2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tavşan Bakımı Hastalıkları ve Tedavisi
MAKALE #5569 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Eylül 2010 | 378,451 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Tavşanların ömürleri ne kadardır?

Tavşanların ortalama ömürleri 7-9 yıldır.Ticari tavşanlarda ortalama ömür süresi 4-5 yıl ile sınırlıdır.Tavşanlar sıcak kanlı memeli gurubundandır.Tavşanlar gündüzleri uyuyup geceleri hareketlenirler.Tavşanlar otçuldurlar herbivordurlar.Tavşanlar gündüzleri köşelerine çekilip uyurlar aktif olarak en sevdikleri şey kazmak ve kemirmektir.Tavşanların evde gezmesi için izalasyon gereklidir.Bu izalasyon için balkon,özel oda ve büyük kafes gerekebilir.Tavşanlar sosyal hayvanlardır kafeste ise günde 3-4 saat gezmesi gerekmektedir koşmaya ihtiyaç durmaktadır.Kulübelerinde iki kapı olmalıdır kendilerini güvende hissetmeleri için gereklidir.Tavşanlar için zemini ızgara telli kafesler tercih edilmelidir.

Tavşanlarda hastalıkların ortaya çıkmasında etkenler nelerdir?

-Tavşanın yaşam ortamında ani gürültü
-Tavşanın yaşam ortamın da stres faktörlerinin olması.
-Hijyen kurallarının dikkatli uygulanması gerekmektedir.Özellikle dışkı ve idrar alanları temiz olmalıdır.

Tavşanlar banyo yaptırılabilir mi?

Tavşanlarda banyo kesinlikle yasaktır.

Tavşanlarda içme suyu nasıl olmalıdır?

Su temiz olmalı ve gün aşırı değiştirilmelidir.su sabit devrilmeyen kaplarda verilmeli ve asla soğuk olmamalıdır.Tavşanların sebzelerden aldıkları su oranı kesinlikle yetersizdir ilave suya ihtiyaç duyarlar.Tavşanlar günlük 300-600 ml su tüketirler.

Tavşanların gebelik süresi ne kadardır?

Tavşanlarda gebelik süresi 28-33 gündür.Yılda 5-6 doğum yapabilir.tavşanlar her doğumda 4-10 yavru yaparlar.Tavşanlarda üreme ilkbahar ve yaz öncesi çok yüksektir.sonbaharda üreme tavşanlarda düşer.

Tavşanın günlük yem tüketimi ne kadar olmalıdır?

Tavşanın Pelet yem tüketimi 150-300 gr olmalıdır.

Tavşanlarda havuç tüketimi ve diğer besin tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tavşanlara fazla havuç vermek bilinenlerin aksine zararlıdır.iki günde bir adet günde ½ havuç verilmelidir tavşanlara fazla havuç vermek havucun içindeki yüksek şeker yüzünden zararlıdır.Her yeşillik tavşana ikram edilmemelidir.yıkanıp kurulanmalıdır.

Tavşanların beslenmesi nasıl olmalıdır?

Tavşanlar bol saman ,kuru yonca,yeşillik,kuru hazır mama (pelet) verilmelidir.Tavşanlara su yeterli miktarda verilmelidir.tavşana sınırsız oranda saman verilebilir.günde iki avuç kuru mama ,iki avuç kuru ot (yonca yaprağı) ,yeşil yapraklı (marul –lahana ,dereotu,maydanoz,sebze kabuğu,bürüksel lahanası,yeşil fasulye,enginar,karnabahar yaprakları verilebilir.Yarım havuç günlük ve salatalık tavşanlara günde 3 kez farklı yeşillik verilir 3kg lık tavşana 1 kg yeşillik.Tavşanlar için saman diş bileyicisidir uzun olmalıdır sindirim sistemini rahatlatır diş sağlığı için önemlidir.Saman yurt dışında sıkıştırılmış olarak satılmaktadır günde 2 avuç verilmektedir.Kuru yonca hazım sorunu çeken tavşanlara önerilmektedir.Tavşanlarda ishal olgularında hazır gıda ve yeşillik yasaktır ot ve saman verilmesini önermekteyiz.Tavşanlara ödül olarak kurabiye parçaları,meyve,ceviz,badem,meyve az,bir iki günde bir meyve ,kepekli kurabiye sevdiği gıdalardandır.Tavşanınıza kafes içinde yem ve su vermek onu mutlu etmez.Tavşan yavrularına mama yasaktır.Hazır tavşan mamalarında mineral ve protein açısından zengin pelletler ve buğday ,arpa karışımı günde 1-2 avuç yer ama fazla besleme tavşanlarda şişmanlık obesite olmasına neden olur.Karabuğday ve arpa altınbaşak veya kepekli çubuklarıda sever.

