2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
MAKALE #18620 © Yazan Psk.Fatih UĞUR | Yayın Temmuz 2017 | 3,444 Okuyucu
ÇOCUKLARDA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu çocukluk çağının en önemli sorunlarının başında gelir. Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun belirtileri aşırı hareketli olma, dürtüsellik ve dikkat eksikliği olarak kendini göstermektedir. Bu özellikleri birçok çocuk sergileyebilir fakat DEHB (Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu)’yi bunlardan ayıran belli başlı özellikler vardır. DEHB’de bu belirtilerin en azından 6 ay sürmüş olması, çocuğun okul ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkilemesi/engellemesi gerekir. Aşırı hareketlilik, dürtüsellik DEHB sebebiyle ilkokul çağındaki çocuklar ve ergenler akademik anlamda da çok güçlük yaşamaktadır.
Okul öncesi dönemde DEHB’deki belirtiler yaşa özgü davranışlar olarak görülebilmektedir. Erken yaşta bunun farkına varmak mümkündür. Ebeveynlerin dikkatini çeken durumlarda bir uzmandan destek alması ve bu bozukluğun ilerlemeden önüne geçmeleri mümkündür. DEHB bir davranış bozukluğudur ve uygun zamanda tespit edilip tedavi edilmezse yetişkinlikte de devam edebilir, kişinin sosyal ve mesleki hayatında zorluklar yaşamasına dolayısıyla yaşam kalitesinin düşmesine sebep olmaktadır.
Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu yaşayan çocuklar:
➢ Çocuklar bir görevi gerçekleştirmekte ve bitirmekte çok zorlanırlar.
➢ Bir işi bitirmeden diğerine geçmeye çalışırlar, konsantrasyon güçlüğü yaşarlar.
➢ Kontrolsüz ve düzensizdirler.
➢ Dürtüseldir; sonuçlarını dikkate almadan riskli faaliyetlere katılabilir, başkalarının sözünü sıklıkla kesebilir, saldırgan davranışlar gösterebilir bu sebeple arkadaşları tarafından dışlanabilir.
➢ Yönergeleri takip etmekte güçlük yaşarlar.
➢ Okul hayatında ve sosyal hayatında ihtiyacı olan araç ve gereçleri sıklıkla kaybederler.
➢ Çocukların genelde düzensiz bir görünümleri vardır.
➢ Sıklıkla unutkandırlar.
➢ Gerekli ve gereksiz sıklıkla çok konuşurlar.
➢ Sürekli hayallere dalarlar.
➢ Uyku sorunları yaşayabilir, gerektiğinde yatağa gitmek istemeyebilirler.
Bu belirtilerin bazılarına bakarak çocuklarınıza DEHB tanısı koymanız doğru değildir. Bunlar ipucu olabilir fakat teşhisi ancak yetkin bir uzman çocuğunuzla görüşerek anlayabilir ve gerekli desteği verebilir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan çocukların aile tarafından şiddet görmesi de sık karşılaşılan durumlardan birisidir. Anne baba bunun çocuğun elinde olmadığını ve bu sorun için birlikte psikolojik yardım almaları gerektiğini fark ettikçe bu sorunlar azalmaktadır. aksi halde anne ve baba çocuğun şımarıklık ya da yaramazlık yaptığını düşünerek, çocuğa baskı uygulamakta şiddet uygulamakta ve sorunu daha da içinden çıkılmaz bir hal alabilmektedir.

DEHB’NİN NEDENLERİ NELERDİR?
Birçok araştırma bu bozuklukta kalıtsal faktörlerin önemini göstermiştir. Fakat kalıtsal faktörler tek başına yeterli değildir. Bu bozukluğa sebep olabilecek diğer etkenler şunlardır:
• Hamilelik sırasında alkol, sigara veya ilaç kullanımı
• Hamilelikte tüketilen katkı maddeli ve gıda boyalı yiyecekler (Özellikle hamilelikte anne adaylarının doğal gıdalar tüketmesi çok önemlidir.)
• Erken doğum, düşük doğum
• Demir eksikliği etkili olabilmektedir.
DEHB’nin kişinin özelliklerine ve semptomlara göre üç farklı türü vardır:
• Hiperaktif/Dürtüsel DEHB: Sonuçlarını öngörmeksizin riskli faaliyetlere girerler. Odaklanmakta, bir yerde uzun süreli oturmakta zorluk yaşarlar. Söz kesme, yerinde duramama, sürekli koşma ya da tırmanma isteği, sakin oyunlar oynamakta zorluk, genelde çok konuşma bu grupta daha belirgindir.
• Dikkatsiz DEHB: Dikkati toplamada, yönergeleri takip etmede, karşısındaki dinlemede, bilişsel çaba gerektiren işlerde güçlük çekmeyle daha çok kendini göstermektedir. Dikkatsiz hatalar yapma çok sık görülür.
• Kombine DEHB: Hem hiperaktif/dürtüsel DEHB, hem dikkatsiz DEHB nin semptomları birlikte görülür.

