2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeni Yılda Doğru Beslenmeye İlişkin Kararlar
MAKALE #8170 © Yazan Uzm.Dyt.Merve TIĞLI | Yayın Ocak 2012 | 4,310 Okuyucu
2012 ‘de SİZ DE KENDİ MUCİZENİZİ YARATIN

YENİ YIL KARARLARI!!!


Yeni yılda daha sağlıklı ve fit olmak istiyorsanız muhtemelen yeni kararlar alınmıştır.Önemli olan verdiğiniz kararları uygulanabilir olması.


Öncelikle gerçekçi olun!!!

" bütün yıl haftanın her gün spor yapar, sevgililer gününe kadar 10 kilo , yaz tatiline kadar 20 kilo veririm!!!! “ bu kararlar sizi hayal kırıklığına uğratmakla kalmayıp kendinize olan ınancınızı da kaybetmenizi sağlar.
Uygulaması kolay ve sizi emin adımlarla hedefe ulaştıracak kararlar almanızda fayda var. Daha sağlıklı yemekler hazırlamaya başlamak, vermeniz gereken çok kilonuz varsa öncelikle vereceğiniz 5 kiloya odaklanmak .. gibi.

Küçük hedeflerin uygulaması her zaman daha kolaydır ve sizi büyük hedefe yavaş yavaş ve daha emin adımlarla ulaştırır .


Önce daha sağlıklı olmak için 2012 hedeflerinizi bir kağıda yazın ve her sabah görebileceğiniz bir yere asın, her gün o cümleleri okumanın beyniniz üzerinde etkisi güçlenecektir.


Yediklerinizi de günlük kaydetmeye başlayın, her akşam o gün içinde ne yediğinizi yazdığınızda yanına gün sonunda neler hissetiğinizi de yazarsanız, bu günlük notların kendinizi ve beslenmenizi tanımanıza büyük faydası olacaktır .Çoğu zaman farketmeden yaşıyoruz ve bu tükettiğimiz besinler için de geçerli, kimbilir belki de gün sonunda yediklerinize baktığınızda, gördüklerinize inanamayıp sağlıklı beslenmek adına daha ciddi kararlar alacaksınız!


Birçoğumuz kışın kilo alıp yaza doğru kilo veriyoruz .Hareketsizlik bunun başlıca nedenlerinden olsada kıyafetlerinde etkisi gözardı edilemez .

Kalın, kışlık kıyafetlerin tüm fazlalıkları saklayabiliyor olmasının sizi kandırmasına izin vermek istemiyorsanız, bikinileri, havalar ısındığında giyebildiğiniz ince kıyafetleri ortadan kaldırmayın, her dolabı açtığınızda görürseniz size kısın o kadar uzun sürmeyeceğinizi hatırlatacaklardır. Tartılmayı sevmeyenler için de arada o kıyafetleri denemek kilo kontrolüne yardımcı olabilir .

Hedeflerinize odaklanmayı kolaylaştırması için hedefinizle ilgili günlük bültenlere kayıt olabilirsiniz , kilo kaybetme, sağlıklı beslenme,sağlıklı yaşam vb günlük takip ettiğiniz sitelerin olması sizi hedefe ulaşmak konusunda motive edebilir.

Aynı şekilde başarı hikayeleri okumak motivasyon açısından oldukça önemli.başkalarının başarıları size ilham verecektir. http://www.tavsiyeediyorum.com/diyetisyen_3087_merve_tigli.htm


2012 ‘de SİZ DE KENDİ MUCİZENİZİ YARATIN


KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLER BÜYÜK MUCİZELER YARATIR :))


kilo vermekte zorlanıyorum, diyet yapmakta zorlanıyorum, diyetisyene gidemiyorum, herşeyi denedim ne yapsam kilo veremiyorum... vs hergün buna benzer birçok mesaj alıyorum, bu şekilde düşünen herkes için bu hafta itibariyle beni takip eden herkes için yeni bir uygulama başlatmak istedim.


