2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpek ve Kedilerde Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi
MAKALE #6369 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Ocak 2011 | 68,844 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
KEDİ VE KÖPEKLERDE EPİLEPSİ TEDAVİ BELİRTİLER

Muayne sırasında köpekler normal görüldüğü için epilepsili hastaların değerlendirilmesi zordur ve hasta sahibinin verdiği bilgiler aşırı önem taşımaktadır.Beyinde herhangi bir makroskobik lezyon olmaksızın meydana gelen kriz nöbetlerine primer epilepsi olarak isimlendirilmektedir.Nöbetler aralıklarla veya devamlı olursa epilepsi olarak niteledirilir.
Epilepsi kriz nöbetleriyle karekterizedir.Genç hayvanlarda ascaridioziste iç kulak yangılarında epileptoik nöbetler oluşur.Semptomatik kökenlilere sinir sisteminde olan ve beyne basınç yapan patolojik orjinlilerde görülür.özellikle encefalomiyelitislerde ,ciddi encefalomiyelitislerde,beyin kanamalarında ,beyin tümörlerinde görülmektedir.Ayrıca askaridiaziscestodiazis ve iç kulak yangıları reflektorik epilepsi nedenlerindendir.
Epilepsi german shepherd,ırısh seter ,miniature poodle ,siberian husky,beagle,cocker spaniel,labrador retriever ler kalıtsal epilepsinin görüldüğü ırklardır.Karışık ırklarda epilepsi görülmez.Kalıtsal epilepsi erkek köpeklerde daha fazladır,dişilerde rahim ve yumurtalıkların alınması tedaviye olumlu katkı yapabilir. Kedi ve köpeklerde ilk nöbetlerde erken teşhis yanlıştır.Pek çok hastalıkla karışabilmektedir.Kan şeker seviyesi yüksek veya düşüklüğü Hamile annelerde doğumdan sonra kan kalsiyum düzeyinin aşırı miktarda düşmesi ,ateşli hastalıklarda vücut ısısının artması,anemi vakalarında oksijen yetersizlikleri,köpeklerde gençlik hastalığı(özellikle sinirsel formu)
Belirtiler geçicidir.çene de kitlenme ve çırpınmalar görülür,baş geriye atılır,kaslarda kontraksiyonlar görülür.Epileptik nöbetler geçici olduğundan herzaman tesadüf edilmeyebilir.Hayvanlarda önce vücutta tonik-klonik kramplar şekillenir.Hayvan aniden kendini yere atar ,şuurunu kaybeder,bacaklarını gergin tutarak sürekli hareket ettiririr.Sürekli çenede oynama görülür,ağızda aşırı salivasyon vardır.Hayvanlar nöbetler sırasında idrar ve dışkı yapma görülebilir.Nöbetlerin şiddeti lezyonun lokalizasyonuna göre değişmektedir.Epileptik nöbetler günde bir kaç kez tekrarlanabileceği gibi ,10-15 günde bir kez de görülebilir.Hayvanlarda kriz nöbetleri 1-2 dk sürebilir.Göz pupillasında genişler,bilinç kaybolur,çevre ile bağlantı kesilir kalp atımları artabilir,.Nöbetler günde birkaç kez tekrarlayabilir.Kriz nöbeti ortalama 1-2 dk sürer daha sonra kriz geçiren hasta yavaş yavaş ayılır. Özellikle 9-16. Aylarda tipik tikler başlar.

Hayvanlarda epilepsi vakalarında krizlerin sıklığı ,kriz süresi ve lokalizasyonu farklıdır.
Kısmi tikler 30 dk kadar sürerken generalize tikler 5 dakika devam eder.

Tikler başlamadan önce hayvan hasta görülür saklanmaya çalışır. Krizden önceki durgunluk durumunda bazı ilaçların verilmesi krizin oluşmasını önleyebilir,kimi vakarda krizden sonra bazı ilaçların verilmesi faydalıdır.Tedavide antikonvülzan sağaltım başlanır tikler düzelene kadar başlanır düzelmesse anestesiye alınır.

Epilepsi vakaları veteriner hekime zaman bırakmayan acilen tedaviye başlanması gereken bir hastalıktır.Epilepsi vakalarında paraziter hastalıklar,endotoksinler ve bazen ccn görülür.Bu nedenle gerçek epilepsi ile diğer elemineler bir veteriner hekim tarafından ayrıştırılmalı ve kesin teşhis konulmalıdır bu kesin teşhiste değişik metodlar kullanılmaktadır. Köpeklerde 1 yaşın altındakilerde konjenital, enfeksiyöz ve toksinlere bağlı epilepsi 1-6 yaş aralığında,6 yaşından büyük köpeklerde tümör ya da yangısal problemlerden kaynaklanabilmektedir kimi köpeklerde genetik yatkınlıkta olabilir.
Kedilerde epilepsi olgularında zehirlenmeler, araba çarpmaları sonucu kafa travmaları neticesinde sıklıkla görülebilmektedir.Kedilerde ayrıca doğmasal olarak beyin dokusu bozukluğu olanlarda doğuştan görülebilir.

