2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pozitif Psikoloji ve Psikolojik Sermaye
YAZI #7455 © Yazan Psk.Meltem ŞAHİNER | Yayın Temmuz 2022
“Sağlıklı insan kime denir?” diye düşündüğümüzde aklımıza ilk önce hasta olmayan insan gelir. Hâlbuki Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) sağlıklı insan tanımı bunu söylemiyor bize. DSÖ sağlıklı insanı; fiziksel, ruhsal, sosyal olarak iyi halde olan insan şeklinde tanımlamaktadır. Yani DSÖ insanı biyopsikososyal bir varlık olarak kabul etmiş ve iyilik halini bütüncül olarak değerlendirmiştir.

Psikoloji bilimi, klinik psikoloji düzleminde İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ruh sağlığı hastalıkları ve tedavileri üzerinde gelişim göstermektedir. Fakat hastalıkların dışında, sağlıklı diyebileceğimiz, nüfuzun yaklaşık yüzde seksenini oluşturan kişilerinde iyilik halini sağlamak ve arttırmakla ilgili çalışmalar ikinci planda kalmıştır. Son yıllarda bu sebeplerden pozitif psikoloji yaklaşımları ile bu boşluk doldurulmaya başlanmıştır.

Pozitif Psikoloji yaklaşımının kurucusu Seligman’a göre, psikoloji sadece hastalığın, zayıflığın ve zararın incelenmesi değildir; ayrıca güçlü yanların ve iyi özelliklerin de incelenmesidir. Tedavi sadece yanlış olanı onarmak değil; ayrıca doğru olanın inşasıdır. Psikoloji sadece hastalık veya sağlık ile ilgili değil; iş, eğitim, iç görü, sevgi, gelişim ve oyun ile ilgili olduğunu belirtmiştir.

Pozitif Psikoloji Yaklaşımı’nın oluşması 1998 yılına dayansa da, insanlık tarihi boyunca pozitif psikoloji kavramının öneminin bilindiği, sanat ve edebiyat alanlarında görülmektedir. Aristotales MÖ 4. yy’da, mutluluğun insanlık için en yüksek iyilik olduğunu belirtmiştir.

Pozitif Psikoloji kapsamında birçok kavram ele alınmaktadır; psikolojik iyi oluş, psikolojik dayanıklılık, psikolojik sermaye, umut, yardımseverlik, mutluluk gibi. Bu kavramları kategorize etmek gerekirse Seligman’a göre pozitif psikolojide üç düzey vardır; öznel, bireysel ve grup düzeyleri.

1. Öznel Düzey: Zaman boyutludur. Geçmiş, şimdi ve gelecek zaman boyutları vardır.
a. Öznel Düzey Geçmiş Boyut: Kişinin iyi oluşunu ve yaşam doyumunu sağlayan geçmişten getirdiği manevi rezervleridir. Öznel iyi oluş, olumlu duyguların çokça yaşanması, olumsuz duyguların az yaşanması ve genel bir memnun olma hali yani yaşamdan doyum alma olarak ele alınmaktadır.
b. Öznel Düzey Şimdiki Boyut: Akış ve mutluluğu içerir. Şimdi ve burada olma halini sağlayabilme becerisini içerir. Akış yaklaşımının kurucusu Csikszentmihalyi’ye göre akış, herhangi bir aktivitenin içinde her anı ile yoğun bir şekilde kendini kaybetmiş hissi ile yer alınması olarak tanımlamaktadır. Yani herhangi bir şeyi yoğun bir şekilde yaparken zamanın su gibi akıp geçtiği anlardır.
c. Öznel Düzey Gelecek Boyut: Umut ve iyimserliği içerir. Umut, bireyin amaçlarına ulaşmak için azimli olması ve başarılı olmak için hedeflerine yönelebilmesidir. İyimserlik ise, bireyin şu an ve gelecekte başarılı olacağına dair pozitif yorum yapabilmesi demektir.

2. Bireysel Düzey: Bilgelik, özgünlük, bağışlayıcılık, cesaret, sevgi gibi kişisel özelliklerle ilgilidir.

3. Grup Düzeyi: Hoşgörü, sorumluluk, yardımseverlik gibi vatandaşlık becerileri ile ilgilidir.

2004 yılında Luthans, pozitif psikolojinin bu kavramlarını “Psikolojik Sermaye” (PsyCap) olarak nitelendiriştir. Luthans’a göre, bireyin zorlu görevlerde başarılı olmak için gerekli çabayı gösterebilme güvenine sahip olması (öz yeterlilik); iyimser olması; umutlu olması psikolojik olarak dayanıklı olması (problemlerle ve sıkıntılarla karşılaştığında başarıya ulaşmak için ayakta kalması ve tekrar toparlanabilmesi) gibi yeterlilikleri bireyin psikolojik sermayesini oluşturmaktadır.

Maddesel sermayemizin bizi oldukça zorladığı bu günlerde, psikolojik sermayemize yatırım yaptığımız zamanlar geçirmemiz dileğiyle…

Sevgi ve saygılarımla…

PSİKOLOG
Meltem Şahiner
Ayvalık Devlet Hastanesi
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem ŞAHİNER Fotoğraf
Psk.Meltem ŞAHİNER
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Meltem ŞAHİNER'in Makale ve Yazıları
► Pozitif Psikoloji Psk.Çağlar VAR
► Pozitif Psikoloji Temelli Müdahaleler Psk.Dnş.Kübra DÖRTYOL
► Pozitif Psikoloji Nedir? Ne Değildir? Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN
► Pozitif Psikoloji Nedir? Genel Bir Bakış Psk.Dnş.Kübra DÖRTYOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Pozitif Psikoloji ve Psikolojik Sermaye' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kendimizle Tanışmak ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2022
◊ Revize Et- Güncelle ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:28
Top