2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yoğurdun Vücut İçin 10 Yararı,uyku İçin En İyi Akşam Yemekleri,beyin İnşaatçıları
MAKALE #8688 © Yazan Dyt.Perran AYDEMİR | Yayın Mart 2012 | 18,190 Okuyucu
Yoğurdun Vücut için 10 Yararı

1. Yoğurdun süte göre sindirimi daha kolaydır. Birçok kişide protein alerjisi veya laktoz intoleransı vardır. Süt içip bunlara tahammül etmek yerine yoğurdun tadını çıkarabilirsiniz. Kültürleme süreci süt yerine yoğurdu daha sindirilebilir hale getirir. Canlı aktif kültür laktaz enzimi laktozu tolere edemeyen kişiler olmaması ve (beta-galaktosidaz) da laktaz eksikliği olan kişilerde laktoz emilimini artırmaya yardımcı olur. Kültür süreç tarafından oluşturulan bakteriyel enzimleri, kısmen daha kolay emer ve daha az alerji yapmasına neden olur. Süt proteini kazeinin sindirimi zordur. Uygulamada, süte tahammül edemeyen çocuklara genellikle herhangi bir bağırsak rahatsızlığı olmadan yoğurt yedirilebildiğini gözlemledim. Miktarı genel olarak yoğurt markaları arasında değişmekle birlikte, yoğurtta, süte göre daha az laktoz vardır. Kültürleme süreci zaten glikoz ve galaktoz, kolayca laktoz intoleransı kişiler tarafından emilir.


Laktoz intoleransı nedir?


Sütte büyük oranda bulunan laktoz şekerinin sindirilememesidir. İnce barsaklada üretilen laktaz enziminin eksikliğinden kaynaklanır. Laktaz enzimi laktoz şekerini parçalıyarak glikoz ve galaktoza ayırır ve bu şekerler bu haliyle barsaktan emilirler.


Laktoz intoleransı inek sütü intoleransı ile karışabilir, çünkü belirti ve şikayetler aynıdır. Bu iki durumun birbiriyle ilgisi yoktur, çünkü inek sütü intoleransı bağışıklık sistemi ile ilgilidir, bunun yanında laktoz intoleransı sindirim sistemiyle ilgilidir.


Laktoz intoleransının belirtileri nelerdir?


Laktaz enzimi eksizkliği olanlar süt ve süt ürünleri tükettiklerinde çok rahatsız olurlar. Genelde görülen belirtiler bulantı, şişkinlik, gaz, kramp ve ishaldir. Bu belirtiler bazı hastada hafif, bazılarında ise çok şiddetli olabilir.


Yakınmalar genellikle laktoz içeren bir gıda alımından 30 dk ile 2 saat sonra başlar. Belirtilerin şiddeti gıda ile alınan laktoz miktarı, hastanın yaşı, hastanın etnik kökeni ve sindirim hızı birçok faktöre bağlıdır.


Laktoz intoleransı sebebi nedir?


Laktoz intoleransının bazı sebepleri iyi bilinmektedir. Primer laktaz yetmezliği bunlardan biridir ve zamanla ortaya çıkar. 2 yaşından sonra vücut daha az laktaz salgılamaya başlar bu nedenle genellikle yaş ilerledikçe laktoz intoleransı gelişir.


Sekonder laktoz intoleransı ise ince bağırsakların yaralanması veya bazı bağırsak hastalıkları sonucu ortaya çıkar. Bu hastalıklar çölyak hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı ve Crohn hastalığıdır.


Genetikçiler laktoz intoleransına yol açan genetik bir eğilim saptadılar. Bazı insanlar laktoz intoleransına genetik bir eğilim ile doğarlar. Belki ilerde bu grup hastayı erken saptamaya yönelik testler çıkacaktır.


2. Yoğurt kolon sağlığına katkıda bulunur. Herkesin bildiği bir gerçek var: ". Yoğurt yemeyi, iki yolla kolon için önemsiyorum. İlk olarak, yoğurt sağlıklı bir kolon teşvik ve hatta kolon kanseri riskini azaltmakta olan lactobacteria, bağırsak dostu bakteri kültürleri içerir. Özellikle acidophilus, Lactobacteria, kolon sağlıklı bakterilerin büyümesini destekler ve kanserojen safra asitleri safra dönüşümünü azaltır. Kolonda mevcut olan bu bağırsak dostu bakterilerin , kolon hastalıklarına karşı bağısakları koruduğu düşünülmektedir. Temelde, yoğurt dost bakterilerin de kanserojen olabilmesi için, önce zararlı maddelerin (örneğin onlar nitrozaminler dönüştürülür önce nitrat ve nitrit gibi) devre dışı bıraktığı görünüyor.


