2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnternet Bağımlılığı
MAKALE #7522 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Ekim 2011 | 7,265 Okuyucu
İNTERNET BAĞIMLILIĞI

İçinde bulunduğumuz bilgi çağında internet pek çok insanın vazgeçilmez bir aracı haline gelmiştir. Gündelik yaşantımızın her geçen gün içine yerleşen internet, pek çok faydasının yanı sıra bir takım sorunları da berberinde getirebilmektedir. Bu sorunlardan biri de son zamanlar da giderek artan internet bağımlılığıdır.

İnternet bağımlılığı üzerinde durulmadan önce internetin hangi nedenlerle bu denli sık kullanıldığı ve ne tür ihtiyaçlarımızı karşıladığının üzerinde durmak yerinde olacaktır. Diğer medya araçlarına paralel olarak internet kullanımının bilgi arama/ eğitim, sosyal etkileşim/arkadaşlık, eğlence, gerçekten kaçış/vakit geçirme gibi motivasyon kaynakları vardır. İnternet kullanımında bunlara ek olarak diğer kişileri gözetleyebilme, kimliğini saklayabilme ve başka bir kimlik edinebilme, bir takım malzemelere ulaşma kolaylığı, seksüel ihtiyaçlarını karşılama, oyun oynama gibi avantajlar da internet kullanımını cazip hale getirmektedir. Türkiye’de bireylerin interneti kullanma gereksinimlerine bakıldığında; eskiden internet daha çok sohbet etmek ve oyun oynamak için kullanılıyorken, son zamanlarda bu çeşitlenerek internetten gazete veya dergi okuma, ekonomik ve ticari işlemlerini buradan yapma kullanım alanları genişlemiştir. Bununla birlikte başlarda güvenilmeyen interneti ekonomik işlemlerde kullanma ise giderek artmıştır.

İnternetin bu kadar sık kullanılması pek çok kişide patolojik internet kullanımına yol açmıştır. Young’a (1997) göre patolojik internet kullanımı kişilerin ruhsal fiziksel sağlıklarına, sosyal ilişkilerine, akademik, aşk , iş ve evlilik gibi yaşam alanlarına olumsuz etkileri olabilecek derecede , internetteki çeşitli aktivitelere aşırı zaman harcamaktır. Bireyler çeşitli alanlarda bağımlılık göstermektedirler. Bu alanları online seks, sanal sohbet ve oyun bağımlılığı olarak sayabiliriz.

İnternet bağımlılığının belirtileri bazen davranışlarla anlaşılamazken, bazen de bazı davranışlarla gözlenebilmektedir. Bu kişiler haftada 40-80 saat internetin başında kalmaktadır. Bilgisayarı 20 saat aralıksız kullanabilirler. Böyle olunca uyku döngüleri bozulabilmektedir. Daha fazla uyanık kalmak için de sigara, kola, çay gibi uyarıcı içeren maddeler tüketebilirler. Bunlara bağlı olarak bu bireylerde obezite, karpal tünel sendromu, sırt ağrısı ve postür bozuklukları görülebilmektedir .İnternet kullanımlarından dolayı bazı sorumluluklarını yerine getiremez hale gelebilirler; çünkü yemek yemek, okula ya da işe gitmek onlar için internete girmelerine engeldir. Bunun için ailelerinden çok şikayet alabilmektedirler. Bu kişiler interneti bazı problemlerinden kaçış olarak kullanabilirler. İnterneti kullanamadıklarında da depresif, kaygılı ve üzüntülü olabilirler. Böylece internet kullanımı kişinin ev, okul, iş hayatını olumsuz etkilemektedir.
Klinik görünümler genellikle birbirine benzemektedir: internetle ilgili takıntılı düşünceler, dürtü kontrolünde azalma, azaltmak istemesine rağmen internet kullanımını azaltamama , internet kullanmıyorken sürekli onu düşünme, internete girmeyi sabırsızlıkla bekleme, internetten başka arkadaşı olmadığını düşünme gibi bilişsel belirtiler mevcuttur. Ayrıca internet için çok masraf yapma , bir gün içinde bir çok kez mailini kontrol etme, interneti kullanınca kendini daha mutlu hissetmeme, para harcama, yaşamındaki diğer etkinliklere daha az vakit verme, sosyal hayattan geri çekilme, internette kaldığı zamanı yanlış belirtme ve bu konuda yalan söyleme, uyku sisteminde bozukluk, okulda, iş de ya da kişilerarası ilişkilerde sorunlar, daha az dışarı çıkma, sorumlulukların ihmal edilmesi, internetteki arkadaşlıkların tercih edilmesi , internet kullanmıyorken kendini huzursuz hissetme, önceden daha az planlamasına rağmen planladığından daha uzun süre internette kalma, internet kullanımından dolayı suçluluk duyma sürekli internet başında olunduğunda yeterli fiziksel aktivite gösterememe ve kilo alma, uyanık kalmaya çalışmak için kafeini daha fazla kullanma, sürekli yorgun ve uykusuz görünme, boyun ve sırt ağrıları görülmektedir.

