2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



10 Diyet Efsanesi
MAKALE #3812 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Kasım 2009 | 8,378 Okuyucu
Efsane 1: Şeker, şeker hastalığına yol açar…
Eğer şeker hastasıysanız günlük şeker ve karbonhidrat tüketiminize ayrı bir özen göstermeniz gerektiği doğru, fakat şeker tüketiminin şeker hastalığına yol açtığı yanlış. Şeker hastalığının ortaya çıkmasında başlıca faktörler; aşırı kilo, aşırı kalori alımı ve hareketsiz bir yaşam tarzıdır. Doğru miktarda tüketilen şeker sağlıklı kişilerde şeker hastalığına yol açacak bir sebep değildir.
Efsane 2: Bütün yağlar kötüdür…
Bütün yağlar kötü değildir. Hatta vücudumuzun düzgün çalışması için yağlara gereksinimi vardır. Yağlar, hücrelerin yapılarında yer almalarının yanı sıra, sinir iletimi için de son derece önemlidirler. Yağların kötülük dereceleri yağ çeşidine ve tüketim miktarına göre değişir. Katı yağlar sağlık açısından risk oluşturur. Aşırı yağ tüketimi ise kilo almaya, kalp hastalıklarına, bazı kanser türlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Efsane 3: Kahverengi şeker, beyaz şekerden iyidir…
Beyaz şeker boş enerji kaynağından öte olmaya gidemezken, kahverengi şekerin az miktarda da olsa bazı mineralleri içerdiği doğrudur. Fakat kahverengi şeker tüketiminin de aşırı olması beyaz şeker tüketiminin aşırı olması ile aynı sonuca yani kilo almaya yol açar.
Efsane 4: Kahverengi yumurta beyaz yumurtaya göre daha besleyicidir…
Yaygın bilinenin aksine yumurta kabuğunun rengi yumurtanın besleyici değerini göstermez. Beyaz kabuklu yumurta ile kahverengi kabuklu yumurta besleyici değer açısından eşittir.
Efsane 5: Kan kolesterolünü düşürmek için yumurta yememek gerekir…
Bir adet yumurtanın 225 miligram kolesterol içerdiği doğrudur. Fakat yumurta aynı zamanda kan kolesterol seviyesini olumlu etkileyen doymamış yağlardan da zengindir. Yapılan bilimsel çalışmalar yumurta tüketmenin kan kolesterol değerlerini olumsuz etkilemediğini ortaya koymuştur.
Efsane 6: Zayıflamak için karbonhidrat tüketmemek gerekir…
Düşük karbonhidrat diyetlerinin kilo vermenin tek yolu olduğu düşünülür. Aslında düşük karbonhidrat diyetlerinin kilo kaybında etkili olmasının nedeni aynı zamanda düşük kalorili olmasıdır. Yani etkisi düşük kalorili herhangi bir diyet ile aynıdır.
Efsane 7: Kuruyemişler kilo yapar…
Kuruyemişlerin bol kalori içerdiği doğru... Fakat aşırı tüketilmediğinde zarardan çok yarar sağlıyorlar. Hatta bademin zayıflamaya yardımcı bir besin olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda…Günde 1 avuç kuruyemiş tüketmek posa alımınızı arttırmanızın yanı sıra E vitamini ve magnezyum da almanıza yardımcı olacaktır.
Efsane 8: Gebe, iki kişilik yemek yemelidir…
Enerji ihtiyacı gebelik döneminde artar. Fakat bu durum gebenin sınırsızca yemesi anlamına gelmez. Gebenin gereğinden fazla enerji alarak gereksiz kilo alması bebeğin sağlığını olumsuz etkiler.
Efsane 9: Öğün atlayarak zayıflanır…
Tam tersine… Öğün atlanarak şişmanlanır. Kişi her öğün atlayışında metabolizmasını biraz daha yavaşlatır bu nedenle yağ deposunu yavaş yavaş arttırır. Ayrıca öğün atlamak bir sonraki öğünde aşırı besin tüketimine neden olabileceğinden ötürü günlük enerji alımını arttırabilir.