Tavşanların ortam sıcaklığı ne olmalıdır?

Tavşanların ortam sıcaklığı 10 derecenin altına inmemelidir,30 derecenin üzerine çıkmamalıdır.Tavşanlar için optimum sıcaklık 15-25 derecedir.Özellikle balkonda bulunan tavşanların yazın kulaklarının ıslatılması gerekmektedir.

Tavşanların ortalama kilosu ne kadardır?

Tavşanların ortalama kilosu 3-6 kg dır.Tavşanların koku alma duyuları gelişmiştir.

Tavşanlarda ishalin sebepleri nelerdir?

Tavşanlarda ishal yavrularda fazladır.Tavşanlarda enfeksiyon (bakteri,virüs,parazit), beslenme hataları.İshal olan tavşanlarda halsizlik,ateş,yemek yemez,halsizlik,sıvı kaybı görülmektedir.Tavşanlarda boyalı kağıt,kartonlar yasaktır.Kurşun ve kimyasal boyalar kronik zehirlenmelere neden olmakta bu durumda tavşanda ishal görülebilmektedir. Sindirim sistemi gelişmeden yaş sebze meyve,marul kıvırcık,domates,elma yasak(6 aydan önce yasaktır)6 aydan sonra haftada 1-2 kez verilmelidir.Yavru tavşanlara 20 günlükten itibaren kuru ot,kuru yonca(temini zordur)kuru yonca ve unlu pelet tercihtir.

Tavşanlarda kemirmeyi engelleme yöntemi varmıdıdr?

El çırpması ile engellenir.Tavşanlarda özellikle 1 yaş sonrası kemirme kazaları azalmaktadır.Ev ortamında özellikle kabloları gizlemek gerekmektedir.

Tavşanlarda veteriner olarak uygulanması gereken aşılar nelerdir?Tavşan tüyünün zararlarına karşı nasıl önlem alabiliriz?Tavşanlarda kulak uyuzu görülürmü?

Tavşanlara yılda bir kuduz iki ayda bir parazit aşısı ve pire keneye karşı koruma yapılmaktadır.Tavşanlarda tırnak kesimi iki ayda bir yapılmalıdır.Çene ve dişler maksimum 6 ayda bir kontrol edilmelidir.Uzayan dişler kesilmelidir.
Tavşanlarda kulak uyuzu çok sık görülen vakadır..Tavşanlarda görülen kulak uyuzu tipleri psoroptes canucili dir özellikle kahverengi kabuk görüntüsü ile karakterizedir.

Tavşanlarda diş sağlığı neden önemlidir?

Tavşanlarda dişler sürekli uzamaktadır beslenme tavşanlarda çok önemlidir çünkü tavşanların ön dişlerinde düzenli aşınma olmaktadır.Tavşanlarda içgüdüsel bir güdüsel kemirme hareketi vardır.Tavşanlardaki bu kemirme hareketi sırasında arka dişlerde birbirine sürterek aşınmış olur.Tavşanın çene yapısında bir bozukluk varsa ön dişlerde cisimlerin kemirilmesi ile aşınma devam ederken arka dişlerde sürekli bir uzama görülmektedir bunun sonucu olarak çenenin tam kapanmamasına bağlı olarak ön dişlerde kemirme pozisyonu ortadan kalkmaktadır.Ön dişlerde arka dişler gibi sürekli uzamaya devam eder dişler üst ve alt dudak ve damağa baskı uyğulanarak buralarda yaralara neden olmaktadır.

Tavşanlar nasıl tutulmalıdır?

Tavşanlar elle enseden diğer el ile bacaklardan kavranarak tutulmalıdır bel kemiği ve ayak kırılma riski vardır.Tavşan kendini emniyette hissetmelidir arka ayakları yere basmalıdır.

Yavru tavşan anne sütünü ne kadar zaman emmelidir?Yavru tavşan bakımı nasıl olmalıdır?

