2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kışın Vazgeçilmezi Yer Elmasının Faydaları
MAKALE #13734 © Yazan Dyt.Serpil TARMAN | Yayın Aralık 2014 | 4,363 Okuyucu
Yer Elması: Parlak sarı renkte çiçekler açan ve toprak altında patatese benzer yumruları olan bir sebze türüdür.Besleyici bir sebze olan Yer Elması; A, B, C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor mineralleri açısından zengindir.Nişasta bulundurmayıp.kalorisi sıfıra yakın olan tatlı yer elması kökleri cok iyi bir besin kaynağıdır.

• Yer elması içindeki inülin(soğan sarımsak,pırasa,hindiba,enginar..vb sebzelerde de bulunmaktadır.)kolon kanserini önleyici olup,bağırsaklar için faydalıdır.Aynı zamanda şeker hastalığı, kalp hastalıkları ve kemik erimesi hastalığı riskini önemli ölçüde azaltır.

• Suda çözünen ve çözünmeyen oldukça fazla miktardaki lif içeriği sayesinde yer elması sindirim sistemimizin çalışmasını hızlandırır ve tok kalma süresini uzatır. Bu yüzden diyet yapanlar tarafından rahatlıkla kullanılır, ayrıca kabızlığı ve basur şikâyetlerini azaltır fakat sindirimi zor olup dikkatli tüketilmelidir.

• Yer elması içerdiği besin değerleri ile kansızlığa iyi gelen besinlerin başında gelmektedir. 100 gram yer elmasında 3-4 mg demir vardır ve demir açısından en zengin gıdaların başında gelir.

• Yine 100 gram yer elmasında 450 mg potasyum vardır . Potasyum başta kalp olmak üzere vücut fonksiyonları için önemli bir mineraldir ve mutlaka alınması gerekir. Örneğin kalp yetersizliği için idrar söktürücü ilaç kullanılıyor ise, idrar söktürücü ilacın tipine bağlı olarak idrarla potasyum kaybı olabilir. Potasyum kaybında kaslarda güçsüzlük, sinirlilik, yorgunluk ve kalp atışlarında düzensizlik görülür. Yer elması bu kadar zengin potasyum oranıyla başlı başına bir şifa kaynağıdır.

• Yer elmasında ayrıca oldukça yüksek miktarda C ve B vitaminleri vardır. Özellikle niacin(B3)bunların başında gelmektedir. Saçlarınız, cildiniz ve gözlerinizin sağlıklı olmasında bu vitaminler önemli rol oynarlar. Bu vitaminler anne sütünü arttırmaya yardımcı olurlar.

• Yer elması, kan şekerinin de dengelenmesine yardımcı olur. Bu yüzden şeker hastalarının sıklıkla tüketmesinde yarar vardır.


• Yer elması özellikle yaşlılara tavsiye edilir çünkü içeriğindeki zengin fosfor mineralleri sayesinde kemiklerimizin güçlü yapısını korurlar.

• Tüm yukarda saydığımız faydalarına ilaveten, yer elması böbreklerimizin düzenli çalışmasına yardımcı olur, idrar söktürücü etkileri de çok önemlidir..

• Bunun yanı sıra göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Romatizma, mafsal ve nikris ağrılarını hafifletir..

• Özetle sadece inülin ve kanser önleyici etkileri ile bile yer elması özellikle şu kış günlerinde her hafta mutlaka bir kez sofralarımızdan eksik etmememiz gereken çok önemli bir sebzedir.

YER ELMASI SALATASI
içindekiler: 500 gr yer elması
1 orta boyhavuç
1 yeşil elma
1/2 portakal suyu
1-2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kimyon
2 su bardağı süzme yoğurt
1/2 su bardağı doğranmış ceviz
dereotu

hazırlanışı:
yer elması yıkanır,üzerindeki zedeler bıçakla alınır.
havuç,elma soyulur ve iri rendelenir.
yer elması kabuklarıyla portakal suyu eklenmiş kaba rendelenir,kararmaması için hemen yoğurtla karıştırılır.
havuç,elma ve ceviz yer elmasına eklenir.
tuz ile dövülmüş sarımsak ve kimyon karışıma eklenir
kabuğuyla halka şeklinde dilimlenmiş portakalların üzerine fincan içine doldurulan salata ters çevirilir
dereotuyla süslenir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kışın Vazgeçilmezi Yer Elmasının Faydaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serpil TARMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serpil TARMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serpil TARMAN'ın Makaleleri
► Yaz Aylarının Vazgeçilmezi Tatlılar Dyt.Gizem Selin KEŞLİ
► Kışın Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Esen KARACA
► Kışın Kilo Almayın Dyt.Merve TIĞLI
► Kışın Kilo Almamak İçin Detoks Şart! Dyt.Burçin ÇELİKEZER
► Domates ve Faydaları Dyt.Aysun SARIN
► Yaban Mersininin Faydaları Dyt.Serpil TARMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kışın Vazgeçilmezi Yer Elmasının Faydaları' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kinoa Mart 2015
► Kestane Aralık 2014
► Glisemik İndeks Aralık 2014
► Karabuğday Aralık 2014
► Şalgam Suyu Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:52
Top