EBEVEYNLER NE YAPMALI?
• Öncelikle bir anne baba olarak ilk önce çocuğunuzun her koşulda özel olduğunu bilmeli, farklılıklarını bir eksiklik ya da kusur olarak görmemeli, koşulsuz şartsız ona sevginizi hissettirmelisiniz. Unutulmamalı ki DEHB çocuğunuzun kişiliğe ait olmayan, biyolojik bir zeminde ortaya çıkan bir problemdir.
• Çocuğunuzla olan iletişimde onun seviyesine inmeli ve mutlaka göz teması kurmalısınız.
• Çocuğunuzun gün içerisinde karşılaştığı problemleri çözmesine yardım edebilirsiniz.
• Enerjisini boşaltması için çeşitli faaliyetlere yönlendirebilirsiniz.
• Çocuğunuzun doğru şekilde beslenmesini sağlamaya çalışın.
• Çocuklarınızın davranışlarına anında dönüt vermeye çalışın. Olumlu davranışlarını görmezden gelmeyin, hemen ardından olumlu pekiştireçler, övgüler ve yanıtlar kullanın. Ödüllendirmenin olumlu davranış kazandırmada etkisi çok fazladır.
• Okul öncesi dönemde çocuklara yeterli uyarıcı verilmelidir. Hikâyeler okuyabilir, oyunlar oynayabilir, sinemaya gidebilir ya da beraber puzzle gibi etkinlikler yapabilirsiniz.
• Çocuklarınıza çok TV seyrettirmemeli, tablet ve bilgisayar kullanımını yaşına göre sınırlandırmalısınız.
• Evde çocuğunuzun kendisine zarar vermeyeceği bir ortam hazırlamaya çalışın.
• Mükemmeliyetçi olmayın. Çocuğunuzun yaptığı küçük hataları görmezden gelebilirsiniz. Olumlu özelliklerini ortaya çıkarmak için teşvik edebilirisiniz
• İmkânınız olursa çocuğunuzun sorumluluk almasını sağlayacak bir ev hayvanı sahiplenebilirsiniz.
• Çocuğunuza düzenlilik, sorumluluk alma gibi durumlarda iyi bir model olmalısınız.
• Çocuğunuzun yaşına ve gelişim seviyesine göre belli kurallar oluşturabilir ve sınırlar koyabilirsiniz. Fakat dikkat etmeniz gereken bu kuralların çocuğunuzun anlayabileceği şekilde basit ve anlaşılır olmasıdır.
• Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocukların arkadaşları tarafından dışlanabileceğini yukarıda belirtmiştik. Arkadaşları tarafından dışlanan çocuklar ise genelde dışlanmış olan diğer çocuklarla yakınlaşmaya ve arkadaşlık kurmaya başlar. Aileler bu hususta çok dikkatli olmalıdır.
• DEHB’nin tedavisi olduğunu unutmayın. Çocuğunuz için en iyi çözüm yolu bir uzmanla beraber çalışmanız olacaktır.
• Ve son olarak çocuğunuza karşı her zaman sabırlı olmalısınız. Sabır bu yolda sizlerin en önemli anahtarı olacaktır. Çocuğunuz bunları isteyerek yapmıyor. Lütfen bu durumu göz önünde bulundurarak çocuğunuza karşı toleranslı olmayı unutmayın.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite konusunda, en olumlu sonuç veren terapilerden birisi de play attention dikkat terapisidir. Bu terapi de çocuk adeta bilgisayar oyunu oynar gibi dikkatini ekrana vermekte ve dikkatinin dağıldığını cihaz tespit ettiği anda ekran durmakta, tekrar dikkatini topladığında tekrar çalışmaya devam etmektedir. Yani dikkatini toplaya toplaya bu terapi ile çocuk dikkatini toplamayı öğrenmektedir. adeta bilgisayar oyunu oynar gibi uygulanan bir terapi olduğu için de çocukları sıkmamakta ve rahatça uygulanabilmektedir. Bu nedenle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan çocuklar için öncelikli önerilen terapilerden birisidir.

Fatih Uğur
Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Fatih UĞUR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Fatih UĞUR'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih UĞUR Fotoğraf
Psk.Fatih UĞUR
Konya (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Fatih UĞUR'un Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Down Sendromu Nedir? Mayıs 2017
► Sınav Kaygısı Ocak 2016
► Gerçeklik Terapisi Ocak 2016
► Öfke Kontrolü Ocak 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:10
Top