2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Diyette Yağ Kaybı Hangi Besinler ile Mümkün???
MAKALE #14646 © Yazan Dyt.Mesude EVİRGEN | Yayın Nisan 2015 | 3,645 Okuyucu
Sağlıklı beslenme çok bilinen ve dikkat edilen konu gibi düşünülse de, gerçekte öyle olmadığını araştırmalarda görmekteyiz. Dünyanın büyük çoğunluğu sağlıkla ilgili gelişmeleri yakından takip etse de uygulama konusunda sorun yaşanmaktadır. Ülkemizde de bu durum mevcuttur. Sağlığı tehdit eden fast food ve yüksek basit şekerli besinlerin tüketimi git gide artmaktadır. Bu durumda beraberinde kalp damar hastalıkları, obezite ve bazı kalıcı metabolik hastalıklara yol açmaktadır. Bu hastalıkların temelinde çoğunlukla kilo artışı ve bel çevresi kalınlaşması görülmektedir. Toplum olarak önüne geçilmesi gereken bir durumda olduğumuzu düşünmekteyim. Çocuklar ve adölesan çağı bireylerde en az yetişkinler kadar kilolu grubunda yer almaktadır. Süreç bu şekilde ilerlerken, biz diyetisyenlerin istediği, gün içerisinde ki ana ve ara öğünlerimizi düzenli ve sağlıklı şekilde yapmaktır. Kilo alma ve kilo verme programında da aynı şekilde sık sık ve az az beslenmeliyiz. Değişkenlik gösteren durum kişiye göre alması gereken besin gruplarının dağılımı ve kalori miktarıdır. Peki diyete tam olarak uyum sağlasak dahi kilo vermede hala problem yaşıyor olabiliriz. İşte tam da bu sırada yağ yakıcı besinleri diyetimize ekleyip kaldığımız yerden programa devam edebiliriz. Diyetinizi yaparken yağ yakmak ve özellikle depolanan yağlarınızın yakılmasını istiyorsanız aktivite ile beraber faydası saymakla bitmeyecek olan bu doğal yağ yakıcı besinlere sofranızda yer vermenizin zamanı gelmiş diyebiliriz. Farkında varmadan sofranıza eklediğiniz bu doğal besinlerin vücudunuzda nasıl bir değişime yol açacağını göreceksiniz. Tabi ki doğal ve yağ yakıcı olarak adlandırmış olsak da, bu doğal besinlerinde tüketilen miktarı oldukça önem taşımaktadır. Her zaman vurguladığımız gibi her besinin yararlı dahi olsa azı karar çoğu zarar düşüncesi aklımızdan çıkmamalıdır. Azami miktarlarda tüketilmesine ve bir beslenme uzmanı tarafından diyetinize kontrollü şekilde eklenmesinde fayda bulunmaktadır. İşte sizler için araştırılan yağ yakıcı besinler..
Yağ yakılmasına yardımcı olan meyveler
Ananas: İçerdiği bromelian maddesi ve C vitamini sayesinde yağ yakılmasını hızlandırma özelliği bulunmaktadır.
Greyfurt ve Limon: Yüksek miktarda C vitamini içermesinden dolayı yağların parçalanıp yağın vücuttan daha kolay atılmasını sağlamaktadır.
Yeşil Elma: Lif kaynağı olan elma içerdiği pektin nedeniyle uzun süre tok kalmayı sağlayarak yağ yakımına yardımcı etki göstermektedir.
Yeşil Erik: İçerdiği yüksek derecede C vitamini ile depolanan yağın daha kolay yakılmasını sağlamaktadır.
Böğürtlen: İçerisinde bulunan flavonlar ve C vitamini sayesinde yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır.
Avokado: Avokadonun protein, karbonhidrat ve yağ dengesini sağlayıcı etkisi bulunmaktadır. İçerdiği doymamış yağ asitleri ve yüksek antioksidan oranı sayesinde metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını arttırmaktadır.
Yağ yakılmasına yardımcı olan sebzeler
Lahana: İçerdiği kükürt ve iyot sayesinde yağların yakılmasında fayda sağlar.
Soğan: Doğal antibiyotik olan soğan içerdiği C ve K vitamini sayesinde yağ yakıcı özelliğe sahiptir.
Acı Biber: İçerdiği kapsaisin maddesi sayesinde acı olmasından kaynaklanan ve metabolizmaya hız katarak yağlanmayı azaltmaktadır.
Brokoli: İçerdiği yüksek oranda lif, su ve C vitamini ile tokluk sağlayarak yağ yakılmasına yardımcı olmaktadır.
Yağ yakılmasına yardımcı olan çaylar
Beyaz Çay: Diğer çaylara kıyasla yüksek oranda antioksidan madde içermektedir. İçerisinde bulunan epigallokateşin-3-gallat polifenolü sayesinde yağ yakımını hızlandırıp, yağ oluşumunu baskılamaktadır.
Yeşil Çay: Yeşil çayda yüksek miktarda antioksidan madde içermektedir. İçerisinde bulunan kateşinler sayesinde yağ yakımına yardımcı olup yağlanmanın azalması yönünde etki eder.