Kedilerde epilepsi nedenleri olarak şöyle bir sıralamada yapabiliriz.
1-Kedilerde böbrek yetmezliği.
2-kedilerde karaciğer bozukluğu.
3-Kedilerde beyin travmaları.
4-Kedilerde beyin dokusu noksanlığı
5-Kedilerde kimyasal toksinler.
6-Kedilerde fungal (mantar) enfeksiyonlar
7-kedilerde felin infeksiyöz peritonit(fip)
8-kedilerde felin leukemia virusu(felv)

Epilepsi geçiren kedi ve köpeklerde ilk yardım da dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kedi ve köpeklerde epilepsi nöbetlerinde kasılmalar nedeniyle vücut kontrolü kaybolmaktadır.Bu tür durumlarda panik yapılmaması gerekmektedir.
Köpeklerde kendi dillerinin nefes borusunu tıkayarak bogulmaları nadirdir ancak pug ve Boston terrier gibi düz ve yassı yüz yapısına sahip olan ırklarda kendi dilleriyle bogulmalar görülebilmektedir.Eger köpekte bilinç kaybı varsa dilini dışarı doğru çekiniz ve gerekiyorsa suni solunum yaptırılabilir bu müdehale esnasında parmaklarınızı köpeğin ağzının içine koymaktan sakınmak gerekir epilepsi geçiren hayvanlarda içerideki ışığın azaltılması,sessiz bir ortam oluşturulması gerekebilir.Genel kasılmalarda hayvanın kendini yaralamaması için etrafına yastık vs koyarak kendine zarar vermesi engellenir aynı şekilde zararlı olan eşyalar etrafından uzaklaştırılmalıdır.Hayvanla teskin edici ,güven verici konuşmakta fayda vardır.Etrafında başka hayvanlar varsa uzaklaştırmakta fayda vardır.Kasılıp kalmalar 4 dakikanın üzerinde ise derhal bir veteriner hekime götürmeniz gerekir,yolda götürürken sıkıca battaniyeye sarılmaması faydalıdır kasılmalardan dolayı hayvanın vücut ıssısı yükselmiştir battaniyeye sarmak hayvanda hipertermiye neden olabilir.Epilepsi vakalarında hayvan sahiplerinin kasılıp kaldığı nöbet zamanını ve olay meydana gelmeden önce ne yaptığının kaydedilmesinde fayda vardır.Bu daha ciddi durumlar olduğunda size yardımcı olacaktır.Hayvanın 24 saat içinde birden fazla krize girmesi olumlu değildir mutlaka bir veteriner hekime danışmanızı öneririm.

Kedilerde tiamin eksikliği acildir pupiller dilatasyon,ataksi,serebellar tremorlar ve tiklerle karakterizedir.

Köpeklerde myopatiler sınıflandırılmaktadır
Enfeksiyöz 1-Toksoplazma yada neoplazma2-Bakteriler3-Leptospirosis 4-Parazitler
İmmun hastalıklar 1-Polimiyozitis 2-Dermatomiyozitis 3-Çiğneme kaslarının miyozitisi
Dejeneratif 1-sonradan oluşan 2-Endokrin 3-Hiperadrenokortisizm 4-Hipotiroidizm 5-işemik 6-Gıdai 7-neoplastik 8-kalıtsal 9-Kaslarda distrofi 10-Myotoni 11-Metobolik
Kedi ve köpeklerde tikler ayırıcı tanı yöntemiyle elemine edilmelidir.
Aylardır devam eden tikler de hayvan normal/tam kan sayımı-biyokimyasal analizler-safra asitleri-idrar analizi-radyografi-tiroid testleri yapılmalıdır.

Günlerdir devam eden tiklerde hayvan anormal yada normal/tam kan sayımı-biyokimyasal analizler-safra asitleri-idrar analizi-radyografi-tiroid testleri Metobolik ve Toksik hastalıklar elemine edildikten sonra /eeg-radyografik muayneler-serebrospinal sıvı analizi yapılır test normalse epilepsi teşhisi test anormal ise vakaya neoplazi veya ensefalitis teşhisi konulur.Tedavi hasatlığın etiyolojisine göre yapılmalıdır epileptik nöbetleri azaltmak için antikonvülsantlar kullanılır.Reflaktorik epilepsi vakalarında primer nedene yönelik tedavi programları uygulanmalıdır.


Tolgay Aytar
Veteriner Hekim
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpek ve Kedilerde Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Tolgay AYTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Yazıları
► Kedilerde Nöbetler ve Epilepsi Vet.Hek.Ozan Ezgi BERBEROĞLU
► Köpek - Kedilerde Epileptoik Nöbetler Vet.Hek.Alper BAYRAKAL
► Köpek ve Kedilerde Uyuz Hastalığı Belirtiler ve Tedavi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Kedilerde Vitamin Eksikliği ve Belirtileri Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Köpek ve Kedilerde Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:38
Top