2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak mıyım?
MAKALE #11141 © Yazan Uzm.Psk.Sabahat ERLER | Yayın Temmuz 2013 | 5,595 Okuyucu
Panik Atak Nedir ?

Panik atak hastalığı, kişinin birden bire ölüm korkusuna kapılması, endişeli ve korkulu bir hale bürünmesi, kalp atışların kalp krizi geçiriyormuş gibi hızla atması gibi nöbetler halinde hissedilen bir tür hastalıktır.

Hasta, panik atak nöbeti geçirdiğinde kalp krizi geçirdiğini ve öleceğini sanır. Panik atak nöbeti, başladıktan 10 dakika içinde en şiddetli halini alır. Hasta her an bayılacağını sanarak, panik halinde doktora, hastaneye koşar.

Panik atak nöbeti, yarım saat sonra kendiliğinden geçmeye başlar. Atak geçmeye başladıktan sonra, hasta yorgun ve bitkin düşer. Hasta yanında sürekli birileri olsun ister, nöbet geçirirse tek başına kurtulamayacağından, yanında birisi olması halinde kendisini daha güvende hissedeceğinden bahseder.

Panik Atağın Belirtileri Nelerdir?

Panik atak hastalığının, belli başlı belirtileri vardır. Bu belirtilerden en az 4 tanesini kişi yaşıyorsa, muhtemelen panik atak hastalığı yaşıyor olma ihtimali vardır.

*Şiddetli şekilde kalp çarpıntısı hissetmesi.
*Aşırı ateş basmaları akabinde gelişen aşırı terleme ve ardından üşüme.
*Sık sık titreme nöbetleri geçirme.
*Nefes alamadığını hissetme ve boğulma korkusu yaşama.
*Baş dönmesi yaşayarak, bayılacağını düşünme.
*Mide bulantısı ile kusma eğilimi gösterme.
*Hazımsızlık yaşayarak geğirme ve karın ağrısından şikâyet etme.
*Aldığı havanın yeterli olmadığını düşünerek, derin nefes alma ihtiyacı duymak.
*Göğsünde sıkışma ve ağrı hissetme.
*Ölüm korkusu yaşamak.
*Aklını kaybedeceğini düşünerek, çevresine zarar vermekten korkmak.
*Vücudunda karıncalanmalar ve uyuşmalar hissetme.

Panik Atak Nerden Ortaya Çıkar?
Panik Atağı Neler Tetikler?

Panik atak hastalığının ortaya çıkış sebebi için net bir neden ortaya konamamıştır. Beyin içinde bulunan kimyasal maddelerin veya beynin yan tarafının normal görevlerini yapamaması sonucu ortaya panik atak hastalığı çıktığı düşünülmektedir.

Panik atak hastalığı, tek başına da meydana gelebilen bir hastalık olduğu gibi, aynı zamanda başka hastalıkların tetiklemesi ile de ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanında, stresli yaşam tarzı panik atağın ortaya çıkmasına en önemli sebeplerden biri olarak düşünülmektedir.

Epilepsi yani sara hastalığı, akciğer ve kalp de meydana gelen bazı hastalıklar, günlük ihtiyacı olan vitaminlerin alınamaması, çok fazla derecede gün içinde kafeinli içecekler tüketmek, kan şekerinin sürekli düşük olması, kansızlık, beyinde var olan tümör, depresyon, sinirsel hastalıklar, tiroid bezlerindeki bozukluklar, panik atak hastalığının ortaya çıkmasında etken olan hastalıklar olarak görülmektedir.


Panik Atak Kimlerde Görülür?

Panik atak hastalığının görülme sıklığı, toplum içersinde yüzde 3 ü oranında sayılabilir. Kadınlarda erkeklere göre daha çok görülen panik atak hastalığı, genelde 20 yaş ve sonrasında ortaya çıkar. 20'li yaşlardan önce panik atak hastalığı görülme riski yok denecek kadar azdır.

Panik atak hastalığının görülmesinde, genetik etkenlerin rol oynadığı görülmektedir. Örneğin anne veya babasında, panik atak hastalığı olan kişilerinde panik atak hastalığı yaşamaları sık görülen bir duyumdur.

Panik atak hastalığının kimlerde görüldüğüne bakıldığında ise, dikkat çekici noktalar göze çarpmaktadır. Örneğin, toplum içinde kendini rahatsız hissedenler, kalabalıklara girmekten rahatsız olanlar, kendini ifade etmekten zorlananlar, çekingen ve utangaç insanlar, sürekli baskı altında yaşayanlar, a sosyal yaşam tarzına sahip olan, panik atak hastalığının en çok görüldüğü kişilerdir. Bunun yanında mükemmeliyetçi istekleri olan kişilerde, bağımlılık yapan maddeleri kullanan kişilerde, sürekli suçluluk hissedenler, çok hassas ve kırılgan yapıda olan kişilerde de panik atak hastalığı görülmektedir.



Panik Atakla Panik Bozukluk Aynı Mıdır?

Panik atak hastalığı ile panik bozukluk farklı hastalıklardır. Panik atak hastalığı, kalp krizi geçiriyormuş gibi hızlı kalp çarpıntısı, nefes alamama korkusu ile öleceğini sanarak yaşanan panik halidir.

Panik bozukluk ise genelde agorafobi gibi kalabalık yerlerden, kapalı yerlerden uzak durarak, dışarıya yalnız çıkamama korkusu yaşayan kişilerde görülen rahatsızların genel ifadesidir.


