2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiği Çeşitleri
MAKALE #21465 © Yazan Doç.Op.Dr.Süleyman TAŞ | Yayın Mayıs 2020 | 1,511 Okuyucu
Estetik ve plastik cerrahi uygulamaları arasında en çok talep edilen ameliyat, şüphesiz burun estetiği ameliyatıdır. Bu makalemizde sizlere burun estetiği çeşitlerinden bahsedeceğiz. Faydalı olmasını umut eder, keyifli okumalar dileriz.


Burun estetiği ameliyatı, burnun dış kısmında bulunan deformelerin düzeltilmesini sağlayan estetik cerrahi işlemidir. Kaba taslak burnun şekillendirme ameliyatı olarak bilinse de burun şekillerine göre kendi içerisinde çeşitlere ayrılmaktadır. Burun estetiği çeşitlerini şu şekilde maddeler halinde sunabiliriz:
• Kozmetik Burun Estetiği
• Fonksiyonel Burun Estetiği
• Burun Ucu Estetiği
• Kemerli Burun Estetiği
• Kırık Burun Estetiği
• Eğri Burun Estetiği
• Finesse Burun Estetiği
• Etnik Burun Estetiği
• Kadın Burun Estetiği
• Erkek Burun Estetiği
• Revizyon Burun Estetiği
• Sekonder Burun Estetiği
• Ameliyatsız Burun Estetiği

Kozmetik Burun Estetiği

Kozmetik burun estetiği ameliyatı, burnun dış kısmında var olan deformasyonlarının düzeltildiği burun estetiği ameliyat çeşitlerinden birisidir. Burun üzerinde bulunan biçimsel ve şekilsel sorunlar hedef alınmaktadır. Yüze uygun ve hoş görünen burun yapılmasını amaçlar. Kozmetik burun cerrahisinin, burun estetiği çeşitleri arasında en yaygın kullanılan çeşitlerinden biri olduğunu söylenilebilir.


Fonksiyonel Burun Estetiği

Fonksiyonel burun estetiği, kozmetik burun estetiği ameliyatının tam tersidir. Burnun dış kısmındaki sorunları değil burnun iç kısmındaki sorunlara yönelik yapılan burun ameliyatı çeşididir. Burnun fonksiyonel yapısı nefes alma özelliğidir. Nefes almayı güçleştiren deformeler var ise amaç bunları düzeltmektir. Çoğunlukla kozmetik burun estetiği ile birlikte planlanarak yapılmaktadır. Nefes almayı zorlaştıran deformasyonlar ise;
• Burun etlerinin (konkaların) olması gereken orandan daha fazla büyümesi ve hava yolunu kapatması.
Burun anatomisinde, burnun iç kısmında burun etleri yer alır. Bu burun etlerinin tıbbi olarak ismi konka olarak adlandırılmıştır. Burun etlerinin vücudumuzun sağlığı için etkisi çok büyüktür. Konkaların varlığının amacı, aldığımız havayı süzer ve ısıtır. Dışarıdan toz ve benzeri maddeler nefesi aldığımız anda burun etlerinde süzerek içeri girer. Bu da sık sık hasta olmaktan korur vücudumuzu. Ancak bazı durumlarda burun etlerimiz gereğinden fazla çalışmaktadır. Mesela alerjik bir yapımız var ise veya sigara kullanıyor isek burun etleri sürekli aktif haldedirler. Fazla çalıştıklarından dolayı büyümeye başlar ve hava yolunu kapatır. İşte o zaman nefes alamama şikayeti başlar. Veya aldığımız nefes vücudumuza yeterli olmamaya başlar. Çözüm olarak cerrahi müdahale ile burun etlerinin küçülmesi gerekebilir. Burun etlerinin tamamen alınması yanlıştır. Vücudumuzun savunma mekanizmasını oluşturmaktadırlar.
• Burun orta duvarında, çarpmalara veya vurmalara bağlı olarak meydana gelen eğrilik, deviasyon.
Her iki burun deliğini birbirinden ayıran duvara septum denilmektedir. Septum da genellikle alınan darbelere bağlı olarak eğrilik olabilmektedir. Bu durum septum deviasyonu problemini oluşturur. Septum deviasyonunda da nefes alamama sorunları baş göstermeye başlar. Ve burun fonksiyonel özelliği kaybeder. Yapılacak cerrahi müdahale ile septum düzeltilmesi gerekebilir.

Burun Ucu Estetiği

Burun ucu estetiği ameliyatı, adından da anlaşılacağı gibi burun uç kısmında olan deformasyonları düzeltmeyi amaçlayan cerrahi girişimdir. Burun sırt kısmında deformasyon mevcut değil ise sadece burun ucu estetiği ile burun şekli düzeltilebilmektedir. Burun ucu estetiğinde genellikle atel ve tampon uygulaması da yapılmamaktadır.



Kemerli Burun Estetiği

Kemerli burun estetiği ameliyatı, kemerli burun yapılarının kemer kısmının düzeltildiği estetik ameliyat çeşididir. Kemer, bizim genlerimizde var olan ve birçok kişi de estetik ameliyatı olma isteği uyandıran deformasyondur. Önden bakıldığında pek bir şey görünmese de özellikle çapraz ve profil açılarında çok belli olmaktadır.



Kırık Burun Estetiği

Bu burun estetiği, bebeklik, çocukluk veya yetişkinlik döneminde çarpma – vurma – darbe alma sonucu burunda oluşan kırık deformasyonuna yönelik yapılan burun estetiği çeşitlerinden birisidir. Kırık olan kemiğin onarılması ve şekillendirilmesi Hekim açısından zor bir cerrahidir. Tecrübe ve uzmanlık gerektirir.


