2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Seçimlerimiz mi Bize, Biz mi Seçimlerimize Yön Veriyoruz?
YAZI #7382 © Yazan Psk.Meltem ŞAHİNER | Yayın Nisan 2022 ÇOK OKUNUYOR
Seçimlerimiz mi bize, biz mi seçimlerimize yön veriyoruz?

İleriye mi gideceğiz, geriye mi?

Başa dönüp dönüp duracak mıyız, yoksa gelişecek miyiz?

Yapıcı olmayı seçip hafifleyecek miyiz, yoksa yıkıcı olup yüklerimizi ağırlaştırarak sırtlamaya devam mı edeceğiz?

Diyelim ki seçimlerimiz bize yön veriyorsa, o halde seçimlerimize ne yön veriyor?

Her şeyin başladığı yer, daha cenin olmadan önce. Anne ve babamızın verdiği karar, bizi oluşturuyor. Aslında seçim dediğimiz şey en başından tamamen bizim dışımızda. Anne ve babamızın bilinçli ya da bilinçsiz davranışı ile başlıyor. Tam da bunu anlatmak istiyorum. Evet, “Neyin seçiminden bahsediyorsun, ben Afganistan’da değil de İngiltere’de soylu bir ailede doğsaydım, seçimlerim benim kontrolümde olacaktı. Şimdi ben mi seçiyorum bu hayatı, ben mi seçiyorum çaresizliği?” söylenebilir. Haklılık payı da yüksektir. Gerçekten toplumsal yaşantı, çevre, sosyoekonomik durumlar, ebeveynlerin yeterliliği, kardeş sayısı, sağlık durumları, hepsi birbirini etkileyen ve dolayısıyla seçimlerimizi etkileyen bir döngü. O yüzden seçimler, en başından bizim seçimimiz değilmiş gibi gözükür. Ama bilinç seviyemiz, idrakımız, farkındalığımız arttıkça, yani yaş alarak değil de bilincimiz olgunlaştığında, seçimlerimiz bizim kontrolümüzde olmaya başlar.

Seçim dediğimiz nedir?

İmkânlar dâhilinde oluşmuş seçenekler arasında, o zamanki bilinç düzeyine göre en uygununu tercih etmektir. Buradan yola çıkacak olursak seçim halinde üç unsur vardır, kısaca bu unsurların ne olduğunu, hangisinin ne kadar bizim elimizde olduğuna bir bakalım.

1. Seçenekler; Bulunduğumuz çevre, aile, toplumsal koşullarımız, ekonomik durum gibi şartlar seçeneklerimizi yüksek oranda etkilemektedir. Ayvalık’ta yaşayan bir kişinin ekonomik durumu fark etmeksizin “deniz kenarında yürümek”, seçenekleri arasında rahatlıkla olabilir aynı şekilde İzmir, Egekent’te yaşayan bir kişi içinde “Metroya binmek” seçenekleri arasında rahatlıkla olabilir. Fakat Ayvalık’ın köylerinde yaşayan bir kişinin seçeneklerinde deniz kenarında yürümek veya metroya binmek ekonomik durum, toplumsal yaşantı, aile gibi unsurlara bağlıdır ve seçenekleri arasında rahatlıkla olamayabilir.

2. Bilinç düzeyi; Farkındalığımız, olgunlaşmamız, akılcı düşünme becerimizdir. Durup durup kendimize bakmaktır. Düşüncelerimizi, duygularımızı, davranışlarımızı tanımaktır. Tanıyıp yol almaktır, değişmek, gelişmektir. Objektiflik kazanmaktır. Kendi hâkimin, kendi savcın, kendi avukatın olmaktır. Tüm bunlar dışsal unsurlardan da içsel unsurlardan da etkilenir. Dışsal unsurlar (çevre, toplum, aile, ekonomi vb.) başlangıç düzeyimizi belirler, yol alışımız ise bizim elimizdedir. Yani bizim elimizde mi yoksa dışsal unsurların elinde mi? Sanırım, “Fifti fifti.”

3. Tercih etmek; Seçeneklerin arasında aklımızın erdiğince değerlendirip seçme halidir. Seçme; seçeneklere ve değerlendirmelere bağlı bile olsa bizim verdiğimiz bir karardır. Başkasının kararını seçmeyi bile biz tercih ederiz. Yani aslında tercih etme hali, başımıza bir silah bile dayansa bizim elimizdedir. Zorunda kaldığımız şeyi mi tercih ediyoruz, yoksa silahın patlamasını mı? Kolay ya da zor, ideal ya da ortalama ne olursa olsun verdiğimiz karardır aslında.

Bu örnekten kabaca özetlemek gerekirse, silahlı bir durumun içinde olmak bizim seçimimiz olmayabilir, işte bu 1. maddedeki seçeneklerdir. Dışsal unsurlardan daha çok etkilenir. Başımıza silah dayandığında olayı değerlendirmemiz 2. maddedeki bilinç düzeyimizdir. “Erkek adam korkmaz.” diye mi değerlendireceğiz, yoksa “Sakinlikle, yapıcı bir şekilde, bu olayı nasıl bitirebilirim?” diye mi değerlendireceğiz. Bu düşünce stilimiz hem bizimle alakalı hem de dışsal durumlarla alakalıdır. Tüm bunlarında neticesinde verdiğimiz karar ise üçüncü maddedir ve tamamen bize bağlıdır. Seçim, başlangıçta bizim dışımızda, olgunlaştıktan sonra bizim elimizdedir.



Görülen o ki, aslında seçim bizim elimizde dediğimizde ifade etmek istediğimiz şey 3. maddedeki tercih etme, karar verme halidir. Aslında karar vermeyi etkileyen bilinç düzeyi ve seçenekler bahsedildiği üzere tek başına bizim elimizde olmayabilir. “Hali hazırdaki seçeneklerime ve bilinç seviyeme göre, yapıcı olmayı seçiyorum” demek bu bilgileri öğrendikten sonra artık sizin elinizdedir. Çünkü farkındalığımız arttıkça seçeneklerimizi de değiştirebilir, tercihlerimizi de etkileyebiliriz. Böylelikle yine yüzde yüz olmasa da yüksek oranda seçimlerimiz bizim elimizde olmaya başlar.

Saygı ve sevgilerimle…

Meltem Şahiner

PSİKOLOG
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem ŞAHİNER Fotoğraf
Psk.Meltem ŞAHİNER
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Meltem ŞAHİNER'in Makale ve Yazıları
► Seçimlerimiz ve Kararlarımız Psk.Emine ÖZDEMİR
► Somatik Deneyimleme Tam Bize Göre Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
► Pısa 2015 Bize Ne Dedi? Psk.Dnş.Ömer CİMEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Seçimlerimiz mi Bize, Biz mi Seçimlerimize Yön Veriyoruz?' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kendimizle Tanışmak ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2022
◊ Revize Et- Güncelle ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:12
Top