2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



En Çok Korktuğumuz Şeylere Yakınlaşma Gücü Neden Önemlidir?
MAKALE #13347 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Ekim 2014 | 5,629 Okuyucu
EN ÇOK KORKTUĞUMUZ ŞEYLERE YAKINLAŞMA GÜCÜ NEDEN ÖNEMLİDiR?

En çok korktuğumuz şeye yakınlaşma önerisi, size garip gelebilir. Bilindiği gibi her kişi başarıya ulaşmak, eğer ulaşamıyorsa, hiç değilse ona yakınlaşmak ister. Buna karşılık, yenilgi bütün insanlardan uzak olmalıdır.

Bu düşüncelerin nedenini araştıracak olursak, insanların gerçekte saygınlık kazanmak için başarıya ulaşmak istediklerini anlarız. Yenilgiler çevrenin tepkisiyle karşılanabilir. Bu tepkiden korkmamak, çekinmemek olası değildir. İnsanlar yaşamın bu zor yanını düşünmek bile istemeyebilirler. Hele başarı kazandıktan sonra, yenilginin kendilerinden çok uzaklarda olduğuna iyice inanabilirler.

Oysa başarının doruğuna ulaşan kişi, yenilgiyi de düşünebilir. Çünkü yenilgi başarının ayrılmaz bir parçası olabilir.Tıpkı, gün ve gece, ruh ve beden, sıcak ve soğuk gibi. Bunlar ve benzerleri gibi doğal karşıtlar bizim tüm yaşamımızı etkileyebilir.

Her çıkışın bir inişi olabilir. Düş kurarak gerçeklerden kaçmak yerine korkulan kavramlara yakınlaşmak gerekebilir. Karşıt kavramların her iki ucuna da yakınlaşmak, kişinin ruhsal dengesinin bozulmasını önleyebilir.

Her iki uca ayrı ayrı yakınlaşmanın neden gerektiğini kolayca anlayabiliriz. Sürekli olarak başarıyı düşünüyorum, diyen bir kişi, yenilgiye karşı koyabilme gücünü daha başından kaybetmiş olabilir.

Ya da yenilginin kendisi için söz konusu olmadığını savunan bir kişi, "Bugüne kadar işlerim hep yolunda gitti, bundan sonra da şansım bana yardımcı olabilir" diye düşünmekten kendini alamıyorsa günün birinde işleri bozulduğunda, yenilgi fikrini kabullenemeyebilir.

Yenilgiden korkan, bir yenilginin yükünü omuzlarında taşıyamayacağına kendini inandıran kişi, canını dişine takarak insanüstü bir güçle çalışmaktan kendini alamayabilir. Bir başarıdan ötekine durmadan dinlenmeden koşabilir. Bu arada pek fazla düşünemeyebilir; içinde gelişen en güçlü duygu, yenilgi korkusu olabilir.Gösterdiği çabanın kendini aştığını çok geç fark edebilir.

Gücünün ötesinde çaba harcayan bu kişi sonunda yenilgiyi tadacaktır. Yaşamı boyunca bundan korktuğu ve bir yenilginin yükünü taşıyamayacağına inandığından, yenilgiye uğradığında yıkılacak, hatta yaşama gücünü yitirebilecektir. Tüm duygusal
dengesi bozulan bu kişinin kendine güveni de kalmayabilir.

İşte bu nedenle, her insan kendini zaman geçirmeden yenilgi fikrine alıştırabilir. Yenilgi sanıldığı kadar korkunç değildir. Gerçekte sadece başarının karşıtı bir kavramdır.

Eski bir kitabın sayfaları arasında bulduğum bir yazıya birlikte göz gezdirelim:

"Bir zafer kazandığım zaman, "işte en tepedeyim, artık benim önümdeki yol ancak bir iniş olabilir," diye düşünebilirim. Bu inişin bana ün kazandırmayacağını bilmek beni korkutmayabilir. Bugün beni heyecanla alkışlayan ve öven kişilerin, yarın yargılayacağını ve aşağılayacağını artık çok iyi anladım. Fakat bildiğim bir başka yol daha var. En aşağılarda olduğum zaman önümdeki yokuşu tırmanacağım ve yine doruğa ulaşarak, övgü kazanabileceğim. Yaşam iniş ve çıkışlarla dolu bir yol sanki. Bu nedenle başarı ve yenilgi benim için eşdeğerli. Bu gerçeği bilmek beni yenilgilerin yıkıntısından koruyabilir.

Bu düşünce dizisini benimseyen birçok kişi, yıkıntılardan ve acı günler geçirmekten kendilerini kurtarabilir. Sorun, insanın kendini yenilgi fikrine nasıl alıştıracağıdır. Bu hiç de zor olmayabilir. Yenilgiden kaçmamak, bu kavramla yakın bir ilişki içinde yaşamak yeterli olabilir.

Yenilgiye yakınlaşmak size ilk anda itici gelen bir kimseye yakınlaşrnaktan farklı olmayabilir. Sizden çok farklı davrandığı için ilk görüşte hoşlanmadığınız bu kişiyi yakından tanıdıkça belki de sevecek ve onunla iyi dost olabilirsiniz.

Yenilgiye nasıl yakınlaşabileceği konusunda işte bir kaç öneri:
Başarı ve yenilgi, ilerleme ve gerileme, kazanma ve kaybetme. yaşam süreci içinde karşılaşabileceğim doğal karşıtlardır. Bu karşıtlar hiç bir zaman tek olarak karşıma çıkmayabilir. Sürekli olarak biri ötekini izleyebilir.
  • Bu karşıtlardan yalnızca bir tekine olan gücümle sarılarak ötekini yadsımak yanlış olabilir. Bu davranış benim ruhsal dengemi bozabilir.Karşıt kavramların her ikisine de aynı şekilde bağlanırsam mutlu olabilirim.
  • Başarılı olduğumda sıkıntılı günlerimi unutmamalıyım. Yeniden sıkıntılı günlerin başlamasının doğal olduğunu düşünmellyim. Hazırlıklı olursam yenilgiye uğradığımda onu kolayca göğüsleyebilirim.
  • Yenilgi gelip çattığında korkuya kapılmayabilirim. Karamsarlığı bir yana iterek, beni yeni başarıların beklediğini düşünmeli ve bu yolda yeni eylemlere girişebilirim.
Duygusal denge ancak bu önerileri tümüyle uygulayarak sağlanabilir, Karşıtlar arasında uyum sağlandığında, karşıtların her ikisinin de gerçekten eşdeğerli oldukları ortaya çıkabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"En Çok Korktuğumuz Şeylere Yakınlaşma Gücü Neden Önemlidir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Anne Neden Önemlidir? Psk.Yasemin SOLAK ÇALIKOĞLU
► Yaşamın İlk Yılları Neden Önemlidir? Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI
► Evlilikte Cinsellik Neden Önemlidir? Psk.Gülüm BACANAK
► Kendine Yakınlaşma Dr.Psk.Dnş.Öykü ÖZÜ GÖKCE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'En Çok Korktuğumuz Şeylere Yakınlaşma Gücü Neden Önemlidir?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:31
Top