2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Beslenme ve Cinsel Yaşam
MAKALE #18153 © Yazan Dyt.Zühal AYNACI BAYEL | Yayın Mart 2017 | 2,992 Okuyucu
SAĞLIKLI BESLENME VE CİNSEL YAŞAM

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) cinsel sağlığı "cinsel yaşamın bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal açıdan bir bütün olarak ele alınması yoluyla kişilik, iletişim ve sevginin olumlu yönde zenginleşmesi ve güçlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca cinsel sağlık, kişisel sağlığın önemli ve pozitif bir yönü olarak ele alınmaktadır. Sağlıklı bir toplum için gençlerin ve tabii olgunluk çağındaki bireylerin cinsel sağlığını korumak ve geliştirmek özellikle önemlidir. Cinsel sağlık eğitimi ve bu amaca ulaşmak için beslenme eğitimi önemli ve etkili bir adımdır.

Üreme ve cinsel sağlık problemleri, gençlik döneminden başlayarak yaşam boyunca yaşanan sağlık sorunları içinde önemli bir yer tutmaktadır. Buna karşın, gençlerle birlikte toplumun üreme sağlığı sorunları son yıllara kadar ihmal edilen bir konu olmuş tur. Üreme sağlığı kavramını dünya ülkelerinin gündemine yerleştiren 1994 Kahire Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansında bu konunun önemi vurgulanmış ve yapılması gerekenler konferansın eylem planında yer almıştır. Gençlerin cinsel sağlığını koruma ve geliştirme amacına yönelik olarak konferansın eylem planında yer alan aktivitelerden biri de, cinsel sağlık eğitimidir.

Cinsellik, yaşamın doğal ve sağlıklı bir parçasıdır. • Cinsellik tüm insanlara özgüdür. • Çocuklar cinsiyeti gözetilmeden sevilmeli ve özenle bakılmalıdır • Cinselliğin bedensel, etik, psikolojik ve toplumsal boyutları vardır. • Her insan özneldir ve değerlidir. • Bireyler çeşitli yollarla cinselliklerini ifade ederler. • Bütün cinsel kararların etkileri ve sonuçları vardır. • Bütün bireylerin sorumlu cinsel seçimler yapma hakkı ve sorumluluğu vardır. • Cinsel yaşam zorlama ve istismardan uzak olmalıdır. • Ebeveynler çocuklarının cinsel konulardaki ilk eğiti cileridir. • Toplumda cinsellikle ilgili var olan farklı değer ve inançlara saygı duyulmalıdır. • Cinsel aktivitenin ertelenmesi, istenmeyen gebelik ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesinde önemli bir yöntemdir. • Cinsel yaşamı olan genç insanların sağlık bakım hizmetleri hakkında bilgiye ihtiyaçları vardır.

Bir ülkede cinsel sağlık eğitimlerini başlatmanın yanı sıra, bu programları bilimsel ilkelere uygun bir şekilde yapılandırmak, sonuçlarını değerlendirmek ve bu sonuçlan programların niteliğinin geliştirilmesinde kullanmak önemli aşamalardır. Bilimsel ilkelere uygun yapılan değerlendirmeler, gençlerin cinsel sağlığını geliştirmeye yönelik farklı yaklaşımlarını ne derece etkili olduklarını göstermesi açısından önemlidir. Bu durum, henüz okullarda cinsel sağlık eğitimlerinin uygulanmadığı, ancak buna yönelik çabaların giderek arttığı ülkemiz için de geçerlidir.

Sağlık ve yaşam açısından ilk olarak dikkat edilecek husus olan beslenme, insanın yaşam döngüsünün göstergesi olan cinsel istek yani libido için son derece önemli… Cinsel gücün etkinliğini sürdürebilmek için protein ve aminoasit tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Daha sağlıklı ve daha mutlu yaşam içerisinde daha kaliteli bir cinsel yaşam için afrodizyak ve antioksidan etkileri olan yiyeceklerin de yer alması gerekiyor.
Güneydoğu Asya’da kınkanatlı böceklerin, Meksika'da tahtakurularının veya Afrika'da kaplan testisinin afrodizyak olduğu düşünülerek yenilmesi ve ülkemizde ise bitkilerden ve tatlılardan yararlanılması kadar “padişah macunları” veya “mesir macunları” gibi macunların sık tüketilmesi, insanların cinsel uyarıcı maddelere ne kadar önem verdiklerini gösteriyor. Cinsel uyarıcı bitkilerin cinsel yaşam üzerindeki etkilerine dair tarihte pek çok efsane var…

Bir efsaneye göre, Yunan Aşk Tanrıçası “Afrodit”, her gece birlikte olduğu seçilmiş erkeklere, onların cinsel gücünü artırıcı ve uyarıcı bitkisel içecekler ve karışımlar hazırlamaktaymış, işte bu nedenle cinsel uyarıcı etkisi olan karışımlara “afrodizyak” adı veriliyor. İnsan vücuduna ağız yoluyla veya sürülerek dışarıdan alınan ilaç, hormon veya bir takım maddelerin cinsel eylemler üzerinde belli uyarıcı ve haz verici etkileri olabiliyor, bunlara “afrodizyaklar” deniyor. Tüm hücrelerle birlikte cinsel sistemi güçlendirip canlandıran ve organik işlevleri destekleyen bu maddelerin etkileri iki şekilde oluyor. (1) Bazı maddeler cinsel istek üzerinde etki yaparak cinsel tutkuyu ve ihtirası arttırıyor. (2) Bazı maddeler ise sadece cinsel organların fiziksel tepkilerini farklılaştırarak erkeklerde sertleşmeyi kolaylaştırıyor, kadınlarda ise ıslanmayı ve cinsel organlara giden kan akımını arttırıyor. Dölyatağını güçlendirici bitkilere örnek olarak; aslanpençesi, civanperçemi, çobançantası, ökseotu, sarı kantaron, kediotu kökü, mayıs papatyası, hayıt meyvesi, aslankuyruğu, keçisakalı verilebiliyor.