Eğri Burun Estetiği

Eğri burun deformasyonu, burnun dışarıdan veya içeriden orta hatta olmaması durumudur. Genellikle burun sağ veya sol tarafa doğru eğimli olmaktadır. Bazı eğri burun deformasyonlarında C ve S şeklinde eğrilikler de olabilmektedir. Burnun eğrilik, bebekken veya çocukken alınan darbeye bağlı oluşmaktadır. Darbe büyük veya küçük çaplı da olabilir. Vurmanın şiddeti ile bir tarafa yönelen burun o tarafa doğru gelişimi tamamlamaktadır. Eğri burun estetiği de bu eğriliklerin düzeltilmesi sağlayan burun estetiği ameliyatlarının çeşitlerinden biridir.


Finesse Burun Estetiği

Finesse burun estetiği, burun estetik ameliyatı olmak isteyenler için burunlarına ince müdahalelerin yapıldığı burun estetiği çeşididir. Bu burun estetiğinde, büyük deformasyonlara sahip olan burun yapılarından ziyade, daha ince dokunuş gerektiren hasta burunlarına yapılan spesifik müdahaleleri gerektirir. Dışarıdan bakıldığında zaten güzel bir burun diyebileceğimiz ancak belli bir bölgesine ince işçilik gerektiren deformasyona sahip olan burunlar için planlanmaktadır. Finesse burun estetiğinde yapılan müdahale, ameliyat olan kişinin yakınları tarafından fark edilmeyecek boyuttadır. Radikal bir değişim sürecine gerektiren ameliyat çeşidi değildir.


Etnik Burun Estetiği

Her ırkın, her kavmin kendine has burun şekilleri mevcuttur. Bu burun yapılarına etnik burun denilmektedir. Kavimlere özel olan ve onlara ait bu özellikleri burun yapılarına da yansımaktadır. Bu özellikleri bozmadan ve koruyarak gerçekleştirilen burun estetiği çeşidine ise etnik burun estetiği adı verilmiştir. Kişilerin yüz yapılarına göre, görünümler ve etnik yapıları bozulmadan burundaki deformelere müdahale edilerek etnik özellikleri korunması sağlanmaktadır. Hastalar, burun ameliyatı olmak isteyip ancak etnik yapılarının bozulmamasını talep etmektedirler. Etnik rinoplasti ameliyatları yapabilmek için uzmanlık ve büyük bir tecrübe gerekmektedir.


Kadın Burun Estetiği

Burun estetiği ameliyatları hem kadın hem erkeklere planlanmaktadır. Ancak kadınların yüz yapılarına uygun olarak daha yumuşak ve biraz daha kalkık burun şekillendirmesi yapılır. Kadınların yüzlerinde feminen bir yapı olduğundan burun da feminen olarak tasarlanmaktadır. Kadın burun estetiğinde burun ucu açı ölçüsü 110 derece olmaktadır.


Erkek Burun Estetiği

Erkek burun estetiği ise kadınların istediği ve sevdiği feminen burun yapısından ziyade daha maskülen, düz inen ve kalkık olmayan bir formu oluşturulmaktadır. Erkek burun estetiğinde burun ucu açı ölçüsü 90 derece olarak planlanmaktadır.
Hem kadın hem erkek burun estetiğinde ameliyat olmak isteyen kişilerin tercihleri ve istekleri doğrultusunda açı oranları arttırılabilir veya azaltılabilir.



Revizyon (Sekonder) Burun Estetiği

Bu burun estetiği çeşidi ise daha önce bir veya birden çok kez geçirilmiş burun estetiği ameliyatı sonrası yapılacak olan düzeltme ameliyatıdır. Kitabi bilgilere göre yapılan burun estetiği ameliyatlarında %5 oranında revizyonu gerekebilir. Revizyon boyutları bazen büyük bazen küçük boyutlarda olabilmektedir. Ameliyat esnasında veya sonrasında gelişebilen bazı komplikasyonlar sonucu revize işlemi gerekebilir.


Ameliyatsız Burun Estetiği

Bu burun estetiği çeşidinde, burun şekillendirme işlemi dolgu maddeleri ile gerçekleştirilir. Burun üzerinde yer alan deformasyonları hedef alarak direkt enjekte edilmektedir. Cerrahi bir girişim olmadan ameliyatsız olarak burun formu şekillendirilmesidir. Buruna ameliyatsız müdahale ile şeklini düzeltmek çok kısa sürede yapılmakta ve anında etkisini göstermektedir.

Doç.Dr. Süleyman TAŞ
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiği Çeşitleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Op.Dr.Süleyman TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Op.Dr.Süleyman TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süleyman TAŞ Fotoğraf
Doç.Op.Dr.Süleyman TAŞ
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Op.Dr.Süleyman TAŞ'ın Makaleleri
► Meme Estetiği ve Çeşitleri Doç.Op.Dr.Süleyman TAŞ
► Burun Estetiği ve Kulak Estetiği Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Burun Estetiği Op.Dr.Murat TEZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiği Çeşitleri' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Nazal Polip Nedir? Haziran 2020
► Mezoterapi Uygulamaları Haziran 2020
► Dolgu Uygulamaları Haziran 2020
► Kepçe Kulak Estetiği Haziran 2020
► Saç Ekimi Nedir? Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:47
Top