Efsane 10: Keten tohumu her zaman için iyidir…
Keten tohumu, bitkisel omega-3 kaynağı olduğundan ötürü yararlı bir tohum olarak kabul edilebilir. Fakat aşırı miktarda keten tohumu tüketimi kişi az sıvı tüketiyorsa barsak tıkanmalarına yol açabilir. Ayrıca keten tohumunu gün ışığında saklamak yararlı yağ içeriğini azaltacağından ötürü, keten tohumunu herhangi bir tohum olmanın ötesine götüremez.
DİYET YAPARKEN YANINIZDAN AYIRMAMANIZ GEREKEN 5 ENVANTER
Diyet yapıyorsunuz… Fakat ya hemen sıkılmaya başlıyor ya da mevcut durumunuzu değerlendirmekte zorluk çekiyorsunuz. İşte diyet yaparken başarıyı yakalamanızı sağlayacak yanınızdan ayırmamanız gereken 5 envanter.
Beslenme Günlüğü: Gün içinde yediklerinizi ve içtiklerinizi düzenli olarak kayıt etmeniz, diyetinizi doğru yapmanızı kolaylaştıracağı gibi gün içerisinde yapmış olduğunuz hataları da daha kolay yakalamanızı sağlar. Böylece yaptığınız diyet yanlışlarından ders almayı daha kolay öğrenebilirsiniz. Kilo vermeniz yavaşladığında veya durduğunda günlüğünüzü yeniden gözden geçirin, belki ofiste doğum günü kutlaması yaparken yediğiniz bir dilim pastayı veya süpermarkette tadım yaptığınız yeni bir ürünü gözden kaçırmış olabilirsiniz.
Beden Kitle İndeksi Hesaplayıcısı: Beden kitle indeksi, kabaca boyunuz ile kilonuz arasındaki dengeyi gösteren bir hesaplama metodudur. Artık bu konu ile ilgili birçok bilgisayar programını dizüstü bilgisayarınıza veya cep telefonunuza indirmeniz mümkün. Böylelikle haftalık olarak kat ettiğiniz yolu adım adım izleyebilirsiniz.
Değişim Listeleri: Diyetinizi yapmanızı kolaylaştıracak envanterlerden biri de değişim listeleridir. Diyetisyeninizden temin edeceğiniz değişim listeleri ile diyetinizi monotonluktan kurtarmak mümkündür. Arkadaşlarınız pizzacıya mı gidiyor, hemen değişim listenizi çantanızdan çıkartın ve öğlen yemeğiniz yerine kaç dilim pizza yiyebileceğinizi hesaplayın.
Hedef Kilo envanteri: Bu envanter uygulamanız gereken diyet listesini ve günlük yapmanız gereken egzersiz süresini ve yoğunluğunu gösterir. Listenizi yanınızdan ayırmamanız başarınızı arttırır. Hafızanız kimi zamanlarda sizi yanıltabilir, fazla yemenize veya az hareket etmenize neden olabilir.
Kilo kontrol çizelgesi: Haftalık olarak vücut ağırlığınızı kaydedin. Sabah uyanınca aç karnına ve minimum kıyafetle tartılın. Çizelgenize durumunuzu kaydedin. Tartınızın güvenilir olmasına ve yer değiştirmemesine özen gösterin. Kilo kontrol çizelgeniz ile mevcut durumunuzu kontrol etmeniz kolaylaşacak. Hatta çizelgenizi bir grafik haline getirebilir ve görselliğini arttırarak motivasyonunuza destek sağlayabilirsiniz.
“Beslenme programınız parmak iziniz gibidir.”
Diyetisyen Gizem TUTAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"10 Diyet Efsanesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
► Yüksek Kolesterol Efsanesi Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Yeniden Diyet (Diyet Algısı) Dyt.Buket ADANÇ
► Diyet Kültürü Dyt.Selin ŞEN
► Diyet Hataları Dyt.Turgay KÖSE
► Diyet Nedir? Dyt.Nurten ÇETİN
► Diyet Palavraları Dyt.Elif ÖZCAN
► Ketojenik Diyet Dyt.Miray PAZAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında '10 Diyet Efsanesi' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:11
Top