İktidarsızlık ve infertiliteyi ( kısırlığı ) önlemede günümüzde arjininden zengin bir beslenme şekli önerilmekte ki susam, bezelye, yerfıstığı, jelâtin, yürek ve yumurtada bulunmakta.

Lösin amino asidini içeren ( cinsel yoğunlaşmayı engelleyen yorgunluk hissini önlemede önemli ) süt, yerfıstığı, balık, et, peynir, yumurta, bezelye, soya fasulyesi, buğday özü ve yeşil sebzelerde yer almaktadır.

B1 vitamini ( Tiamin ),tahıllardan arpa,buğday ve ruşemde, beyin, yürek, süt, karaciğer, istiridye, nohut, bezelye, pirinç, soya fasulyesi, ve yoğurt, istiridye, yeşil sebze, mantar, buğday özünde bulunan “B2 vitamini” ( Riboflavin ) yaşa uygun oranlarda hesaplanarak yeteri kadar beslenme planlarında yer alabilir.

Kadınlarda vajina kaslarının esnekliği ile hareketliliğinin oluşumunu, erkeklerde ise cinsel etkinliği artırmak için yumurta, sardalye, pirinç, peynir, ayçiçeği çekirdeğinde bulunan “methionin”, cinsel yoğunluğu artırmak ve cinsel isek uyandırmak için yeşillik ve susamda bulunan “triptofan” ve balıklarda bulunan “B12 vitamini”, sperm hareketliliğini artırmak ve adrenalin salgısını yükseltmek için susam, yulaf, yumurta, peynir ve karaciğerde bulunan “fenilalanin”, her iki cinste kas zayıflığı ve salgı bozukluğun önlemek, kadınlarda hamilelik dönemindeki cinsel isteği artırmak için buğday özü, soya fasulyesi, pamuk tohumu, keten ve bunları yağlarında bulunan “E vitamini” de yeterli-dengeli ve ihtiyaç kadar günlük beslenme planlarında bulunmalıdır.

Erkeklerde testosteron miktarının artması ve meni üretimi için süt ürünleri, deniz ürünleri, turp, enginar, kivi, avokado, böğürtlen, muz, karaciğer ve marulda bulunan “çinko” ve erkekte kısırlığı, kadında ise orgazm bozukluklarını önlemek için yeşil sebze, sarı renkli meyveler, dana ve tavuk ciğerinde bulunan “A vitamini”nin yine gereksinim kadar ( bireysel ayrıcalıklar göz öünüde tutularak ) alınmasında fayda var. Çilek, fındık, zencefil, ceviz, bal, yulaf ezmesi, çikolata, yumurta gibi yiyeceklerin de menülerde yer alması sağlıklı bir cinselliğin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor

Dengeli, yeterli - çeşitli beslenme ve düzenli egzersizler sağlıklı, tatminkâr bir cinsellik ve mutlu yaşamın vazgeçilmez parçaları.Yenilen yemeklerin davranışlara, düşüncelere, yaşamla ilgili kararlara ve cinsel yaşama doğrudan etkisi asla unutulmamalı.Tabii bu kadar anlattıktan sonra bir de tarif vermekte fayda var.

Harem Kebabı:
4 adet patates, yarım su bardağı süt, 250 gram dana kuşbaşı et, 1,5 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası, kekik, tuz, karabiber, 2 yemek kaşığı tereyağı ve 1/4 kaşık zeytinyağı. Daha sonra malzemelerin üzerini geçecek kadar su koyup tencerenin ağzı kapatınız. Kebaba isteğe ve damak tadına bağlı olarak sarımsak, fesleğen, çakşır kökü, kekik ve nane gibi çok özel afrodizyak baharatlar da eklenebilir. Yaklaşık yarım saat sonra kontrol edililerek et suyunu çektiğinde ve kıvamlı bir görünüm aldığında altını kapatınız..Bir taraftan patatesleri haşlayınız. Daha sonra haşlanan patatesleri bir kapta tereyağı,az tuz ve sütle eziniz, en son püre servis tabağına alınarak üzerine et, sosuyla birlikte ilave ediniz, afiyetle tüketiniz..Herkese ruhsal, bedensel, sosyal ve cinsel olarak sağlıklı günler dileğiyle…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Beslenme ve Cinsel Yaşam" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zühal AYNACI BAYEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zühal AYNACI BAYEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zühal AYNACI BAYEL Fotoğraf
Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen - Saç Bakım & Güzellik Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi125 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL'in Yazıları
► Sağlıklı Bir Yaşam İçin .. Dyt.Ebru YILDIRIM
► Sağlıklı Bir Yaşam ve Tuz Tüketimi Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Beslenme ve Cinsel Yaşam' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vejeteryan Beslenme Mart 2017
► Otizm ve Beslenme Şubat 2017
◊ Kanser ve Beslenme Temmuz 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:17
Top