2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terk Edilmek ve Terk Edilmişlik Duygusu
MAKALE #10738 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Nisan 2013 | 16,414 Okuyucu
TERK EDİLMEK

Terk etmek, birisini, bir durumu, bir nesneyi, bir mekanı bırakmak, ondan kaçmak, ona bir daha dönmeyi istememek, onunla ilgisini kesmek demektir. Birey terk edilme duygusunu çok küçük yaşlarda öğrenirler. Örneğin;
  • Aileye yeni bir bebek geldiğinde, anne başta olmak üzere, ailedeki çoğu kişi o bebekle ilgilenmeye başladığında çocuk kendisini terk edilmiş hisseder. Özellikle yeni doğan bebek, fiziksel ya da zihinsel bir sağlık problemi ile doğmuşsa ve gerçekten çok fazla ilgiye ihtiyacı varsa bu duygu daha da artar. Çünkü anne bebek ile ilgilenmeye gittiği her sefer çocuk annesinin kendisini bıraktığını düşünür. Zaman içerisinde anne, iyi ilişkiler kurmak için çaba gösterse de çocuk, bu çabaya karşılık vermeyebilir.
  • Anne ve baba çalışıyor, geç geliyor ve çocukla ilgilenmiyorlarsa, çünkü anne, babası, işe fazla zaman ayırdığından onunla ilgilenecek, oynayacak zaman bulamadıkları için çocuk kendini terk edilmiş hisseder. Buna bir anlam veremez.
  • Çocuk, bir sağlık probleminden dolayı hastaneye yatırılmış ve orada yalnız bırakılmışsa, terk edilmişlik duygusunu yaşamaması mümkün değildir. Çünkü annesi, babası tarafından sonsuza kadar burada bırakılacağını düşünür. Anne, babasının hastaneye her gün gelmesi de onun bu duygu ve düşüncelerini hafifletmeye yetmez.
  • Anne, baba çocuğu bir seyahat ya da sağlık probleminden dolayı, birkaç günlüğüne bir yakınlarına bırakmışsa çocuğun kendini terk edilmiş hissetmesi kaçınılmazdır. Bu çocuğu çok seven, çocuk tarafından çok sevilen bir yakını (anneanne, babaanne, teyze, hala) dahi olsa çocuk kendini terk edilmiş hisseder.
  • Anne ya da babanın hasta olduğu bir ailede çocuk kendini terk edilmiş hisseder. Çünkü anne ya da baba hastaysa, sağlıklı olan ebeveyn çalışmak ve hasta olan ebeveyne bakmak zorunda kalır. Bu arada çocuk ya da çocuklar kendi başlarının çarelerine bakmak durumunda oldukları için kendilerini terk edilmiş hissederler.
Çocuğun terk edilmişlik duygusunu yaşaması ya da yaşamaması karşı cins ebeveyniyle kurduğu iletişime bağlıdır. Karşı cinsten ebeveyni tarafından yeterli ilgi göstertilmeyen çocuk, onun tarafından dışlandığını hisseder.

Terk edilmişlik duygusu, iki yaşından önce oluşan bir duygudur. İlk iki sene şefkat gösterilmemiş, dokunsal temastan yoksun bırakılmış çocuklar bu duyguyu yaşarlar.

Terk edilmişlik duygusu yaşayan bireylerin bazı özellikleri aşağıda olduğu gibi sıralanabilir:
  • Terk edilmişlik duygusunu yaşayan çocukların dikkat çekme eğilimi gösteren yetişkinler olma olasılığı çok yüksektir. Dikkat çekme yolu olarak fiziksel problemler yaratırlar. Dikkatini çekebildikleri kişilere güvenirler; çekemediklerine de güvenmezler ve o kişiden uzaklaşırlar. Başkalarının desteğine çok ihtiyaç duyarlar.
  • İlişkilerinde kurtarıcı kişi olmayı ve kendilerine ait olmayan sorumlulukları yüklenmeyi seçerler. Çünkü bu onun çevresindeki kişiler tarafından sevilmesini ve kendisini önemli hissetmesini sağlayacaktır.
  • Karar vermede zorluk yaşarlar. Karar vermeden önce genellikle başkalarının fikrine başvururlar ve onay almak isterler. Çünkü hem karışık olan düşüncelerini toparlamakta zorlanırlar hem de destek ihtiyaçlarını karşılarlar, destek ihtiyacı karşılandığında sevildiğini hissederler. Fakat önerileri de yerine getirmezler, kendi istediklerini yaparlar. Onlar için önemli olan kendileriyle ilgilenilip, ilgilenilmediğidir.
  • Birisi için herhangi bir şey yaptıklarında buna karşılık olarak şefkat beklerler. Şefkat aldıkları sürece yapmaya devam ederler. Fakat şefkat bittiği anda bunu da terk edilme olarak yaşarlar.
  • Yardım istediklerinde, istekleri geri çevrilirse buna tahammül etmekte zorluk yaşarlar. Birisinden hayır cevabı aldıklarında, istediklerini elde etmek için surat asarlar, bir takım oyunlar düzenlerler, şantaj yapabilirler.
  • Duygu durumları sıklılıkla değişkenlik gösterir. Bazen çok mutlu, bazen de çok mutsuzdurlar. Bunun nedenini kendileri bile anlamakta zorlanırlar. Bunun nedeni yalnız korkusudur. Yalnızlıkla asla baş edemeyeceklerine inandıkları için yalnız kalmaktan çok korkarlar. Yalnız kalmamak için ne gerekirse yaparlar. Sevmenin onlara getireceği zarar her ne olursa olsun önemli değildir. Sevilmek için çabalayıp dururlar. İlişkide bir şeyler ters gitse bile yalnız kalmaktan korktukları için her şeyin yolunda olduğuna kendilerini inandırırlar. Bırakmak kelimesi onların kabusudur ve bırakılmak onlara çok acı verir.
  • Keder duygusunu çok yoğun yaşarlar. Bunun derinden geldiğini bilirler fakat kaynağını bilmezler. Keder duygusundan kurtulmak için başkalarının varlığına ihtiyaç duyarlar. Çok kederli oldukları zamanda intiharı bile düşünebilirler, fakat buna cesaret edemezler, girişimde bulunsalar bile başarısız olurlar.
  • Seksi karşısındaki kişiyi kendine çekmek için kullanırlar. Başkaları tarafından arzulanmaları kendilerini önemli ve değerli hissetmelerine sebep olur.
Terk edilmişlik duygusu yaşayan bireylerin, öncelikle karşı cinsten ebeveynlerini affetmeleri gerekmektedir. Mutluluğun kaynağının kendinde olduğunun farkına varması için, kendini tanıma ve kendini sevme çalışmalarının yapılması, bu duygudan kurtulmalarına yardımcı olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Terk Edilmek ve Terk Edilmişlik Duygusu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Terk Edilmişlik Duygusu Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Terk Depresyonu Psk.Erol AKDAĞ
► Terk Edilme Korkusu Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Terk Edilme Hissi Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Giden mi Kalan mı Terk Eden Mi Psk.Burcu ATATÜR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Terk Edilmek ve Terk Edilmişlik Duygusu' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:32
Top