Yavru tavşanlar anne sütünü 30 -45 gün emmelidir.inek sütü kesinlikle yasaktır.Tavşan yavrularına 15 günden sonra anne sütü+Kuru yonca+Kuru saman+Pelet yem(unlu pelet yemler)1 aylıktan sonra sütten kesilince 400-600 gr sebze ve yeşillikler 3 aydan sonra haftada 1-2 kez vermek yeterlidir.

Tavşanlarda tüy topu ve mide tıkanmasının sebepleri nelerdir?

Tavşanlarda yanlış beslenmeden meydana gelir ,tavşanların beslenmesinde çok yüksek karbonhidrat ve az lif içeren besinlerin besinlerin verilmesinden kaynaklanır.Teşhiste radyolojik yöntemden yararlanmaktayız acil veteriner müdahalesi gerekmektedir.

Tavşanlarda ısı çarpması nedir?

Tavşanlar ısıya çok duyarlıdır bu tür termal ısı değişikliklerinde vücut ısıları tavşanların yükselir ve solunum güçlükleri başlar acil olarak veteriner hekime baş vurmak gereklidir ıslak havluya sarmak,serin ortama almak ,bol su vermek.

Tavşanlarda ishal sebepleri nelerdir?Tedavisi

İshalli olan tavşanlarda zayıflık,su içmeme, bitkinlik,iştahsızlık, ateş,virüsler,parazitler, bacteriler(pasteuella,klebsiella,e.coli,salmonella,listeria),yanlış beslenme.

Tavşan vakalarında en yoğun kliniğinize gelen vakalar nelerdir?

Kulak uyuzu(psoroptes canucili),solunum yolu hastalıkları, apse(staphylococcus),apse, rinworm, genital enfeksiyonlar,pseüdo tüberkülozis vakaları tavşanlarda sık olarak karşılaştığımız vakalardır.

Tavşanlarda karşılaşılan bakteriyel hastalıklar?

1-pasterurellosis 2-Bordetellosis 3-Colibacillosis4-tyzzers hastalığı5-staphylococcus enf 6-Venerea spirochetosis (rabbit suyphilis,vent disease,cuniculosis)7-zührevi spirochetosis (tavşan frengi)8-Proliferative ıleotyphlitis9-Salmonellosis10-Tularemia

Tavşanlarda en iyi dezenfeksiyon yöntemi?

% 1lik çamaşır suyu spreyi kullanılabilmektedir.Tavşan ortamında kullanılabilen güvenli bir dezekfektandır.

Tavşan hastalıklarında tanı yöntemleri nelerdir?

Leke gram smear,burun-göz ektsridatları,kültür,radyoloji,elisa antikor teknikleri vs.

Tavşanlar tüy dökerlermi?

Tavşanlar 3 ayda bir çok az veya çok fazla miktarda tüy dökebilirler.

Yeni alınan tavşanlarda öncelikle yapılması gereken nedir?

Petşhoplardan vs alınan tavşanlarda öncelikle bir veteriner hekime götürülerek dışkı tahlili yapılması gerekmektedir.Tavşan yavruları iki haftalıkken karantinaya alınması gerekmektedir.Tavşanlarda karantina koksidiyoz yönünden önemlidir.Bu özellikle yavru tavşanlarda ölümcül bir hastalıktır.Erken teşhiste koksidiyoz tedavi edilebilir bir hastalıktır,özellikle yavru tavşanlarda karın şişliği şiddetli ishalle karekterizedir.

Tavşanlarda deri hastalıkları görülürmü?

Evet çok sık görülmektedir.Tavşanlarda 20 ye yakın deri hastalığı görülmektedir.Acil veteriner hekim müdehalesi gerekmektedir.Tavşanlardaki deri hastalıklarında kazıntı alınması gerekmektedir.

Tavşan bakımında en önemli kurallar nelerdir?

Tavşanlar için düzgün,temiz hjyenik bir ortam yaratılmalı dengeli bir beslenme uygulanmalıdır.yeterli hareket alanında eğsersiz yapmalıdır.Tavşanın ortamında deodorant toz,oda spreyi,kötü havalandırma ,aşırı sıcak,aşırı kalabalık ortamda tutulmak,çok fazla yeşillik vermeyiniz,yavrularda yeşillik erken verilmemeli,inek sütü kesinlikle vermeyiniz.

Tavşan hastalıkları ve tavşanımızın hasta olduğunu nasıl anlarız?