Panik Atak HastalığınınTedavisi Nedir?

Panik atak hastasına ilk önce, gerekli görülen muayeneler ve testler yapılır. Hastanın herhangi bir kalp-damar hastalığı veya solunum hastalığı olup olmadığı kontrol edilir.

Panik atak hastalığının tedavisindeki asıl amaç, panik atağa sebep olan etkenleri belirleyerek bu etkenleri hastanın hayatından çıkarmak ve hastayı korkularından, endişelerinden, arındırarak daha sosyal bir hale getirmektir. Bunu sağlayabilmek için hastaya, ilaç tedavisi yanında, gerekli terapi de uygulanabilir. Aynı zamanda düzenli egzersiz hastayı hem fiziksel açıdan hamda ruhsal açında rahatlatacaktır.


Panik atak tedavi sürecinde, depresyonu yok edebilmek ve olası depresyon riskini engellemek için antidepresan ilaçlar kullanılır. Aynı zamanda kas gevşeticiler, sakinleştirici ilaçlar da hastaya doktor tarafından dozajları ve süresi belirtilerek önerilebilir. İlaç tedavisini doktor izni dışında asla bırakmamak gerekir. Tedavi başladıktan kısa bir süre sonra hasta kendisindeki iyileşme evreleri fark eder ve tamamen iyileştiğini sanarak tedaviyi yarıda bırakır veya aksatır. Buda hastalığın tam olarak iyileşmeden yarıda bırakılması ile tekrar nüksetmesine sebep olur. Bu sebeple panik atak hastası doktoru tamamen tedavi süreci bitmiştir demeden kendi kararı ile tedavi sonlandırmaya kalkmamalıdır. Aynı zamanda unutulmaması gereken nokta, panik atak sırasında içilen ilaçlar panik atağın tedavisi içinde olan durum değildir.


Panik Atak Nöbeti Geçiren Hastaya Nasıl Davranılmadır?

Yanınızdaki kişinin panik atak nöbeti geçirdiğini fark ettiğinizde, hastayı rahat edebileceği bir yere oturtmalı veya uzanmasını sağlamalısınız. Hastaya yaşadığı sıkıntının sadece bir nöbet olduğunu ve kısa bir süre sonra geçeceğini, korkmasını gerektirecek bir şey olmadığını söylemelisiniz.

Kafein içeren içeceklerden, alkol ve sigaradan hastayı panik atak nöbeti süresince uzak tutmalısınız. Panik atak nöbeti esnasında hasta nefes alamadığını sandığı için korkuya kapılacaktır, siz bu arada hastanın bir torba içine nefes alıp vermesini sağlayabilirsiniz. Hastanın derin nefes almaya çalışması, şikâyetlerinin daha çok artmasına sebep olabilir. Bu sebeple kendiniz son derece sakin olun ve hastayı rahatlatmaya çalışın. Ardından doktor veya hastaneye hastayı götürebilirsiniz.

Panik Atak Hastalarına Öneriler

Panik atak esnasında, öncelikle kişinin uygun bir yere oturması gerekir. Burundan yavaşça nefes alınıp, 5 saniye tutulduktan sonra, yavaşça dudaklar büzülerek nefes verilmelidir. Kişi kendini rahat hissettiği bir anını gözünde canlandırarak, dikkatini burada toplamalıdır. Çevredeki ayrıntılara odaklanmaya çalışılmalıdır. Panik atak nöbeti yaşadığını düşünenler korkacak bir şey olmadığını ve bu durumun birazdan geçeceğini içinden tekrarlamalıdır.

*Panik atak kesinlikle kontrol altına alınabilir. Umutsuzluk ve karamsarlıktan kaçınılmalıdır.

*Panik atak başka hastalıkların habercisi olabilir. Mutlaka psikiyatriste başvurulmalıdır.

*Psikiyatrist ve psikoloğun önerilerine uyulmalı, tedavileri eksiksiz uygulanmalıdır.

*Kişi yakınlarının da panik atak hakkında bilgilenmesini sağlamalıdır.

*Düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Aşırı yemekten ve uzun süreli açlıktan kaçınılmalıdır. Kahve, çay, asitli, gazlı içeceklerden ve enerji içeceklerinden uzak durulmalıdır.

*Sağlıklı ve nitelikli uyku için önlemler alınmalıdır.

*Düzenli spor ve yürüyüş yapılmalıdır.

*Nefes ve gevşeme egzersizleri, günlük alışkanlık haline getirilmelidir.

*Hobilere, keyif alınan aktivitelere ve sosyal-kültürel etkinliklere daha fazla zaman ayırılmalıdır.

*Sağlıklı bir cinsel yaşamın, sağlıklı bir ruhsal durum için önemli olduğunu unutulmamalıdır.

*Panik atak, biyolojik ve psikolojik nedenlere bağlı tıbbi bir durumdur.
Zafiyet, doğaüstü güçler veya inanç eksikliği ile ilgisi yoktur. Ruh sağlığı alanında uzman olmayan kişilerden ve yöntemlerden uzak durulmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Atak mıyım?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sabahat ERLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sabahat ERLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sabahat ERLER Fotoğraf
Uzm.Psk.Sabahat ERLER
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi25 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sabahat ERLER'in Yazıları
► Panik Atak mıyım?... Psk.Füsun BUDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Panik Atak mıyım?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ailede Disiplin Nisan 2011
► Kanser ve Cinsellik Şubat 2011
► Hepimiz Birer Ergendik Aralık 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:16
Top