2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evden Ayrılma Vakti
YAZI #463 © Yazan Psk.Ayşegül ALKIŞ | Yayın Eylül 2009
Yeni bir eğitim-öğretim yılına daha yaklaştık. Yine çocuklarımız büyük bir koşuşturmanın içine girecekler. bu koşuşturmada birçok öğrenci ile görüşüyorum. Okula yeni kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerle konuştuğumda onlara soruyorum; “Okulla ilgili neleri merak ediyorsun?”. Onlar da hemen sorularını sıralıyorlar:
-Okul güzel mi?
-Okulda şeker satıyorlar mı?
-Arkadaşlarımla top oynayabilir miyim?
-Tenefüsler uzun mu?
-Ya karnım ağrırsa okula gidemezsem ne olur?
-Okula oyuncak götürebilir miyim? Gibi birbirinden güzel ve masum sorular geliyor. Bir diğer yandan gelelim ebeveynlere onların soruları daha zor ve şüpheci. Bu dönemde çocuklardan daha heyecanlı olan ebeveynleri sakinleştirmek daha önem kazanıyor. Ebeveynlerin soruları arasında:
-Çocuğum okula ne zaman alışır?
-Alışamazsa ne olur?
-Servis yolu biraz uzun ya içi bulanırsa?
-Çocuğum yemek seçer. Ya okulda aç kalırsa ya da ya öğretmenleri yemeğe zorlarsa, psikolojisi bozulur mu?
-Ya okulda düşerse, ya arkadaşlarıyla tartışırsa, ya dışlanırsa….
-Okumayı arkadaşlarından geç sökerse kendini başarısız hisseder mi?
-Sporu ve okulu bir arada yürütebilir mi?
-Eşimle ben çok yoğun çalışıyoruz. Öyle hep başında oturamam. Ödevlerini kendi yapsa olur mu?
-Ya öğretmeni sınıf içinde onu küçük düşürürse özgüveni zedelenir mi?
-Diyelim bu sene okuldan memnun kalmadı, hemen başka okul arayalım mı?
-Ben hem yüzsün, hem piyano çalsın, hem satranç kulübünde olsun, hem de at binsin istiyorum. Bir de ödevlerini aksatmasın, odasını toplasın, kardeşiyle güzel geçinsin. Çok şey mi istiyorum acaba?! Derkeeeen ebeveynlerimiz tüm kaygılarını çocuklarımıza yansıtıyor. Bazen diyoruz ki “Onlar anlamaz!”. Aslında çok yanılıyoruz. Çocuklar kadar ifadeleri iyi okuyan, biz konuşmadan bizi anlayan, sahte gülümsemeleri hemen ayırt eden başka canlı yok! Çünkü çocuklarımız yaklaşık 2-2,5 yıl boyunca bizi anlayıp, bize cevap verene kadar sadece mimiklerimizi gözlüyorlar. Sevginizi, nefretinizi, üzüntünüzü, kaygınızı hemen anlıyorlar. Sizi biraz üzgün görünce sorarlar “Ane ne oldu?”, siz dersiniz “ yok bir şey kızım.” Aslında “bir şeylerin olduğunu hemen anlamıştır çocuğunuz.

Bu nedenle çocuğunuz evden ayrılırken içiniz içinizi yiyorsa ama siz zorla gülümsemeye çalışıyorsanız çocuğun aklında “Acaba bana bir şey mi olacak, kötü bir yere mi gidiyorum, geri gelemeyecek miyim?” diye sorular oluşur. Bazen görüyorum çocuklarını servise bindiren anneleri. Gülerek el sallamaya çalışıyorlar ama gözleri “Haydi Allah’a emanet. Aman bir şey olmasın. Aman şoför yavaş gitsin. İnşallah içi bulanmaz. Çok da az şey yedi bu sabah. Öğretmeni ödevini ya beğenmezse?” diyor. Bunu anlamamak imkansız, çünkü kaygınızı ne kadar isteseniz de saklayamazsınız. Ya da çocuk eve gelince “Bugün ne yaptın, ne yedin, kimle konuştun, kiminle konuşmadın, sana laf atan oldu mu, kavga ettin mi, öğretmen kızdı mı, hiç parmak kaldırdın mı, öğretmen sana söz hakkı verdi mi yoksa seni görmedi mi?” gibi çocuğu bunaltan ya da olumsuz bir şey yakalamaya çalışan ebeyevn tavrından kurtulamazsınız. Bunun yerine “Günün nasıl geçti?” derseniz çocuğunuz onun için en önemli noktaları sizinle paylaşacaktır. Bu nedenle ilk, okul deneyiminde çocuktan çok ebeveynlerle görüşmek biz psikologlar için daha önemlidir. Lütfen siz de kendinizi gözden geçirin, acaba bunaltan ebeveyn misiniz yoksa rahatlatan mı? Herkese mutlu ve huzurlu bir eğitim-öğretim yılı diliyorum.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ayşegül ALKIŞ'ın Yazıları
► Çocuğum Evden Kaçıyor Ne Yapabilirim Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu Psk.Emine Lamiser ATİK
► Çocuklarda Ayrılma Anksıyetesi Psk.Aysun AKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Evden Ayrılma Vakti' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Maskelerimiz ve Biz Eylül 2009
◊ Alışveriş Psikolojisi Eylül 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:53
Top