her pazar yeni bir öneri vereceğim kolaylıkla uygulayabileceğiniz sadece tek bir öneri.bu, her hafta beslenmenize yansıyacak küçücük bir değişiklik , düzenli uygulandığı takdirde haftalar içinde kilonuzda büyük değişimlerin habercisi olacak
Evet arkadaşlar, hayattaki her konuda olduğu gibi beslenmenizde de yapacağınız küçük değişiklikler büyük mucizeler yaratır. yeterki değişimi isteyin;)

değişime hazır olanlar için ilk önerim:

1. HAFTA: HER ÖĞÜN ÖNCESİ 2 BARDAK SU İÇİN (yaklaşık 400 ml)

evet , insanoğlu olarak susamakla , acıkmayı ayırt edemiyoruz sanki :)ana ve ara öğünlerin, hepsinden önce sadece 2 bardak su için ve değişim başlasın:) son yıllardan konuyla ilgili yapılan çalışmaların tümü her öğün öncesi 2 bardak su içenlerin, içmeyenlere oranla çok daha kolay kilo verebildiğini gösteriyor.


2. HAFTA: ARA ÖĞÜN ALIŞKANLIĞI KAZANIN


Meyve, süt ürünleri, fındık ceviz gibi yağlı tohumlar, enerjisi azaltılmış bisküviler vb doyurucu ama enerjisi düşük kolay bulunabilen, taşınabilir yiyecekleri tercih etmek ara öğünü alışkanlık halne getirmekte de kolaylık sağlayacaktır.Ara öğün tüketimi, kan şekerinizi dengede tutarak çabuk acıkmayı ve bir sonraki öğünde çok fazla yemeyi engellerken, metabolizma hızını da artırır. Metabolizma hızının artmasına bağlı olarak da kilo kaybı hızlanacaktır. Ara öğün tüketimi, iştahınızı kontrol altına almakta etkilidir. Ara öğünle hem kilo kontrolü sağlamak hem de mide ve bağırsak sisteminizi rahatlatmak daha kolaydır.


3. HAFTA: BESLENME GÜNLÜĞÜ TUTMAYA BAŞLIYORUZ

bu hafta gecen haftalardaki önerilere ek olarak yediklerinizi de günlük kaydetmeye başlayın, her akşam o gün içinde ne yediğinizi yazdığınızda yanına gün sonunda neler hissetiğinizi de yazarsanız, bu günlük notların kendinizi ve beslenmenizi tanımanıza büyük faydası olacaktır .


Çoğu zaman farketmeden yaşıyoruz ve bu tükettiğimiz besinler için de geçerli, kimbilir belki de gün sonunda yediklerinize baktığınızda, gördüklerinize inanamayıp sağlıklı beslenmek adına daha ciddi kararlar alacaksınız.


4. HAFTA: KAHVALTI YAPIYORUZ


Güne kahvaltı etmeden başlamak kilo almanın/kilo verememenin başlıca nedenlerinden biri , bazı insanlar sabah aç hissetmedikleri için kahvaltı etmediklerini söylerler bazıları da a da kahvaltı yapmadıklarında daha iyi kilo vereceklerine inanırlar oysa kahvaltı yapmadığınızda vücut bir sonraki öğünde besin alınmayacağını zannederek gelecek öğünde tüketilen besinleri yağa dönüştürerek depolayacaktır.
Güne kahvaltı ile başlamak:
Gün içerisinde öğünlerinizi daha iyi kontrol etmenizi sağlar, kahvaltıyı yapmadığınızda bir süre sonra daha aç hissedeceğiniz için daha sağlıksız besinler tercih edersiniz (örneğin işe gittikten sonra poğaça, simit, elmalı tart vb) ve sağlıksız besinler zinciri gün boyu devam eder çünkü kahvaltıyı atlamak , vücudun kilo alma ve yağ depolanmasını artıran insülin cevabını artırır.
Güne başlarken sağlıklı besinleri tercih edeceğiniz bir kahvaltı vücudunuzun enerji depolarını doldurarak, glikojen depolarınza takviye yapar ve hemen kullanabileceğiniz enerji için kaslarınızı destekler.
Kahvaltı için zamanı olmayanlar poğaça tarzı yağ içeriği yüksek besinlerdense, kısa sürede hazırlanabilecek kahvaltılık gevrekleri veya yine süt veya yoğurtala birlikte tüketecekleri meyveyi tecih edebilirler.

