlı yaptığını düşünerek daha sert ve yaptırımcı tutum izleyen anne babalar.. SONUÇ: Asi bir çocuk
2. Aşırı rahat ve esnek tutum.. Çocuğun yaşadıklarını anlayan ama fazlasıyla rahat bırakıp “ Aman boş ver.. Öyle yada böyle zaten bu okul bitecek.” Gibi sözlerle çocuğa sorumluluklarını unutturan anne babalar.. SONUÇ: Aşırı özgür çocuk
3. Sınırları ve kuralları belli esnek tutum. Çocuğunun yaşadığı sıkıntıların farkında olan olabildiğince destek olurken, diğer taraftan çocuğunun sorumluluklarını yapması gerektiğini hatırlatan ve gösteren anne babalar SONUÇ: Huzurlu ve mutlu çocuk..
Pozitif Gelişim Özel Eğitim ve Aile Danışmanlığı Merkezi Çocuk Gelişimi Uzmanı Şenay Yılmaz ise üçüncü tutumu onaylıyor... Çocuğunuzu anlamaya çalışın.. Yaşadığı zorlukları gözlemleyerek bağımlılığa dönüşmeyen yardımlarınızla destekleyin. Sorumluluklarını hatırlatın ve örnek olun.. Kendini iyi hissetmesini sağlayan etkinlikleri yapmasına izin verin.. Sürekli ders çalışmasını, kitap okumasını, test çözmesini istemeyin.. TV de izlesin, oyununu da oynasın, arkadaşları ile de beraber olsun, en sevdiği hayvanıyla da oynasın.. Hayatını sevdiği şeylerle programlamayı öğretin. Her şeyin ders okul olmadığını, sosyal etkinliklerinde olduğunu ikisinin de beraber götürülebileceğini anlatın. Okul başarısının da önemli olduğunu ama her şeyin sadece bundan ibaret olmadığını hissettirin.. Anlayışlı ama istikrarlı tutum gösterebilmeniz dileğiyle…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Makale ve Yazıları
► Boşanma Çocuğa Nasıl Açıklanmalıdır? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Milliyet Gazetesi--Derslerden Bunalan Çocuğa Nasıl Yardımcı Olmalısınız?' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:06
Top