2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özgürlük ve Anlamın Peşinde: Varoluşçu Bilinçle Nasıl Daha İyi Yaşarız?
MAKALE #23037 © Yazan Psk.Dnş.Aysel KESKİN | Yayın Ağustos 2023 | 840 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
“Sorumluluk, yaratmak anlamına gelir. Sorumluluğun farkında olmak, kişinin kendi özünü, kaderini, hayat durumunu, duygularını ve hatta acı çekişini yarattığının farkında olmasıdır.” Irvin D. Yalom

Varoluşçu psikoterapinin en önemli temsilcilerinden biri olan Irvin D. Yalom “Varoluşçu Psikoterapi” adlı kitabında, ölüm, özgürlük, yalıtım ve anlam olarak sınıflandırdığı dört temel nihai kaygıyla uğraştığını ifade ediyor ve bu kaygıların benliğimizin temelini oluşturduğunu söylüyor. Aynı kitabında Yalom, ölüm ile yaşamı anlamlandırma kaygılarının ortaya çıkardığı patolojileri, bu patolojilerin dışavurum şekillerini, psikoterapiye yansımalarını sarsıcı bir şekilde ele alıyor. Yalom, ölümün ilk anksiyete kaynağı olduğunu ve bu özelliğiyle ilk psikopatoloji kaynağı olduğunu savunuyor. Kendi ölüm anksiyetesi deneyimini de cesurca okurla paylaşan Yalom, bu deneyimin üstesinden gelmenin ön koşulunun ölümle yüzleşmek olduğunu belirtiyor. Ölümle yüzleşmenin nasıl esaslı bir kişilik değişimini başlattığını şöyle ifade ediyor (Pulat & Sarıkaya, 2019):

“Ölümün kabul edilmesi hayata bir kesinlik hissi vermekte, hayat görüşünde kökten değişiklikler yapmaktadır ve insanı oyalanmalar, sakinleştiriciler ve önemsiz kaygılarla belirlenen bir yaşam tarzından daha otantik bir tarza taşıyabilir.”

Varoluşçu bakış açısına göre insan varlığının temel bir özelliği onun özgür olmasıdır. Özgürlük, gerek eylemlerimiz gerek hatalarımız bakımından kendimizle ilgili sorumluluk almak demek. Yalom bu eksende, bireyin kendi hayatını kurtarma özgürlüğünü ve arzu etme, seçme, hareket etme ve değişme özgürlüğünü inceliyor. Bu bağlamda sorumluluk ve isteme temalarına yer veriyor:

“Sorumluluk, yaratmak anlamına gelir. Sorumluluğun farkında olmak, kişinin kendi özünü, kaderini, hayat durumunu, duygularını ve hatta acı çekişini yarattığının farkında olmasıdır.”

Kitabın üçüncü kısmında yalıtımdan bahseden Yalom yalıtımı, kişilerarası, kişinin kendi içinde ve varoluşsal olmak üzere üçe ayırıyor. Kişilerarası yalıtım genellikle yalnızlık ve kişilerden uzak olma şeklinde deneyimlenirken, insanın bazı parçalarını birbirinden ayırdığı yalıtım ise kişinin kendi içinde yalıtımını ifade ediyor. Varoluşsal yalıtım ise insanın kendisi ve başka biri arasındaki kapatılamayan uçuruma gönderme yapıyor. Varoluşçu yalıtım, kurduğumuz ilişkilerin doyuruculuğu, kalitesi ne kadar iyi olursa olsun, yaşadığımız çevre ne kadar evimizdeymişiz gibi bir his uyandırırsa uyandırsın, en derinde tüm dünya ile aramızda aşılmaz bir mesafe olduğunu bilmemiz şeklinde deneyimleniyor (Pulat & Sarıkaya, 2019).

Yalom, danışanlarına varoluşçu yalıtım hissedilebilmelerini sağlayan “kimlikten sıyrılma testi” isminde bir test uyguluyor. Danışanlarına, üzerinde “Ben kimim?” yazan bir karta cevaplarını yazmalarını ve “Kadın, erkek, anne, baba, dişçi, kitapsever, eş, dindar, seküler vb.” cevaplar yazan bir danışanının, bu kimliklerden birer birer sıyrıldığını düşünmesini istiyor. Sonunda danışan bütün kimliklerden sıyırılmasına rağmen hala varolmaya devam ettiğini fark ediyor.
“Hiçbir ilişki yalıtımı yok edemez. Her birimiz varoluşta yalnızız. Fakat yalnızlık o şekilde paylaşılabilir ki, sevgi yalıtım acısını telafi eder.”

Yalom “Varoluşçu Psikoterapi” kitabının son bölümünde, “Hayatın anlamı nedir? Benim hayatımın anlamı nedir? Neden yaşıyoruz? Neden buraya konduk? Ne için yaşıyoruz? Eğer ölmeliysek, eğer hiçbir şey kalıcı değilse o halde her şeyin ne anlamı var?” sorularına cevap arıyor. Yalom’a göre eğer önceden insana verilmiş kozmik bir anlam bulunmuyorsa anlam arayışı arzusu ile doğuştan kodlanmış görünen insan, bu anlamı kendisi yaratma yoluna gidiyor (Pulat & Sarıkaya, 2019).