-Tavşanın hareketsizleşmesi
-Tavşanın kabız olması
-Tavşanın karın şişkinliği
-Tavşanda sulu burun mukozası
-Tavşanda gözlerin canlılığını yitirmesi
-Tavşanlarda akciğerlerde hırıltılı ve zor solum
-Tavşanın kürkünün canlılığını yitirmesi
_Tavşanın zayıf olması sırt derisinin çekilmesi sonucu derinin yavaşça yerine gitmesi.
-Tavşanda denge kordinasyon eksikliği
-Tavşanda öksürme diş hastalıkları
Bu tür durumlarda acil veteriner hekime başvurmanızı tavsiye ederim.

Tavşanlarda idrardan kan gelmesi normalmidir?

Hayır kesinlikle normal değildir.Tavşanınız idrarını yapamıyorsa veya zor yapıyorsa acil veteriner hekiminize baş vurmanız gerekmektedir.piyometra(rahim içi iltihabı) olgularında,kum ve böbrek taşı olgularında görülmekte tavşanlarda 1-2 haftada kilo kaybı görülmektedir.

Tavşanlarda diş hastalıkları önemlimidir?

Evet en yoğun karşılaştığımız hastalığıdır,Bu çoğunlukla doğru beslememekten kaynaklanmaktadır.Diğer bir nedenide genetik olmasıdır.Unutmamamız gereken tavşanların dişlerinin devamlı olarak büyümesidir ve yavru yavru döneminde 6 ayda bir yetişkinlerde yılda bir veteriner kontrolü şarttır.

Tavşanlarda tuvalet eğitimi nasıl verilir?

Tavşan tuvalet eğitimi sırasında kafeste kalmalıdır.Tuvalet kabı alınır kafesin içinde daha önce yapmış olduğu dışkıları kabın içine koyunuz samanı idrarla ıslatarak kabın içine koyunuz uygun kaba yapıncaya kadar bu eğitimi tekrarlayınız.Bu arada tavşanınız stresteyse sık dışkılama eğilimindedir.Tavşanlarda tuvalet alışkanlığı içgüdüseldir aynı yere yapma eğilimi içindedirler.Tavşanlarda tuvalet alışkanlığı için plastik tas kullanılır.Tavşanın tuvalet kabının içine kokulu talaş ve kum koymayınız.Tavşanın tuvalet kabı her gün değiştirilmelidir.Tavşanlarda tuvalet eğitimi 3 aylıktan sonra yapılmalıdır.

Tavşanlar için olumsuz kabul ettiğiniz faktörler nelerdir?

-Tavşanların hassas iskelet yapısı vardır tutma şekli kesinlikle önemlidir.
-Yüksek nem gebelik döneminde özellikle rahatsız eder.
-Doğrudan güneş ışığı tavşanlarda ısı çarpmasına neden olur.
-Aşırı beslememeye çalışınız obesite tavşanlar için olumsuzdur.
-ileri yaşlarda yetersiz havalandırma
-yetersiz ve temiz olmayan içme suyu vermeyiniz.
-Ulaşım durumlarında ,içki,kalabalık tavşanlarda stres ve ankisiyete yaratır ve panik üst seviyelere ulaşabilir.

Tavşanlarda görülen deri hastalıkları nelerdir?

1-cuterebra istila 2-dermatofitozlar 3-pire ve lice 4-akarlar 5-mikroma virüs 6-pasteurellosis 7-Tavşan oral papillomatosis 8-Rabbit(shope)fibroma virüs 9-rabbit(shope)papilloma virüs 10-sore hocks(ülserratif pododermatitis) 11-stapylococcus enfec 12-zührevi spirochetosis(tavşan frengi hastalığı)13-cuniculosisvent

Tavşanlarda görülen sindirim hastalıkları (gastrointestinal) nelerdir?

1-sestodikoksidiyosis 2-enterotoxsemia 3-hairballs(trichobezoar )maloklüzyon4-mukoid enteropati 5-çekal dysbiosis 6-passalurus ambiguus 7- proliferatif ıleotyphlitis 8-salmonellosis 9-tyzzer hastalığı

Tavşanlarda görülen solunum hastalıkları nelerdir?

1-Bordetellosis(pnömoni hapşırma nezle 2-pasteurellosis 3-sıcak çarpması

Tavşanlara diş sağlığı için ne verilmelidir?

