2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkilerde Sessiz Tavır Takınmanın Anlamı
MAKALE #19099 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Aralık 2017 | 5,054 Okuyucu
İlişkideki karşılıklılık eşler arasında güven bağı kurar. Yetişkinler arasındaki ilişkilerde ani ve tek taraflı sessizlikler veya umulmadık ortadan kayboluşlar güvenme yetimizi zayıflatır. Çünkü bunlar sorunlarımızı ele almak, işlemek, çözüme ulaştırmak ve entegre etmekle taban tabana zıttır. Tek taraflı alınan kararlar bir eşin diğerine yeterince güvenmediğine işaret eder.

Birisi tarafından hiçbir açıklama olmaksızın reddedilmek bizi nerede hata yaptığımız da dahil olmak üzere, pek çok soruyla baş başa bırakır. Bir de öbür türlü bir deneyimi gözünüzün önüne getirin. Eşimiz ilişkimizin yürümediğini ve bunun sebeplerini doğrudan söyleyerek bu sorunu çözmemiz veya olası bir ayrılık durumuyla baş edebilmemiz için yanımızda olmayı önerir.

İlk aşamada acı çekeriz. Çünkü en hassas bölgemiz olan can evimizden vurulmuş oluruz. Güvenimiz zedelenir. İhanete uğramak muhtemelen bize geçmişte yaşadığımız incinmişlikleri hatırlattığı için üzüntümüzü en üst seviyeye, doyma noktasına taşır. Bunun üstesinden gelebilmemiz için belli bir süre geçmesi gerekir. Ikinci aşamada, eşimiz dürüstlük sergileyerek meseleyi ele almaya isteklidir. Anlamaya istekli olduğu için duygularımıza saygı gösterir. Gemiyi terk etmez, bir sonraki limana dek bizimle gemide kalır.

Duygular değiştiği için kimse bir ilişkinin sürekli olacağına dair kesin bir söz veremez. Fakat bir yetişkin, dürüstçe, asla gitmeyeceğinin değil ama asla kaçmayacağının sözünü verebilir. Herkes bu yönde güvenilir olabilir.

Bir Vaka : Kendini Koruma Olarak Sessizlik


Tek taraflı davranışa örnek teşkil eden ve egonun en çok başvurduğu yöntemlerden biri olan sessiz tavır, hem surat asmanın bir türü hem de saldırgan ve kinci bir tutumdur. Bir ilişkinin erken evrelerinde yaşanan böyle bir mesafe koyma girişimi ego kaynaklı bir korkunun eseri olabilir. Örneğin, yeni ilişkisinde kurulmaya başlayan yakınlaşmadan korkan Oktay aniden Meltem ‘le temas kurmayı keser. Buna bir anlam veremeyen ve ne olduğunu merak eden Meltem telefon ve e-posta aracılığıyla Oktay’a ulaşmaya çalışır ancak bütün çabalar yanıtsız kalır. Meltem, nerede hata yaptığını merak eder. Sonrasında bu duruma kızar ve alaycı bir tavır takınmak ister. Bu evrelerde Oktay’la temas kurmayacak kadar mantıklıdır. Öncelikle, ne olduğunu bir türlü anlayamaz. Oktay komaya girmiş ve hastanede yatıyor olabilir. Gerçi kötü haberler tez yayıldığından bu pek olası bir durum değildir. Ikincisi, Meltem sevecenliğe uygun düşmeyecek ve sonradan pişmanlık duyacağı şeyler söyleyebilir.

Meltem sakinleşmeyi bekler ve Oktay’a son bir e-posta yollar: "Senden haber alamadım, umarım her şey yolundadır." "Umarım aramızda bir sorun yoktur" demez çünkü bu "biz" öznesini içeren bir cümledir. Bu noktayı çoktan aşmış olduklarının bilincindedir. Meltem incinmiştir ve Oktay bunu bilir. Sessiz tavır takınmış olması kendini korumaya almayı, Meltem ‘in çektiği acıdan daha fazla önemsediğini gösterir. Bu durum özellikle ilişkinin başında Meltem’e Oktay hakkında önemli bir bilgi sunar. Oktay’ın herhangi biriyle sağlıklı ve yakın bir bağ kurabilmek için egosu üstünde çalışması gerekmektedir. Meltem ilişkinin araştırma evresinde olduğunu hatırlar. Bir bakıma müstakbel eşi olarak değerlendiği kişi hakkında çok şey ortaya çıkartmış olmaktan ötürü memnun olur.

Her halükarda, tek taraflı suskunluk Oktay’ın güvenilmez biri olduğunun açık bir belirtisidir. Neyse ki. Meltem’in özsaygısı ağır basarak daha fazla sorgulamasına ve üstelemesine engel olacak, her şeyi oluruna bırakmasını sağlayacaktır. Şayet Oktay arayıp da ilişkiyi diriltmeyi talep edecek olursa Meltem kapsamlı bir açıklamaya ihtiyaç duyacaktır. Acı çektiğini bilmesine rağmen acısını hafifletmek için bir telefon etmeyi bile kendisine çok görmüş olduğu gerçeğinin açıklığa kavuşmasını isteyecektir. Son olarak da, Oktay’ın bundan sonra bir daha asla sessiz tavır takınmayacağına dair söz vermesine ihtiyaç duyacaktır. Bir ilişkideki güven duygusu eşimize ‘Asla sessiz tavır takınmayacağım ve misillemede bulunmayacağım’ diyebildiğimizde ve bu sözünüzde durabildiğimizde gelişir.

