2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Alabilmek
MAKALE #6758 © Yazan Uzm.Dyt.Işın SAYIN | Yayın Nisan 2011 | 5,211 Okuyucu
KİLO ALABİLMEK
Bir çok kişiye şaşırtıcı gelse de kilo almaya çalışanlar da vardır. Bu durum ender rastlanılmakla beraber tedavisi imkansız değildir. Tek ihtiyacınız olan deneyimli bir sağlık ekibine teslim olmaktır.

Öncelikle bilinmesi gereken şu ki: Vücutta günlük enerji harcamasını belirleyen bazı bileşenler vardır.
  1. Günlük aktivite: Her gün rutin olarak yaptığımız hareketler (işe giderken çıkılan basamak gibi…)
  2. Fiziksel aktivite: Spor amaçlı yapılan tempolu aktiviteler
  3. Termogenez: Besinlerle alınan enerjinin bir kısmı vücudu 37 derecede tutmak üzere harcanır.
  4. Bazal metabolizma hızı: Vücut içinde sindirim, dolaşım, sinir, boşaltım, solunum sistemlerinin çalışarak 24 saatte harcayabildiği en yüksek enerji ise bazal metabolizma hızını oluşturur.
Eğer bir gün içinde bu 4 tip enerji harcamasının toplamı, besinlerle aldığımızdan fazlaysa kilo veririz. Yani besinlerle aldığınız enerji, harcadığınızı karşılamıyorsa kilo alamazsınız. Enerji harcamasının yüksek olmasının gerisindeki nedenler:
  • Genetik (hormonlar, kas miktarı, yağ yakma kapasitesi genetik faktörlerden etkilenir.)
  • Yaş (büyüme gelişme için harcanan enerji ile 30’ lu yaşlara kadar metabolizma hızlıdır.)
  • Cinsiyet (erkeklerde yoğun kas dokusu sayesinde oksijen tutma ve yağ yakma oranı yüksektir)
  • Hastalıklar (kansızlık metabolizmayı yavaşlatır)
  • Hormonlar (hipertiroidizm metabolizmayı hızlandırır)
  • Irk (zencilerde metabolizma hızlıdır)
  • Kas yoğunluğu (fazla kas fazlaca oksijen tutulması ve yağ yakılabilmesi demektir)
  • Düzenli spor (yağ yakımını arttırır)
  • Büyüme gelişme (bu dönemde zayıflık ileride de çok zayıf olunacağı anlamına gelmez)
  • Stres (kalp ritmini ve metabolizmayı hızlandırır)
İlgili sağlık taraması yapıldıktan sonra, gereken bir tıbbi tedavi (barsak parazitleri, kansızlık, hipertiroidizm…) varsa doktor tarafından başlatılır. Metabolizma hızı ve aktivite seviyesi ölçülerek, toplam enerji harcaması belirlenir. Böylece kilo artışı için gerekli en düşük enerji ortaya çıkmış olur. Besinler vitamin, mineral, enerji içeriği ve bireyin tercihleri dikkate alınarak seçilir. Bu besinlerin güne dağılımı bireye danışarak yapılır. Böylece alınması önerilen besinlerin ve günlük enerjinin birey tarafından tam olarak tüketilebilmesi sağlanmış olur. Tedavisi uzun ve zor bir durumdur.

Bir miktar kilo aldıktan sonra bireyler/hastalar bunu kendi kendilerine sürdürebileceklerini düşünseler de deneyimli bir sağlık ekibinin takibi şarttır. Mevsimsel geçiş dönemlerinde veya psikolojik nedenlerle meydana gelen iştah değişiklikleri, besin tercihinde meydana gelebilecek değişkenlikler kontrol altında tutularak, bireyin ideal ağırlığa ulaşması uzun dönemde sağlanabilmektedir. Ayda en az 2 kg hedeflenir. Bu hedefin çoğu zaman üzerine çıkılabilmektedir. Tedavi süresini uzatan diğer bir etken de kilo koruma eğitimi ve takibinin ihmalidir.

Birey hedef ağırlığa ulaştıktan sonra, aslında hala “hedefe” ulaşmış sayılmaz. Zayıflama programlarında olduğu gibi, kilo alma programlarında da, ideal kiloyu koruyabilme, sağlığı koruma, sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirme konusunda eğitimlere ve takibe ihtiyaç vardır. Ancak sabır gösterip, emek verdiğinizde mutlaka karşılığını aldığınız bir programdır kilo alma programı… Kilo almaya çalışma, kesinlikle umutsuz ve çözümü imkansız bir sağlık durumu değildir.

Profesyonel bir sağlık ekibi tarafından tedavi prosedürü hızla başlatılmalıdır. Birey değişen her durumda kilo alabilme ve ideal ağırlığı koruma takiplerinin bittiği son güne kadar, randevularına düzenli gelme ve kilo koruma programını ihmal etmeme halinde, sağlıklı ağırlığa ulaşacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Alabilmek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Işın SAYIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işın SAYIN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Işın SAYIN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
Uzman Diyetisyen (Yüksek Lisans Mezunu, Doktora Öğrencisi)
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi169 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın Makaleleri
► Kilo Alma Dyt.Sinan YILDIZ
► Kilo Vermek Çok mu Zor? Dyt.Makbule ERÇAKIR
► Kilo Nasıl Alınır? Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN
► Kilo Alımının Etiyolojisi Dyt.H.Kübra BAL
► Kilo Verdik ya Sonrası Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kilo Alabilmek' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Altın Çilek Furyası Nisan 2011
► Toksinler ve Detoks Nisan 2011
► Tansiyon ve Beslenme Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:01
Top