Kolon sağlığına katkıda bulunan ve kolon kanseri riskini azaltan bir mineral kalsiyum - İkincisi, yoğurt kalsiyum zengin bir kaynağıdır. Kalsiyum kolon kanseri için yüksek riskli bir kişide kolon, döşeyen hücrelerin aşırı büyümesini teşvik etmemektedir. Kalsiyum kanser üreten safra asitlerini bağlar ve rahatsız edici kolon duvarında onları tutar. Kalsiyum yüksek diyetler (örneğin İskandinavya ülkeleri) olan insanlar, kolorektal kanser daha az rastlanir. Bir çalışmada kalsiyum günde 1,200 miligram ortalama alımı kolorektal kanserin yüzde 75 oranında azaltılması ile ilişkili olduğunu gösterdi.


3. Yoğurt diğer besinlerin biyoyararlanımını artırır. Yoğurt yenmesi ise kalsiyum emilimini ve B vitaminleri artırır. Yoğurtta laktik asit daha kolay absorbe olduğu için yapım süt kalsiyum sindirimine yardımcı olur.


4. Yoğurt bağışıklığı artırabilir.68 kişide yapılan bir araştırmaya göre , 3 ay süreyle yoğurt tüketen kişilerde hastalıklarla savaşan beyaz kan hücrelerinin arttığı saptanmıştır.


Yoğurt bebekler ve yaşlılar için değerli bir sağlık besindir. Çocuklar için, protein, yağlar, karbonhidratlar, ve çocuklar sevdiğim bir doku mineral dengeli bir kaynağıdır. Genellikle daha hassas iki nokta üst üste veya bağırsaklarda laktaz tükenmiş olan yaşlılar için, yoğurt da değerli bir besindir.


5.. Yoğurt bağırsak enfeksiyonları sonrasında iyileşmesine yardımcı olur. Bazı viral ve alerjik gastrointestinal bozukluklar, özellikle laktaz üreten hücrelerin bağırsakların iç yüzeyini oluşturan yaralayabilir. Geçici laktoz malabsorpsiyon problemleri ile sonuçlanır. Çocuklar genellikle bir bağırsak enfeksiyonu sonrası bir veya iki ay için süt tahammül edemez nedeni budur. Yoğurt, ancak, daha az laktoz ve daha laktaz içerdiğinden, genellikle şifa Bağırsaklar tarafından iyi tolere edilir ve ishal için popüler bir "şifa gıda" dir. Birçok çocuk doktoru hazımsızlığın çeşitli formları ile muzdarip çocuklar için yoğurt önermektedir. Araştırma yoğurt yiyen çocukların ishalden daha hızlı kurtulmuş olduğunu göstermektedir. Antibiyotik alırken yoğurt yemek iyidir. Yoğurt bağırsak dostu bakterilerin antibiyotik etkilerini en aza indirecektir.


Antibiyotikler, zararlı bakterilerin yanı sıra aynı zamanda bağırsak için sağlıklı olanları da öldürürler. Yoğurttaki canlı bakteri kültürleri zararlı olanları devralarak önce yararlı bakterileri bağırsak yenilenmesinde yardımcı olur.


Pediatri bildirilen bir 1999 çalışma lactobacillus organizmaların antibiyotiğe bağlı ishal azaltabileceğini göstermektedir.


6. Yoğurt maya enfeksiyonları azaltabilir. Araştırma günlük canlı ve aktif kültürler içeren yoğurt sekiz ons yeme vajinada maya kolonisi miktarını azaltır ve vajinal mantar enfeksiyonları insidansını azalttığını göstermiştir.


7. Yoğurt kalsiyum zengin bir kaynağıdır. en yoğurtları sunan bir 8-ons 450 mg sağlar. kalsiyum, çocuğun BKİ ve kalsiyum için yetişkin BKİ 30 ila 40 yüzde bir buçuk. Yoğurdun içinde canlı-aktif kültürler kalsiyum emilimini artırır, çünkü yoğurt bir 8-ons porsiyon süt aynı ses hareketinden daha vücuda daha fazla kalsiyum alır.


8. Yoğurt harika bir protein kaynağıdır. Düz yoğurt çoğu kişi için günlük protein ihtiyacının yüzde yirmisine tekabül sekiz ons başına protein 14-10 gram civarında içerir. Aslında, canlı ve aktif kültürleri içeren yoğurt sekiz ons, süt aynı hacimde (10 gram karşılık 8 gram) yüzde 20 daha fazla protein içerir. Proteinlerin zengin bir kaynak olmasının yanı sıra, fermantasyon sırasında süt proteinleri kültürlenmesi sindirimi bu proteinlerin daha kolay hale getirir. Bu nedenle, yoğurt proteinleri genellikle "predigested" olarak adlandırılır.Predigested" sadece söz konusu proteinin özel enzimler ile hidrolize olduğunu söylemenin başka bir yoludur.