Meltem kısaca "elveda" demeyi de seçebilir. Oktay’la daha fazla risk almak zorunda değil. Sözlerinin doğuracağı sonuçlar hakkında endişelenmeden rahatlıkla konuşması ve kişisel sınırlarını pekiştirmiş olması Meltem’in kendine güvenini artırır. Belki de bu ona bir sevgili bulmaktan daha anlamlı gelir.

Bir Örnek : Yeni Tanışma Sonrasındaki Sessizlik

İşte size, bu kez ilişkinin çıkma evresinin başlarında yaşanan taraflı suskunluk ilgili bir örnek; Yeni biriyle dışarı çıkarız. Her şey harika geçer. Bu kişi en kısa zamanda bizimle temasa geçeceğine söz verir. Derken, ne sesi ne de soluğu çıkar. Bunun üzerine müstakbel eşimizin kararından caydığını veya kararsız kaldığını varsayarız. Kendi kendimize geliştirdiğimiz bu tür açıklamaların bize zararı dokunmaz. Ancak işin içine bizden daha iyi birini bulduğu, aslında ona sunacak hiçbir şeyimiz olmadığını gördüğü veya içimizi okuduğu gibi olay örgüleri kattığımızda özsaygımızı örseleriz. Aslında başladığımız işi bitirememe durumu bize sadece karşımızdaki kişinin basladığımız işi bitiremeyen biri olduğunu gösterir. İlişkiyi sürdürmek istemezse bu onun en doğal hakkıdır. Ama bizi bu durumdan haberdar etme yolunu seçmezse bu, pek kibar bir davranış değildir. Ve durum aslında bundan ibarettir.

Sessizlik Sonrası Tepkiler

Suskunluğa verdiğimiz tepki daha önce değindiğimiz şu üç biçimden birini alabilir:

• İletişim kurmak,
• öfkelenmek
• umutsuzluğa kapılmak.

Her ne pahasına olursa olsun diğer kişiyle iletişim kurmayı sürdürebiliriz. Bu davranış hem daha fazla teması hoş karşılamayacağını açıkça göstermiş olan suskun kişinin sınırlarını hiçe sayar hem de başkaları tarafından tekrar tekrar reddedilerek incinmeye açık olduğumuzu gösterir.

Ta ki bizi bunalıma sürükleyecek bir ümitsizliğe dönüşene dek öfkeli olmayı sürdürebiliriz. Üstelik bunalımdayken güven duyma kabiliyetimiz de azalır. Çünkü bunalımda olmanın yan etkilerinden biri de hiçbir şeyi güvenilir bulmamaktır. Bu da bizi el yapımı çilemizin öznesi yapar. Oysa bu kişiyle bir ilişki yürütmemize imkan olmadığı açıktır. Çile çekmek, acımızın yasını tutup suçlamayı geride bırakmanın kendi elimizde olduğu gerçeğini kabullenmenin aksine bir davranıştır. Bunu değiştirebilmek için başımıza bu belanın gelmesinden sorumlu tutabileceğimiz bir özellikten yola çıkmalı, yani incinebilirliği benimsemeliyiz.

Yaşadığımız deneyimi genelleyerek dünyada güvenebileceğimiz kimse olmadığını düşünüp umutsuzluğa kapılabiliriz. En uç boyutta Bin Bir Gece Masalları'nda karısı tarafından boynuzlandığı için önüne çıkan bütün kadınları ölüme mahkum eden şeyhe benzeyebiliriz. Anlattığı bin bir öykü sayesinde şeyhin ilgisini sadece Şehrazat çekebilmiş ve sonunda insafa gelmesini sağlayabilmiştir. Fakat şehrazat bize şeyhe eşlik ettiği gibi eşlik edemeyebilir.

Sonuç olarak, Budist yazar Stephen T. Butterfield ihanetin göz ardı edilemeyecek olumlu bir boyutu hakkında şunları yazıyor: "Hiçbir ilişki tam anlamıyla güvenli ve emniyetli olmadığına göre, kişinin ihanet de dahil olmak üzere her sonucu bir uyanma fırsatı olarak kullanabilme becerisine güvenmesi gerektiği anlamına geliyor bu." Manevi açıdan bilinçlenmiş kişi herhangi bir güven ihlalini, çevremizdekilerin hiçbir açıklamada bulunmadan sıvışabileceği gerçeğini kendisine hatırlatan bir andıç olarak algılar.

Sevgiyle Kalın..

Psikoterapist Eyüp SARI

Kaynakça : Güven Duygusu – David Richo
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkilerde Sessiz Tavır Takınmanın Anlamı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
► Psikoterapide Sessiz Çığlık Psk.Elif BAYBUĞA
► Hayatın Anlamı Psk.Beria Bilge ŞENER
► Kaygılarımızın Anlamı Psk.Dnş.Özlem ATA
► Bu Günün Anlamı ve Değeri Psk.Beria Bilge ŞENER
► Acılar ve Hayatın Anlamı Psk.Bengisu Nehir AYDIN
► Hayatın Anlamı Nedir? Psk.Nur GEZEK
► Annem ve Ben Yada Hayatın Anlamı Psk.Sinem MALKOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'İlişkilerde Sessiz Tavır Takınmanın Anlamı' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:16
Top