2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Nedir? Kimlere Uygulanır? Ne İşe Yarar?
YAZI #4155 © Yazan Uzm.Psk.Ayşegül SOYSAL | Yayın Ocak 2018
Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) tarafından 2004 yılından beri, EMDR tekniğini etkili bir yöntem olarak önerilmektedir. Özellikle travma tedavisinde etkin olarak kullanılmaktadır.

Çift yönlü göz hareketleri ile uyarım, dokunsal vuruşlar , işitsel tonlar EMDR bileşenlerinden yalnızca bir tanesidir. EMDR diğer tüm temel psikoterapi yaklaşımları ile uyumlu olan 8 aşamaya sahip, farklı ve entegratif bir tedavi yaklaşımıdır.

EMDR, sağlığa ve klinik problemlere sebep olan rahatsızlık verici deneyimleri ele almakta kullanılır. Öğrenme & Bilgi İşleme Modeli'ne dayanan (psikodinamik, bilişsel davranışçı, deneyimsel vs.'den farklı olarak) bütüncül bir psikoterapi yaklaşımıdır.

EMDR yaklaşımının temel hipotezleri şunlardır:

-Anı ağları, klinik semptomların ve ruh sağlığının temelidir.

-Yetersiz bilgi/beceri ve organik sorunların neden olduğu durumlar dışında patolojinin temelini işlenmemiş anılar oluşturmaktadır.

EMDR, Adaptif Bilgi İşleme Modeli'dir. Bu modelin temellerinden bahsedecek olursak; Bilgi İşleme Sistemi ile rahatsızlık veren deneyimler adaptif bir çözüme ulaşır ve böylece işlevsel anılar ve anı ağları oluşur. Bu sistemin sekteye uğraması, rahatsızlık verici anıların olay anındaki gibi tecrübe edilip, algılandığı haliyle işlevsiz şekilde depolanmalarına sebep olur. Şimdiki durumları algılayışımızda, fiziksel olarak depolanmış geçmiş anılara, yorumlanmak üzere bağlanırlar.

Burada "işleme", beyinde depolanmış geçmiş anılara ait bilgi ağlarının arasında adaptif bağlantıların kurulması gibi görülmektedir. EMDR da ilgili bağlantıların yapılmasını sağlayan bütünleştirici işlemeyi kolaylaştırır.

Kullanışlı olan şey (anı, imaj, resim, düşünce, ses, fiziksel, duygusal duyumlar, inançlar), depolanır ve gelecek tecrübeler için hazır bulundurulur, artık adaptif olmayan (işlevsiz) olan şey ortadan kaldırılır ve kişinin duyarsızlaşması sağlanır.

Anı ağları (algılar, duygular, tutumlar, davranışlar, görseller), patolojinin (sorunun) ve ruh sağlığının altında yatan temel olarak görülür. EMDR disfonksiyona ve sağlığa etki eden tüm deneyimsel anıları ele alır.

EMDR tekniği ile çalışılan kişilerde, "olumlu etki" olarak şu durumları görürüz:

-Duygusal ve fiziksel rahatsızlığa duyarsızlaşma

-Fiziksel ve duygusal tepkilerde iç görünün (farkındalığın) ortaya çıkışı

-Entegrasyon: Mevcut yaşam koşullarında yeni şeyler öğrenmenin ve hayata geçirilmenin mümkün hale gelmesi

-Kişisel gelişim ve gücün(direnç) artması

EMDR tedavisinde, yaş sınırlaması yoktur. Çocuk, Genç, Yetişkin yaş gruplarına yetkin psikoterapistler tarafından uygulanabilir.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşegül SOYSAL Fotoğraf
Uzm.Psk.Ayşegül SOYSAL
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ayşegül SOYSAL'ın Makale ve Yazıları
► Emdr Terapisi Nasıl Uygulanır? Psk.Cem GÜMÜŞ
► Emdr Yöntemi Nasıl Uygulanır? Psk.Cem GÜMÜŞ
► Psikoterapi Nedir? Ne İşe Yarar? Psk.Betül ÖZDEMİR
► Psikoterapi Nedir, Ne İşe Yarar? Psk.Gülüm BACANAK
► Cinsel Terapi Nedir? Ne İşe Yarar? Psk.Güzide TÜRKYILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Emdr Nedir? Kimlere Uygulanır? Ne İşe Yarar?' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Duygularını Yönet Ocak 2018
◊ Okula Uyum Süreci Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:17
Top