İnternet bağımlılığını çok olumsuz sonuçları vardır. Bu problemleri şu şekilde sınıflayabiliriz:

Fiziksel problemler: El bileği sendromu, boyun kaslarında kasılma,görme sorunları, uyku sorunları, yorgunluk gibi sorunlar.
Sosyal problemler: Mutsuzluk, yalnızlık, etrafındaki diğer insanları ihmal etme, internete girmediği zamanlar sinirlilik, neşesizlik vb problemler.
Psikolojik problemler: Yalan söyleme, uykusuzluk sonucu çeşitli sorunlar, kolaya kaçma, yüz yüze iletişimde sorunlar.
Akademik ve iş yaşamında problemler: Ders çalışma saatlerinde azalma ya da ders çalışırken konsantrasyon sorunları ve iş yaşamında verim düşüklüğünü internet bağımlılığının etkileri arasında sayabiliriz.
TEDAVİ
İnternet bağımlılığının tedavisi de diğer bağımlılıkların tedavisi ile paralellik gösterebilmektedir. Öncelikle eşlik eden başka psikiyatrik sorunlar var ise onlar tedavi edilmelidir. Tedavide aile ile işbirliği çok önemlidir. Çocuğun ya da ergenin internete sıklıkla internete girdiği vakitlerde internete girmesini engelleyebilecek çeşitli aktiviteler belirlenebilir ( Bu saatlerde herhangi bir kursa yazılma olabilir ) Belli bir süre sonra kendiliğinden bilgisayarı kapatan programlar yüklenebilir.

Ailelere Öneriler
  • Çocuğunuzda internet bağımlılığı belirtilerini arayın, bu konuda bilgilenin
  • Eğer çocuğunuzda internet bağımlılığı belirtilerini görüyorsanız bir uzmana başvurun
  • Çocuğunuzun sizi model alabileceğini göz önünde bulundurarak kendi internet kullanımınızı sorgulayın
  • İnternet kullanımını yasaklamak yerine kontrollü bir şekilde kullanımını sağlayın. Örneğin ödevlerini bitirdikten sonra ya da belirli saatler arasında interneti kullanabilmesi gibi.
  • Bilgisayarı çocuğunuzun odasında değil, ortak alanlarda bulundurun.
  • Çocuğunuzun diğer yaşam etkinlikleri arasında denge kurun ve onu çeşitli sosyal etkinlikler için teşvik edin
  • Çeşitli kısıtlama programlarını uygun şekillerde kullanın.
  • Çocukları bilgisayar kullanımına teşvik eden durumları, bilgisayar dışı aktivitelerde bulmasını sağlayın. Örneğin sevdiği bilgisayar oyunu karakteri ile ilgili kitap okuması gibi.
Bu yazı,Psikolog Büşra Güneş ve Psikolog İlkten Çetin tarafından hazırlanmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnternet Bağımlılığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► İnternet Bağımlılığı Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
► İnternet Bağımlılığı Psk.Nuray ŞAHİN
► İnternet Bağımlılığı Psk.Rabia BİNALİ
► İnternet Bağımlılığı Psk.Namık ACAR
► İnternet Bağımlılığı Psk.Nazan PARLAK
► İnternet Bağımlılığı Psk.Saadet YAVUZBİLGE
► İnternet Bağımlılığı Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► İnternet Bağımlılığı Psk.Dnş.Kemal TUNCER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İnternet Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:56
Top