Tavşanlara yüksek lifli diyet yem verilmeli saman ve kuru ot.6 ayda bir dişlerle ilgili olarak veteriner hekim kontrolü şarttır.Tahta sağlanmalıdır. Oyuncaklar izolasyon,kafes,spor egsersiz,sessiz ve sakin bir ortam sağlanmalıdır.

Tavşanlarda tüy bakımı ve dökülmesinin engellenmesi nasıl olmalıdır?

Tavşanların haftada bir kez tüyleri taranmalıdır.Bu tarama işlemi uzun tüylü tavşanlarda daha sık yapılmalıdır.tavşanlarda kürk değişimi olmaktadır,mevsim geçişlerinde kış kürkü –yaz kürkü değişim zamanlarında dökülen tüy sayısında artma görülür.

Tavşanlar yıkanır mı?

Tavşanlar yıkanmaz.Yıkama sonrası üşütebilirler.nemli bezle silme işlemi önermekteyiz.Ama ayaklar hijyen açısından yıkanabilir.

Tavşanlarda kalıtsal hastalıklar görülürmü?

Evet görülmektedir.Hidrosefali,şevlileg,buphthalmia,maloklüzyon,glakom,diş bozuklukları,bacaklarda ayrık yapı,a vitamin eksikliği kalıtsal hastalıklardır.

Tavşanlarda görülen göz hastalıkları nelerdir?

Glakom,kornea bulutlu,keratit,konjektivit,ülserasyon,corneada yırtılma tek veya çift taraflı tavşanlarda ensık görülen göz hastalıklarıdır.

Tavşanlarda görülen önemli başka hastalıklar varmıdır?

Tavşanlarda yetersiz lif diyeti,midede top(yeme durur,dışkı azlır röntgenlerde kontras çekimle saptanır,elle palpe edilir acil veterinere götürmenizi tavsiye ederim),sıcak çarpması,ülseratif pododermatitis,gebelik toksemisi sık görülen hastalıklardır.

Tavşanlarda travmatik vertebra kırıklarının sebebi ve tedavisi nedir?

Tavşanlarda özellikle idrar ve dışkı yapmama durumlarında aklımıza gelmektedir.L 7 lumber vertebra veya caudal eklem radyolojik ve nörolojik testler yapılarak hasarlı bölge bulunur tedavisi istirahat ,cerrahi ve ilaçla yapılmaktadır.Tavşan hastalıklarının tedavisi konusunda en çok zorlandığımız bir hastalıktır o yüzden tavşanınızı tutuş şeklini mutlaka doğru öğrenmeniz şarttır.

Tavşanlarda tümör ur kanser görülür mü?Tedavisi…

Evet görülür.tavşanlarda tümör görülme olasılığı ırk,cinsiyet,yaşa bağlı olarak değişir.En sık görülen tavşan tümörleri uterinadenokarsinom,lymphosarcoma,çeşitli neoplastik hastalıklar meme papillomları,meme adenokarsinoma ve skuamöz hücreli yapılar görülebilir.

Tavşanlardaki paraziter paraziter hastalıklar görülürmü?

Evet görülür özellikle karaciger ve bağırsak coccidia ,encephalitozoonosis,passalurus ambiguunus,baylisascarisprocyonis,cestodlar,akarlar(kulak içi),pire ve lice(kaşıntı,anemi,enfeksiyon),cuterebra istila.

Tavşanlarda görülen viral hastalıklar nelerdir?

Mikroma virüs,rabbit(shope)fibroma virüs,rabbit(shobe) papilloma virüs,rabbit oral papilloma virüs,virüs hemorajik hastalığı(viral kanama ateşi),viral hepatit nekrozatizan.

Yeni tavşan alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Özellikle yeni bir tavşan aldıktan sonra eve götürmeden önce hemen veteriner hekime muayne ettirmenizi tavsiye ederim bu muaynede tavşanınızın dışkısını iç parazit varmı yokmu diye tahlil ettirmeli ve 2 haftalık karantinaya alınmalıdır.bu karantina cocsidiyoz için gereklidir bu cocsidiyoz küçük tavşan yavrularında ölümcül seyretmektedir.özellikle yavru tavşanlarda ishal ve karın şişmesi görülmektedir.Acil veteriner hekim müdehalesi gerekmektedir.

Tavşanlar çok sık hasta olurlar mı?

Tavşanların güçlü yapıları vardır nadiren hasta olurlar.Temiz bir kafes yeterli egsersiz,doğru gıda tüketimi bol su vermek ile hasta olmaları engellenebilir.

