2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Deri Yolma Bozukluğu, Nedenleri ve Tedavisi
YAZI #6016 © Yazan Uzm.Psk.İrem AFŞAR | Yayın Ekim 2019
Bazı durumlarda deri hastalıkları ile duygularımız arasında net bir bağlantı vardır.*Bunlardan biri de deri yolma bozukluğudur.

Kontrol edilemeyen bir kaşınma, kendini çimdikleme ya da akne kabuklarını koparma isteği olarak görülür ve hatta gözle görülebilen lezyonlara sebep olmaya kadar gider.

Daha önce deri yolma bozukluğunu duymamış olabilirsiniz. Öte yandan, bu hastalığa sahip olduğunuz yönünde bir teşhis de konmuş olabilir ya da belki siz de bu soruna sahip olan ama olduğunu henüz fark etmemiş insanlardan olabilirsiniz.

Ne kadar garip gözükse de,*bu epey yaygındır ve genellikle depresyon anksiyete bozukluğu ya da*obsesif kompulsif*bozuklukla (OKB) ilişkilendirilmektedir.

Bu yüzden bazı insanlar sorun kökenine inip doğru teşhis edilmeden birçok pahalı deri tedavilerine başvurmaktadır. Fazla stres, yüksek seviyede anksiyete ya da gizli depresyon bunun sebebi olabilir.

Deri yolma bozukluğu Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı’nda yer almaktadır.*Obsesif kompulsif bozukluk ve ilgili bozuklukların olduğu bir bölümdedir.

Peki bu ne demek? Kendini sürekli kaşımak, çimdiklemek, ısırmak ya da akneleriyle oynamak isteyen ve bu davranışı kontrol edemeyen insanlardan bahsediyoruz.*Bunu otomatik olarak ve sürekli yaparlar.

Bazı uzmanlar deri yolma bozukluğunu bir bağımlılık gibi görürler, kişi bir bozulma görene kadar vücudunun belli bir kısmını kaşımak ister.

Durum ne olursa olsun, hastanın enfeksiyon ve şekil bozukluğuna yol açan hasar ve yaralar oluşmasına sebep olacak şekilde davrandığı psikiyatrik bir durumdur.

Deri yolma bozukluğu kimlerde görülür?

İstatistikler çok şaşırtıcıdır:*deri yolma bozukluğunun toplumun %9’unu etkilediği belirlenmiştir.*Hem kadın hem erkeklerde görülür fakat kadınlarda daha yaygındır. Ayrıca, çoğunlukla 30 ila 45 yaş arasındaki kişilerde rastalnır.

İnsanlar bunu neden yapar?

Şimdilerde bile hala deri yolma bozukluğu tam olarak anlaşılmamıştır. Teorilerden biri*cildi kaşımanın kişiyi sakinleştirdiği ya da stres, anksiyete, negatif düşünceler,*korkular*ve gerilimlerle başa çıkmasına yardım ettiği düşünülmektedir.

Bununla birlikte, bu davranış otomatik olarak ortaya çıkar, yani bir kişi kitap okurken, ders çalışırken, televizyon izlerken vb. meydana gelebilir.

Ayrıca deri yolma bozukluğuna başka psikiyatrik durumların da eşlik ettiği görülebilir:

Genel anksiyete.

Yeme bozukluğu.

Cinsel istismara bağlı çocukluk travması.

Depresyon.

Öte yandan, bu tip vakalarda*%40 oranında genetik bileşen olduğunu*da unutmamak gerekir. Bu yüzden, bu bozukluk genetik mirasla aktarılması yönüyle trikotilomaniye de (saç çekme bozukluğu) çok benzer.

Tedavisi:

Dermatoloğa gidilip deri üzerindeki lezyonlar giderilmeye çalışılmalıdır. Ayrıca terapistten alacağınız terapiler psikolojik olarak rahatlatmaya ve semptomların giderilmesinde etkili olacaktır.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.İrem AFŞAR
Uzman Klinik Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem AFŞAR'ın Makale ve Yazıları
► Okb'nin Nedenleri ve Tedavisi Psk.Gökhan BİNGÖL
► Sosyal Fobinin Nedenleri ve Tedavisi Psk.Gökhan BİNGÖL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Deri Yolma Bozukluğu, Nedenleri ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuklarda Saç Yeme Ekim 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:57
Top