2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Milliyet Gazetesi--- Tatilde Çocuğunuzun Özel Yeteneklerini Keşfedin..
YAZI #442 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Temmuz 2009
TATİLDE ÇOCUĞUNUZUN ÖZEL YETENEKLERİNİ KEŞFEDİN..

Bir çok anne baba çocuğunun gizli yetenekleri ve becerileri olduğunu merak eder ve nasıl anlayabileceğini bilemez. Bazen ebeveynler görmek istediği becerileri abartarak çocuğunun bu alanda kendini geliştirmesini hedefler. Oysa çocuk mevcut becerilerini istekleri doğrultusunda keyifle kullanabildiği zaman geliştirir ve o alanda başarılı olur.
0-6 yaş dönemi ailenin birinci görevi çocuğunun sosyal, fiziksel, ahlaki ve eğitim ihtiyacını kazandırmak olmalıdır. Zira bu çağ çocuğun sünger gibi herşeyi kapabilecek kapasiteye sahip olduğu dönem olduğundan çok çabuk öğrenir. İlkokul çağı çocuğun güçlü olduğu özelliklerinin belirginleşmeye başladığı, kişilik temel taşlarının oturduğu ve ilgi hobilerinin öne çıkmasıyla kendini gösterir. Kimi ebeveyn çocuğunun ilgi ve yeteneklerini ilkokulda keşfeder, kimisi ortaöğretime gittiği kurslarda kimiside kişi üniversiteye geldiğinde kendisi fark eder. Ama ne olursa olsun öncelikli olan çocukların en erken yaşlardan itibaren yetenek ve becerilerinin keşifleri yapılarak kendine yön vermesi konusunda cesaretlendirilmesi gerekmektedir. 7-11 yaş arası çocuğunuzun yetenek ve becerilerini fark edip geliştirmelisiniz.
Tatil dönemi hem ebeveyn hem de çocuklar için en rahat dönemdir. Okul, ders stresi olmadan sorumlulukların hafiflemesinin getirdiği rahatlık ilişkilerde daha olumlu bir havanın esmesini sağlar. Karşılıklı olarak eleştirilerin ve ön yargıların en az düzeyde olduğu bu dönemde çocuklarınızın güçlü ve zayıf yanlarını daha da sağlıklı bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Yaz tatilinizde çocuğunuzun özel yetenek ve becerilerini keşfedin. Nasıl mı?

1. Her çocuğun özel beceri ve yetenekleri olduğunu kabul edin.
Aileler çocuklara dar bir bakış açısıyla baktıklarında yetenekleri ve becerilerini fark edemezler. Çocuğunun orta seviyede yada vasat olmasının çok kötü bir izlenim yarattığını düşünürler. Ya kendilerinin istedikleri tarzda bir çocuk olması için uğraşırlar yada olmadıkları bir kalıba sığdırmaya çalışırlar. Tabiiki bizim iletmek istediğimiz her çocuğun kendine has değerlendirilebilecek beceri ve yeteneklerinin olduğudur. Öyledirde.. Bu nedenle öncelikli şunu düşününkü ne düzeyde olursa olsun her çocuğun ona ait özel beceri ve yeteneklerini vardır. Öncelikli olarak bunu kabul etmeye başlayın.

2. Çocuğunuzu açık ve yargılamadan izleyin.
Anne ve babalar çocuklarını objektif değerlendirmeden ziyade kendi değer yargıları ve düşüncelerine göre izlerler. Bu nedenle önce çocuğunuzu izleyin. Çocuğunuzu kafanızda resmedin. Daha sonra bu resmi kafanızdan silin. Bu sefer tamamen tarafsızca oyun oynarken, yemek yerken, günlük hayatında rutin şekilde izleyin. Neleri nasıl yapıyor?, Nasıl davranıyor? Nelere merak duyuyor? Bunlara göre tekrar çocuğunuzu kafanızda resmedin. Arada çok ciddi fark var değilmi?? Yetenek ve becerilerini açık ve önyargısız izleyin.

3. Çocuğunuzun sadece olumlu yönlerini yazın.
Anne ve babalar genelde çocuklarının yapabildiklerinden çok yapamadıklarına odaklanırlar. Yapamadıklarını eleştirerek daha iyi yapmalarını sağlayacaklarını düşünürler. Oysa çocuğunuzun başarılı olduğu becerilerine yoğunlaşırsanız gerçekten çocuğunuzu daha farklı bir gözle görmeye başlayacaksınızdır. Çocuğunuzun olumlu özelliklerini izlerken,
“ Arkadaşları ile arası nasıl? Düzenli mi? Hikayeler, masallar gibi yazılı materyallere ilgisi nasıl? Bir iş verdiğinizde organize eder mi? Hayvanları, bitkilerle arası nasıl? Hemen küser mi? Resim, müzik, şekillerle arası nasıl?” bu tarz sorular sorarak bu becerilerinde kendinize bir liste çıkarın ve bu özelliklere göre izleyin. 1 günde olur 1 haftada.. Bu işten ne kadar mutlu olursanız ve gözlem radarlarınızı açarsanız tam bir yetenek avcısına dönebilirsiniz.

4. Çocuğunuzun yetenek ve becerilerini belirleyin.
Daha önce belirlediğiniz özellikleri sözel –dil, matematik, doğa, beden kullanımı, içsel zeka, sanatsal özellikleri, müzik becerisi gibi alanlara ayırarak gözlemlerinizi bu başlıklar altında sıralayın. Hangi alanda daha çok olumlu beceri sıralayabildiyseniz çocuğunuzu bu alanlarda geliştireç fırsatlar tanımanız öneririz. Bu sayede ileride çok daha başarılı ve mutlu bir veteriner yada sanatçı belkide heykeltraş olacak bireyler yetiştirmiş olacaksınız.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Makale ve Yazıları
► Kendinizin Kullanma Kılavuzunu Keşfedin! Psk.Dnş.M. Burak OLGUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Milliyet Gazetesi--- Tatilde Çocuğunuzun Özel Yeteneklerini Keşfedin..' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:03
Top