Tavşanların hasta olduğunun belirtileri nelerdir?

Tavşanlarda kabızlık,yoğun ishal,zor nefes alıp verme,burun akıntısı,sulu göz,yemek yememe,bitkin olması,kürkünün parlaklığını yitirmesi,bir köşeye çekilme,aksırma,öksürme bu hastalık durumları solunum yolu kökenlidir(aksırma,öksürme,burun akıntısı,ıslak burun ve gözler,kirli kafes,aşırı kalabalık,oda spreyi,deodorant,toz),kötü havalandırma,nem,aşırı sıcak,diş hastalıkları yoğun belirti gösteren hastalıklardır.

Tavşanlarda aralıklı yumuşak dışkılama ayd nedeni nedir?

Tavşanlarda gerçek ishal çok sulu ve şekilsizdir bu durum tavşanlarda çok nadir dışkı puding gibi veya sıvı bir damla gibidir yapışkan ve kötü kokuludur.bu duruma özellikle ödül yiyecekleri ve karbonhidrat fazlalığı veya düşük miktarda sindirilmeyen lif(saman içeren diyetler,bol yeşillik ve kuru ot )neden olmaktadır.

Tavşanlarda idrar yolu enfeksiyonları çok sıkmıdır?

Evet sık karşılaşılır,tuvaletinin sık değiştirilmemesi,böbrek tümörleri,bacteriyel enfeksiyonlar,kan gelebilir,idrarını yapamayabilir taze yeşillik ve bol su verilmesi gereklidir.Acil durumlarda veteriner hekiminize tavşan veterineri başvurunuz.

Tavşanlarda tüy topu ve mide tıkanmasının sebepleri nedir tedavisi?

Yanlış beslenmeden şekillenmektedir.yeme içme durur yüksek karbonhidrat ve az lif içeren besin verilmesi,hazır tavşan mamaları,hububat,baklagiller neden olabilir kuru ot ve taze yeşillik vermek önemlidir.Acil veteriner hekime başvurulmalıdır.

Tavşanlar tüy yutarlar mı?

Tavşanlar kendilerini temizlerken tüy yutarlar.Tavşanınızı sık taramak tüy yutmayı engellemektedir.

Tavşanlarda ısı çarpması?

Tavşanlar yüksek sıcaklıklara dayanamazlar.solunumları hemen etkilenir ve bayılabilirler.sakın ısı çarpmalarında buzlu veya soğuk suya sokmayınız ıslak bir havluda acil veteriner hekiminize götürmeniz gerekmektedir.Isı çarpmalarında tavşanlarda soğuk bir extremite(kulak dahil) camsı veya kapak gözler zayıf nabız bozuktur ve tavşan şoktadır.

Tavşanlarda ishal sebepleri ve belirtileri nelerdir?

Ateş, su içmeme,halsizlik enfeksiyon veya yanlış beslenme,virüs,bakteri,parazitler(tenya,solucan,bağırsak koksidiyozu,tavşan yavrularında yanlış besleme inek sütü fazla yeşillik sebeptir.Tavşanda diğer ishal etkenleri stres,beslenme değişimi,buzlu gıda küflü gıda,bazı antibiyotiklerde ishal sebebidir.

Tavşanlarda kulak uyuzu belirtiler ve tedavileri?

Tavşanlarda görülen uyuzun etkeni psoruptes cunucili dir.kahverengi kabuk kaşımaya çalışır.Acil tavşan veterineri götürmeniz gerekmektedir.

Tavşanda Ringworm hastalığı belirtiler nelerdir?

Dermotamycosis olarak bilinen deri ve kıl hastalığıdır.Deride pullanma ve tüylerde matlaşma yapar.

Tavşanda trwhophagy nedir?

Tavşanda kürk yeme hastalığı davranış problemleri,çevre problemleri,kafesin yetersiz gün ışığı alması,fazla kalabalık ve dar kafesler sebebidir.

Tavşanlar sağlık hakkında bilinmesi gereken genel bilgiler nelerdir?Tavşanların bakım ve beslenmesi?