Hibiskus Çayı: Yüksek miktarda C vitamini içeren ve kafeinsiz olan hibiskus çayının açlığı baskılayıcı ve iştah önleyici etkisi bulunmaktadır. Antioksidandır ve şişliği önleyici etkisiyle beraber yağ yakımını hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır.
Zeytin yaprağı: Ödem ve toksin atıcı etkisi ile metabolizmayı hızlandırarak yağ yakılmasına katkıda bulunmaktadır.
Yağ yakılmasına yardımcı olan baharatlar
Hindistan cevizi: Vücudumuz tarafından depolanmayan orta zincirliği yağ asitlerinden oluşan hindistan cevizini ve yağını sıklıkla tercih edebilirsiniz.
Tarçın: Tarçın kan şekerini dengeleyici etkisi bulunmaktadır. Ayrıca yediğimiz yiyeceklerin yağa dönüşmesini engellemesini engelleyici özelliği bulunmaktadır.
Zencefil: Zencefilin kortizol hormonunu dengeleyici ve yağlanmayı önleyici etkisi bulunmaktadır. Zerdeçal ve kakule zencefil ile hemen hemen aynı özellikleri taşımakla beraber içerdikleri gingerol maddesi sayesinde sindirim sistemini hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır.
Kekik: Sindirim problemlerine yardımcı olmakla beraber metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardımcı olmaktadır.
Balık otu: Metabolizmayı hızlandırarak enerji yakılmasına fayda sağlamaktadır.
Yağ yakılmasına yardımcı olan protein türleri
Yağsız süt ve yoğurt: İçerdiği yüksek düzeyde Ca sayesinde yağ hücrelerini azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Ca’un kilo kaybını hızlandırıcı etkisi unutulmamalıdır.
Kefir: Kefir, protein, Ca ve lesitin içeriği ile yağ yakımına yardımcı probiyotik bir süt ürünüdür.
Kuru baklagiller ve soya fasülyesi: Hayvansal kaynaklı proteinlere göre daha az miktarda yağ içermektedir. Soya fasülyesi aynı zamanada içerdiği yüksek oranda kolin enzimi sayesinde karaciğerden yağ atımını sağlamaktadır.
Hindi eti: Hayvansal kaynaklı et ürünlerini kıyaslayacak olursak en düşük yağ ve en yüksek protein oranına sahip olan hayvansal kaynaklı et ürünüdür. Yağsız ve yüksek proteini sayesinde metabolizma hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır.
Yumurta: Yumurtayı her gün tüketen bireylerde günlük enerji alımının 350 kkal kadar azalıp ve daha fazla tokluk hissi oluşturduğu görülmektedir. İçerdiği kaliteli proteinler sayesinde metabolizmanın hızına hız katmaktadır.
Yağlı balıklar: Yüksek iyot ve protein içeriği aynı zamanda da düşük yağ oranına sahiptir. Esansiyel yağ asitlerinden olan omega-3 yönünden de oldukça zengin olan yağlı balıkların metabolizma hızlandırıcı etkileri bulunmaktadır.
Yağ yakılmasına yardımcı olan yağ türleri
Çiğ badem: Yüksek oranda tekli doymamış yağ asidi içeren çiğ badem bölgesel yağlanmanın önüne geçerek yağ yakımına yardımcı olmaktadır.
Keten Tohumu: Salatalarınıza ekleyeceğiniz birkaç tutam keten tohumu omega-3 ve B12 içermektedir. İştahı baskılayarak faydalı yağ asitleri barındırır böylece yağ yakımına etki etmektedir.
Zeytin yağ: İçerdiği oleik asit ve E vitamini sayesinde sindirim ve metabolizmaya yüksek düzeyde etkisi. bulunmaktadır.
Ceviz: Ceviz en iyi omega-3 kaynaklarından biridir ve yağ yakımında birebir etkisi bulunmaktadır.
Fıstık ezmesi: Şekersiz şekilde düzenli olarak tüketildiğinde yağ yakımına yardımcı olmaktadır.
Yağ yakımına yardımcı olan tahıl ürünleri
Yulaf ezmesi: Yüksek düzeyde içerdiği beta glukan sayesinde lif yönünden zengin olan yulaf ezmesi vücutta yağ tutumunu azaltmaktadır ve doygunluğu sağlamaktadır.
Tam tahıllı ekmekler: Yüksek düzeyde lif ve B grubu vitaminleri içerdiğinden dolayı tokluk sağlayarak metabolizma hızını arttırmaktadır.
Tatlı patates: Yüksek oranda beta karoten ve A vitamini içerip ve yağ oluşumunu baskılayıcı etkisi bulunmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Diyette Yağ Kaybı Hangi Besinler ile Mümkün???" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Mesude EVİRGEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Mesude EVİRGEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Mesude EVİRGEN'in Makaleleri
► Sağlıklı Kilo Kaybı ve Diyet Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Diyette Kuruyemiş Tüketimi Dyt.Sinem AKGÜN
► Diyette Yasak Yoktur Dyt.Nurten ÇETİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Diyette Yağ Kaybı Hangi Besinler ile Mümkün???' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Seyahatte Beslenme Haziran 2016
► Sonbaharda Beslenme Eylül 2015
► Yaz Diyetinin Tam Zamanı ! Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:48
Top