Anlamlı bir hayat için Yeni Bir Bilinç Atölyesi

Şimdi size güzel bir haberim var. Sürekli anlam üretme uğraşında olan zihninizi yakından tanımanızı ve dolayısıyla daha iyi bir hayat yaşamanızı kolaylaştıracak bir çalışma hazırladım. “Yeni Bir Bilinç Atölyesi” olarak isimlendirdiğim, birebir ve online gerçekleştirilecek bu atölyede şu sorulara yanıt bulacaksınız:

Hayatın getirdiği kayıplar, hayal kırıklıkları, stres ve krizlerden kaynaklı iniş çıkışlar ile nasıl baş edebilirim?
Olumsuz duyguların ilişkilerim, iş yaşantım ve iyi oluşum üzerine olan etkilerinden nasıl kurtulabilirim?
Mevcut bakış açımın işe yaramadığının farkındayım. Yepyeni bir bakış açısı ile hayatta isteklerimi nasıl gerçekleştirebilirim?

Bu çalışmada neler yapacağız?

Sizi bugüne kadar sınırlandırmış inanışları/kavramsallaştırmaları fark edecek,
Algı ile olgu arasındaki farkı anlayacak,
Ego ile Self arasındaki farkı ve “Benlik” konusunu kavrayacak,
Olaylara ve kendinize “gözlemciden” bakmaya başlayacak,
Ve yeni bir bilince alan açacaksınız.
Böylelikle hayatınızda sürdürmek istemediğiniz şeyleri bırakmayı öğrenecek veya olmasını istediğiniz değişime izin vereceksiniz.

Yeni Bir Bilinç Çalışmasının dayandığı bilimsel temeller ve felsefe ise şöyle:

Yeni Bir Bilinç Çalışması hayatınızdaki sorunların kaynağının zihninizdeki bazı kavramsallaştırmalar ve algı biçimi olduğu üzerine temellenmiştir. Bu çalışma bilimdeki yeni paradigmaya uygun şekilde psiko-fizik, bağlantısal bütünsellik, holistik (bütünsel) yaklaşım temelli ve Rasyonel Duygucu Bilişsel Davranışçı Terapi, sinirbilim, Carl Gustav Jung’un Analitik Psikolojisi, Alan (Field) Teorisi ve “Öznelerarasılık” gibi bilimsel yaklaşımlara dayanan bir çalışmadır. Bu çalışma hayatınızı istediğiniz doğrultuda yönlendirmenizi sağlar ve bugüne kadar kendiniz zannettiğiniz kimliğinize gözlemci konumundan bakarak bambaşka düşünmenize yardımcı olur. Bunun kaçınılmaz sonucu olarak hayatınızın değiştiğine şahit olursunuz.

AYSEL KESKİN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN & PSİKOTERAPİST


Kaynakça:

Pulat, F. & Sarıkaya, M. (2019). İnsanı Anlamanın Tarihi: Klasik Eserlerin İzinde Psikoterapi Pratiği. Kanon Kitap.

Yalom, D. I. (2001). Varoluşçu Psikoterapi. İstanbul: Kabalcı Yayınevi.

https://www.uplifers.com/ozgurluk-ve-anlamin-pesinde-varoluscu-bilincle-nasil-daha-iyi-yasariz/
https://www.uplifers.com/gercek-nedir-zihin-bilinc-ve-algi-ekseninde-nasil-daha-iyi-yasariz/
https://www.uplifers.com/algin-ile-olan-arasinda-fark-var-gozlemlemek-gozleneni-degistirir/
https://www.uplifers.com/mental-toughness-zihinsel-dayaniklilik-icin-yeni-bir-bilinc/
https://www.uplifers.com/sen-zihnin-degilsin-beden-zihne-tabidir-ve-yasam-zihnin-hikayelerinden-fazlasidir/
https://www.uplifers.com/kalbini-nerede-biraktin-yepyeni-bir-bilinc-ile-yasama-yer-ac/
https://www.uplifers.com/kimsin-sen-iyi-olusun-yolu-benligin-tek-ve-sabit-olmadigini-kavramaktan-gecer/
https://www.uplifers.com/insan-aritmetik-bir-toplam-degil-olasiliktir-iyi-olus-bir-insa-surecidir/
https://www.uplifers.com/oznel-deneyim-ve-algi-her-zaman-iyi-olmak-zorunda-miyiz/
https://www.uplifers.com/deprem-travmasi-psikolojimizi-nasil-etkiler/
https://www.uplifers.com/zihnimizde-tuttugumuz-seyleri-tezahur-ettiririz-yeni-yilda-paradigmani-degistir/
https://www.uplifers.com/kaos-teorisi-ve-psikofizikte-oznelerarasilik-her-sey-baglaminda-anlamlidir/
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Özgürlük ve Anlamın Peşinde: Varoluşçu Bilinçle Nasıl Daha İyi Yaşarız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Aysel KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysel KESKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Aysel KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in Yazıları
► İnançla mı Bilinçle mi? Psk.Namık ACAR
► Anksiyete Nedir? Neler Yaşarız? Psk.Özgür Duran YURTSEVER
► Kariyer Yolculuğunda Özgürlük Psk.Dnş.Erkan ÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Özgürlük ve Anlamın Peşinde: Varoluşçu Bilinçle Nasıl Daha İyi Yaşarız?' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:07
Top