-Tavşanlarda eklemler soğuksa ısı çarpması akla gelmelidir.
-Tavşanın gözünde akma ve şişlik ,kızarıklık varsa,görme ile ilgili derinlik algısında azalma varsa acil vet hekime başvurunuz.Tavşanlar görme algısı mükemmeldir 190 derece açıyla görebilirler.Gözün sklerasında sarımsı ise karaciğer rahatsızlığı olabilir.
-Tavşanın diş etleri sağlıklı ise pembe renkli olmalıdır.
-Tavşanın baş ve boynundaki şişliklerde apse olabilir veya deri altında iltihap olabilir.
-Tavşanlar çok sosyaldirler.
-obez olan tavşanlarda gerdanda büyüme görülür.acil diyet öneririm.
-Tavşanlarda kulaklardaki akarlarda kötü koku karekterizedir.
-tavşanlarda meme bezi 6 ayda bir dişlerle bir muayne edilmelidir erken teşhis önemlidir.
-Tavşanlarda zehirlenmelerde salivasyon,gözde oftalmi,titreme görülür acil tavşan veterineri müdehalesi gerekir.
-Tavşanlarda böcek sokmalarında alerjik reaksiyonlar nefes darlığı yüz ve vücutta şişlik görülür.
-Tavşanlarda hairball durumlarında şiddetli depresyon,iştahsızlık,karın ağrısı,dehidrasyon,ani ölüm röntgen kontraslı olarak çekilmelidir.
-Tavşanlarda böbrek rahatsızlıklarında uyuşukluk,kambur duruş idrar bulanık olur.kilo kaybı görülür bazı ileri vakalarda kan görülebilir.
-tavşanları tutarken dikkat edilmelidir.osteoperosis L6-L7 sorun olabileceği unutulmamalıdır.
-Tavşanlarda 3. Göz kapağı var mıdır?
-Tavşanlarda 3. Göz kapağı bulunmaktadır.

Tavşanların kalp hızı kaçtır?

-Tavşanlarda kalp hızı 180-300 minute.

Tavşanların sonum sayısı kaçtır?

-Tavşanlarda solunum 30-60 dakika.

Tavşanların vucüt ısısı kaçtır?

-Tavşanlarda vücüt ısısı 38.5-40 derecedir.

Tavşanın ağırlığı nekadar olmalıdır?

-Tavşanın ortalama vücüt ağırlığı(cins bağımlı) yetişkin 1-6 kg dır.

Tavşan dışkısını yermi?

-Tavşan dışkısını yer buna kaprofaji diyoruz.

Tavşan iskeletinin ağırlıgı nekadardır?

-Tavşan iskeleti vücut ağırlığının %7-8 ini oluşturur.
-Tavşanlar ön ekstremite kısa ve ince arka ekstremiteler güçlü ve kontrast için uzundur.
-Tavşanlar çok sosyaldirler.
-Tavşanlar çene ve diş bakımı için radyografi ihmal edilmemelidir.
-Tavşanlarda diş uzamalarında diş kesimi yapılmalıdır.

Tavşanların günlük gıda tüketimi nekadar olmalıdır?

-Tavşanların günlük gıda tüketimi günlük(granül)kg/50 gr.

Tavşanların günlük su tüketimi nekadar olmalıdır

-Tavşanların günlük su tüketimi 50ml/kg

Tavşanların günlük idrar üretimi nekadardır?

-Tavşanların günlük idrar üretimi 10-35 ml /kg

Yavru tavşan ağırlığı nekadardır?

-Yavru tavşanda vücut ağırlığı 30-80 gramdır.

Tavşanların ortalama yaşam ömrü ne kadardır?

-Tavşanın ortalama yaşam süresi 5-8 yıldır nadiren 10 yıl yaşarlar.

Tavşanların yem tüketimine mevsimlerin etkisi varmıdır?

-Evet vardır.Tavşanların yem tüketimi kışın yaza göre daha fazladır.

Yeni yavru yapan tavşanların su tüketimi neden önemlidir?

-Yeni doğum yapan tavşanlar fazla su tüketirler.Serin su sürekli annenin önünde olmalıdır aksi durumda anne tavşan yavrularını yiyebilir.

Tolgay Aytar
Veteriner Hekim
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tavşan Bakımı Hastalıkları ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Tolgay AYTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     79 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Yazıları
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
► Su Kaplumbağalarının Bakımı Nasıl Olmalı ? Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Köpeklerde Doğum ve Yavru Köpeklerin Bakımı Vet.Hek.Doç.Dr.Güçlü GÜLANBER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Tavşan Bakımı Hastalıkları ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:21
Top