2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte Cinsellik Neden Önemlidir?
MAKALE #7446 © Yazan Uzm.Psk.Gülüm BACANAK | Yayın Eylül 2011 | 23,130 Okuyucu
Evlilik birbirini beğenen, seven, birlikte bir aile oluşturmayı arzu eden iki insanın meydana getirdiği bir tür ortaklıktır. Bir kadın ve bir erkek çeşitli bireysel, sosyal, duygusal ve psikolojik nedenlerden dolayı evlilik bağını oluştururlar. Evliliğin nedeninin mutlu bir yuva kurmak ya da nesli devam ettirecek çocuklar dünyaya getirmek olduğu düşünülse de, aslında bunların dışında da bireylerin evlenmeyi istemeleri için bir çok neden vardır. Öncelikle toplumsal olarak neredeyse tüm toplumlarda, belli bir yaşa gelindikten sonra bireylerin evlenmeleri ve yuva kurmaları beklenmektedir. Yani aslında evlilik toplumun bireylerden beklediği bir olaydır ve zamanı geldiğinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Ayrıca kadın ve erkeğin birlikte rahatça bedensel ve duygusal paylaşımda bulunmalarının yolu da evlilikten geçmektedir, yani evlilik bir bakıma aynı zamanda cinselliği yaşamayı da kolaylaştırmakta ve toplum açısından meşru hale getirmektedir. Ayrıca yine yalnız kalma korkusu, sevilme ve hayatını biriyle paylaşma ihtiyacı, güven duygusunu hissetme ihtiyacı, aileden ayrılıp kendine bir yuva kurma ihtiyacı, çocuk sahibi olma arzusu, vb. nedenler de bireylerin evlenmesine yol açmaktadır.

''Her genç kızın hayali beyaz gelinlik giymektir.'' ya da ''Her erkek baba olmayı hayal eder.'' Bu cümlelere kuşkusuz ki kimse itiraz etmeyecektir. Ancak bireylerin evlilik denilen o uzun yola çıkma nedenleri ne olursa olsun, evlilik çiftlere her zaman beklediklerini vermeyebiliyor. Bireyler evlilikte aradıkları huzuru, mutluluğu, güveni ya da cinsel doyumu bulamayabiliyorlar ve evlendikten kısa süre sonra sorunlar baş gösterebiliyor. Tabi ki iki farklı karaktere sahip, iki farklı aile yapısından ya da kültürden gelen iki insanın aynı evin içinde ortak bir yaşantıyı paylaşmaları kolay bir durum değildir. Mutlaka ki sorunlar çıkacaktır, ancak önemli olan aslında bu sorunlarla nasıl baş edileceğidir. Kişiler zaman geçtikçe bu sorunlarla baş etme becerisini kazanırlar.

Evlilikte bireysel, ilişkisel, ev işi, temizlik ya da yemek gibi gündelik yaşamla ilgili, çiftin kişilik özellikleri ile ilgili ya da ailelerle ilgili sayısız sorun çıkabilmektedir. Bize evlilik sorunları nedeniyle başvuran çiftlerin çoğunda bu nedenlerin bir çoğunu görmekteyiz. Bazen eşlerden birinin kendi ailesiyle eşi arasında denge kuramaması, örneğin sürekli kadının ailesine oturmaya gidilmesi ya da kadının yemek yapmayıp her akşam yemeğe annesinin evine gidilmesi, gelin- kayınvalide çatışmalarında erkeğin annesinin tarafını tutması gibi sorunlarla sıkça karşılaşmaktayız. Çoğu zaman maddi sorunlar ve işle ilgili sorunların da eve yansıdığını ya da taraflardan birinin diğerine sözlü ya da fiziksel şiddet uyguladığını da görmekteyiz. Yani aslında evlilik yaşantısında sayısız sorunla karşılaşmak mümkün.

Evlilik içersinde cinsel sorunlarla da çok sık karşılaşmaktayız. Çünkü cinsellik evliliğin vazgeçilmez yapı taşlarından biridir. İster itiraf edelim ister etmeyelim, cinselliği rahatça yaşayabilmek de aslında bireylerin evlenmesinin sebeplerinden biridir. Çoğu çift evlendiklerinde çok güzel bir cinsel hayatları olacağı beklentisiyle evlenirler, ki çoğu çiftin cinsel tecrübesi ya da bilgisi yoktur, ancak evlenince herşeyin doğal olarak güzel olacağına inanırlar. Bu nedenle de cinsel yaşamlarında beklediklerini bulamadıklarında, hayal kırıklıkları da daha büyük olur.

Cinsellik sadece bedensel değil, aynı zamanda duygusal ve ruhsal bir paylaşımdır. İki kişi arasında yaşanan özel bir durumdur.
Ancak cinsellik toplumsal ve ahlaki kurallardan dolayı hem erkek daha çok da kadın için evlilik öncesinde kısıtlanan ya da çok sınırlı bir şekilde yaşanılan bir şeydir, o yüzden evlenince her şeyin çok güzel olacağı düşünülür, ama imza atıldıktan sonra ve herşey serbest hale geldikten sonra nedense hiçbirşey beklenildiği gibi olmaz. Çift artık özgürdür ancak cinselliği yaşayamazlar. Özellikle ilk geceden başlayan cinsel sorunların uzun süre sürdüğünü ve çifti yıprattığnı çok sık görmekteyiz. Sağlıklı, mutlu ve her iki taraf için de tatmin edici bir cinsel yaşantı, çiftlerin daha mutlu, huzurlu ve birbirlerine karşı daha sevecen, daha anlayışlı olmalarına yardımcı olur. Gerginlikler daha az olur, çift birbirlerine karşı daha samimimi ve yakın hisseder. Cinselliği sağlıklı bir şekilde yaşadıklarında kendilerini gerçekten bir aile gibi, karı- koca gibi hissederler. Bu yüzen de cinsel yaşamı kötü giden çiftler ''biz henüz karı- koca olamadık, aile olamadık ya da ev arkadaşı gibiyiz'' gibi cümlelerle kendilerini ifade ederler.

Cinsel sorunlar can sıkıcıdır, üzücüdür, çifti utandırır, bazen utandıkları için bile çözüm aramakta gecikirler. Ancak cinsel sorunların çözümü kolaydır, kısa sürede mümkündür, önemli olan bu konuda uzman kişilerden yardım almaktır. Cinsel sorunlar kişileri hem bireysel olarak yıpratır hem de ilişki yıpranır, çift birbirine karşı gergin ve tahammülsüz hale gelir, evliliklerinin kalıcılığından emin olamazlar, sanki her an ayrılacaklarmış gibi hisederler ve bu duygular, düşünceler onları çıkmaza götürür. u nedenle sorunları konuşmak, duyguları ve düşünceleri paylaşmak, sorunlardan utanmamak ve bir uzmana başvurmak çok önemlidir. Sağlıklı bir evlilikte cinselliğin önemli bir yeri vardır ve aslında çiftler cinsel sorunlarını çözerek ve bu konudaki bilgilerini arttırarak bunu bir avataj haline dönüştürebilirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikte Cinsellik Neden Önemlidir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın Makaleleri
► Anne Neden Önemlidir? Psk.Yasemin SOLAK ÇALIKOĞLU
► Yaşamın İlk Yılları Neden Önemlidir? Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlilikte Cinsellik Neden Önemlidir?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilikte Cinsel Sorunlar Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:00
Top