2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İstismardan Korumak İçin Çocuklarımıza Ne Öğretmeliyiz?
MAKALE #20120 © Yazan Psk.Nihan ARDA | Yayın Aralık 2018 | 2,606 Okuyucu
Çocuklarda özellikle tuvalet eğitimi ile başlayan cinsel organlara olan merak,aynı zamanda özel bölgeleri ve vücut kurulları ile ilgili bilgilendirmelerin de başlaması gereken yaşa tekabül eder. Erken yaştan itibaren çocuklar sizinle her şeyi konuşabileceklerini bilirlerse,özel bölgelerini tanırlarsa tehlikelerden daha korunaklı hale gelebilirler.Çocuğunuzun sizinle konuşamadığı zamanlar için güvenlik ağı dediğimiz aileden yakın birilerini belirlemek,bak kızım/oğlum her şeyi belirlediğimiz yetişkinlerle konuşabilirsin mesajı vermek ciddi bir önleyici faktördür.

1.Vücudumun patronu benim!

“Eğer,birisinin beni öpmesini ya da bana sarılmasını istemezsem “HAYIR” diyebilirim.Ellerini sıkabilirim,bir beşlik çakabilirim,ellerini öpebilirim.Ben,vücudumun patronuyum ve ne söylersem o olur.”

*Çocuğa bu mesajı vermek,bebeklikte alt bakımı ile başlayan süreçte başlar. Mümkün olduğu kadar bakım verenler haricinde bir arkadaşa,akrabaya alt değiştirtmemek gerekir.
*Tuvalet eğitimi sırasında çocuk genital bölgesiyle daha ilgili bir hale gelir. Bu dönemde çocuk yine sadece anne,baba ya da bakıcısı ile tuvalete gitmeli,banyosunu yapmalıdır. Herhangi başka kimse çocuğun temizliğini yapmasına yardım etmemelidir. Anne-baba da çocuğun özel bölgesine dokunurken ya da çamaşırını çıkartırken çocuktan izin almalıdır ki çocuğa izinsiz özel bölgelere dokunulmaması gerektiği mesajı net verilebilsin.
* Yine çocuğu soyma,giydirme ebeveyn tarafından yapılmalıdır.
*Çocuk istemediği hiçbir yetişkin ya da arkadaşıyla oyun oynamaya,kucaklaşmaya,sarılmaya veya öpmeye zorlanmamalıdır.
*Ebeveynler de dahil olmak üzere popoya vurma,çimdik atma gibi el şakalarını kimse çocuğa yapmamalıdır.

2.Bir güvenlik ağına sahibim!

“Güvendiğim yetişkinler var,o yetişkinlere ne istersem söylerim ve bana inanacaklarını biliyorum. Eğer tedirgin hissedersem,korkarsam,emin olamadığım şeyler olursa güvenliğim o insanlara ne hissettiğimi ve neden hissettiğimi rahatlıkla söyleyebilirim.”

Bu noktada anne-babanın çocuğa başına ne gelirse gelsin,çocuk ne yaşarsa yaşasın yanında olacaklarını hissettiriyor olması önemlidir.”Biz senin aileniz,ne olursa olsun seni seveceğiz;her şeyi bizimle paylaşabilirsin” mesajı çocuğun yaşadığı herhangi huzursuz bir olayı ailesiyle kolay paylaşmasına neden olur,böylelikle çok daha erken fark edilen sıkıntı veren olaylara müdahale şansı yakalanır.

3.Erken uyarı sinyallerini dinlemeliyim!

“Eğer tedirgin,güvensiz hissettiğim zamanlar olursa hasta hissedebilirim,kalbim hızlı atabilir,altıma kaçırabilirim ya da belki çok terlerim.Bunlar benim erken uyarı sinyallerim böyle durumlarda hemen ebeveynlerime ya da güvendiğim yetişkinlere bunlardan bahsedebilirim,onlar bana yardım eder.”

Bu noktada ailenin erken dönem sinyallerini dinliyor olması önemlidir. Çocukta fiziksel ya da ruhsal herhangi olumsuz bir değişiklik gördüklerinde bazı soru işaretleri taşımalıdırlar.
Uyku problemleri,tuvaletini yaparken acı çektiğini söyleme,alt ıslatmaların başlaması,kaka kaçırma,öfkeli-hırçın davranışlar,aşırı içe kapanma,zevk aldığı şeyleri yapmama,iştahsızlık,okula gitmek istememe gibi davranışlar gözlenmeye başlandığında çocuğun nasıl bir ruh hali içinde olduğu sorgulanmalı gerekirse yardım alınmalıdır.

4.Sır tutmama gerek yok!

“Beni mutsuz,tedirgin ve endişeli hissettirecek hiçbir sırrı tutmam.Eğer biri benden sır tutmamı isterse ama bu benim hoşuma gitmese hemen ebeveynlerime bunu söylerim.”

Çocuğa bu duyguyu vermek için yine her koşulda destek olunacağını hissettirmek önemlidir ancak bir diğer konu ise evde her şeyi açık konuşabiliyor olmaktır.Sırların olmadığı,her duygunun rahatça ifade edilebildiği bir ortamda çocuk da hissettiği huzursuzluğu ya da olumsuz duygu ve düşüncelerini gizlemeye ihtiyaç duymayacaktır.

5.Özel Bölgelerimi biliyorum!

“Özel bölgelerim çamaşırlarımın altında yer alır. Özel bölgelerimin her zaman doğru isimlerini kullanırım,başka isimler takmam. Kimse onlara dokunamaz,izlemek isteyemez. Kimse bana özel bölgesini göstermek isteyemez,bununla ilgili resim göstermez ya da bir şey izletemez.Yalnızca ebeveynlerim gerekli olduğunda benden izin alarak bana yardımcı olabilir.Eğer bu konuda endişeli hissedersem hemen ebeveynlerime söylemeliyim.”

Çocuklara genital bölgelerini “gerçek isimleri” ile öğretmek önemlidir. Genital bölgelere takılan komik lakaplar ya da bir takım başka isimler çocuğun bunu şaka gibi algılamasına,her yerde rahat konuşabiliniyor gibi düşünmesine sebep olabilir. Çocuğa “bu senin popon, bu pipin..” ve onlara “ben ve baban dışında - tuvalete ya da banyo gibi ihtiyaçlar için- kimse dokunamaz” ifadeleri kullanılmalıdır. Ayrıca “Herhangi bir kişinin özel bölgelerine dokunması durumda bize gelip bunu söyleyebilirsin” gibi çok açık ve net şekilde iletişim dili kullanmalıyız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İstismardan Korumak İçin Çocuklarımıza Ne Öğretmeliyiz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nihan ARDA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nihan ARDA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nihan ARDA Fotoğraf
Psk.Nihan ARDA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihan ARDA'nın Yazıları
► Çocuklar Cinsel İstismardan Nasıl Korunur? Psk.Gülşah ÖZTÜRK ERTEN
► Çocuklarımıza Tutarlı Olmak Gözde ERDOĞAN
► Çocuklarımıza Kulak Verelim Psk.Dnş.Onur AKKOCA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İstismardan Korumak İçin Çocuklarımıza Ne Öğretmeliyiz?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuk Depresyonu Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:32
Top