5. HAFTA: Daha Çok Sebze Yiyoruz


Lahana , marul, ıspanak, brokoli vb gibi düşük kalorili ve yüksek posa içeriğine sahip besinleri ağırlıklı tüketmek , vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminleri sağlarken aynı zamanda içerdiği bol posa sayesinde sindirim sistemimizin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Gün içinde düşük kalorili bu besinleri tüketmenin bir diğer avantajı metabolizmaya sinyaller göndererek depolanmış yağların yakılmasını sağlamaktır.

6.HAFTA: Rafine Besin Tüketimini Azaltıyoruz


Rafine gıdaların aşırı tüketimi,ciddi kilo artışının altını çizmekte. Aslında rafine gıdalar en iyi ; ne doğal üründen var olmuş ne de normal görünümüne benzeyen orijinal formuna benzemeyen gıda olarak tanımlanabilir. Kilo kaybının devamını sağlayabilmek için rafine gıda tüketimini minimum düzeye indirgemeliyiz. Ekmek, patates, patates cipsi, kızarmış gıdalar, çok pişmiş etler, işlenmiş besinler rafine gıdalara örnek gösterilebilir aslında mevcut formu korunmamış tüm gıdaları rafine besin sınıfında düşünebiliriz.

7.HAFTA: Yağ Yakımını Hızlandıran Besinleri Öğünlerimize Ekliyoruz


Birçok besin metabolizmada yağ yakımını hızlandırmaya yardımcı olur bunu vücut sıcaklığını ve enerji harcamasını artırarak yaparlar. Bu besinlerden gün içerisinde küçük porsiyonlarda tüketmek ekstra kalori harcamanızı artırarak ,kilo vermenizi hızlandırır.
Kırmızı biber, sarımsak, zencefil, tarçın, yeşil çay bu besinlerin başında gelir ki yağ yakma potansiyelleri yüksek olan belli başlı besinlerdir.

8.HAFTA: Egzersize başlıyoruz


Kilo kaybı hedefiniz için, tıpkı bir alet gibi, metabolizmanızı yükseltmek adına egzersizinizi gözden geçirin. Çalışmalar egzersizin şiddetini artırmaktan ziyade egzersiz süresini artırmanın daha yararlı olacağını göstermiştir.Bununla birlikte boş bir mideyle egzersiz yapılmaz.Mideniz boşken egzersiz yaptığınızda kas kaybı yaşarsınız.

Daha fazla kas sayesinde, daha yüksek bir bazal metabolizma hızınız olacak ve aşırı yağdan daha hızlı kurtulacaksınız. Bu yüzden egzersizden bir saat kadar önce yüksek karbonhidratlı, biraz proteinli ve çok az yağlı bir atıştırmalık almayı unutmayınız.Bu atıştırma egzersiz sırasında kullanacağınız glikojen depolarının dolmasını sağlayacak ve daha rahat egzersiz yapabileceksiniz.


Bu 7 haftalık programla 7 haftada yapacağınız 7 küçük değişiklikle hem ideal kilonuza ulaşmak için çok büyük bir adım atmış olacak , hem de kilolarınızın çoğundan rahatlıkla kurtulacaksınız. Denemeye değer:)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeni Yılda Doğru Beslenmeye İlişkin Kararlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve TIĞLI Fotoğraf
Uzm.Dyt.Merve TIĞLI
Ankara
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi149 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'nın Makaleleri
► Kış Döneminde Beslenmeye Dikkat Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Ramazanda Beslenmeye Dikkat Dyt.Ayşe GÜRBİLEK
► Kış Aylarında Beslenmeye Dikkat! Dyt.Nilgün SEREMET
► Sonbaharda Beslenmeye Dikkat Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Ramazan Bayramında Beslenmeye Dikkat Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Sıcaklar Geliyor, Beslenmeye Dikkat! Dyt.Nilgün SEREMET
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Yeni Yılda Doğru Beslenmeye İlişkin Kararlar' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dondurma Mart 2016
► Kışın Kilo Almayın Aralık 2014
► Harika Besin:Kinoa Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:25
Top