9. Yoğurt kolesterolü düşürebilir. Yoğurdun kan kolesterolünü azaltabileceğini gösteren birkaç çalışma vardır. Yoğurt safra asitleri, (bu aynı zamanda düşük kolesterol gösterilmiştir), ya da her ikisi bağlar, çünkü yoğurt canlı kültürler kolesterol asimile olabilir.


10. Yoğurt bir "Büyüme yiyeceğidir." yoğurdun iki besleyici özelliği bağırsak emilim problemleri olan çocukların büyümesine yardımcı olabilir: Proteinlerin sindirimi kolay ve yoğurtta laktik asit minerallerin emilimini artırır gerçeği.


Yoğurt düne kadar Türklerin yiyeceği iken bugün bütün dünyada tüketilmektedir. Yoğurdun ilk yapılışı ile ilgili birçok hikaye bulunmakla birlikte akla en uygun olanı Orta Asya steplerinde göçebe bir yaşam süren hayvancılıkla uğraşan ataları-

mız tarafından keşfedilmiş olmasıdır. Büyük olasılıkla süt do-
ğal çevreden etkilenerek (sıcak, mikrop bulaşı) kendiliğinden katılaşmıştır. Çünkü sütü pıhtılaştıran bakteriler her yerde bulunmaktadır.

Neden Kalsiyum ihtiyacınız var mı?


Hepimiz Kalsiyumun güçlü kemikler ve dişler için gerekli olduğunu biliyoruz. Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için her hücre için gerekli olan kalsiyumdur. Kemikler için bir hücresel çimento olarak hareket eder yanı sıra, kalsiyum sinirler ve kas tarafından kullanılır, ve aynı zamanda, uygun bir kan pıhtılaşmasına katkıda bulunur.


Kalsiyum sağlıklı kemik ve dişler teşvik etmektedir. kireç güçlü beton için gerekli olduğu gibi, kalsiyum güçlü kemikler için gereklidir. Kalsiyum sürekli somut bir öbek taş ve kum parçacıkları bir arada tutan çimento gibi, çoğalarak kemik hücreleri birikir. Çocukluk döneminde güçlü kemik gelişimi, sağlıklı kemikler bu yetişkinlikte olacaktır. Yani, güçlü temeli, dayanıklı nihai yapıdır.


Ergenlikte kemikler hızla büyür bu yüzden gençlerin diyetlerine kalsiyum eklemeye çok ihtiyacımız var. Bir kişi tam büyümeye ulaştığında, kalsiyum istikrarına ihtiyacı var, ama hamilelik, emzirme, ve yaralanmalar iyileşme sırasında gibi kalsiyum artışı ihtiyacı olan dönemler vardır. Yaşlılıkta, kemikler sağlamlığını kaybetmeye başlar (buna osteoporoz denir ya da "kırılgan kemikler"). Çeşitli nedenlerle bu vardır, bazı hormonal ve gerçeği ile ilgili bazı yaşlı bağırsaklarda kalsiyum emilimini azaltır . Ayrıca, bazı ilaçlar antasitler dahil olmak üzere, kalsiyum emmek için vücudun yeteneğini azaltır . Yaşlıların diyetlerindeki kalsiyum düzeyi hakkında ve kalsiyum emilimini engelleyebilir ilaçlarla ilgili özellikle bilinçli olması gerekir.


Osteoporozun önlenmesini başlatmak için bir şey olana kadar beklemek iyi değil. Lütfen yirmili ve otuzlu yaşlarda kalsiyumdan zengin diyet ve ağırlık taşıyan egzersiz yapalım. Güçlü kemiklere, güçlü bir binaya ellili yaşlarda ihtiyacınız olacak.


Kalsiyumun Diğer fonksiyonları; Kaslarda kramp olabilir ve bu kaslar kalsiyum sadece doğru miktarda birlikte verilmemişse eğer kalp kasları bile, başarısız olabilir. Sinir uyarıları, sinir lifleri arasında bilgi iletimi, kalsiyum sadece doğru miktarda olmadan düzgün çalışmayacaktır. Örneğin, kas kasılar (tetani olarak da adlandırılır) nöromüsküler hücrelere kalsiyum tedarik yetersiz olduğunda. Kalsiyum tüm vücudunuzu en iyi şekilde işlemesi için en önemli minerallerden biridir.


Kalsiyum nasıl çalışır?


Diğer mineraller gibi, vücudun kan ve sadece sağlıklı dokularda kalsiyum konsantrasyonu tutmak için muhteşem bir sistemi vardır. Kalsiyum konsantrasyonu çok düşebilir veya alırsanız çok yüksek, bazı organların çalışması için başarısız olur, çünkü bu gereklidir. İlk kapısı bağırsak içindedir. Eğer çok fazla kalsiyum yemek veya zaten kanda yeterince kalsiyum varsa, bağırsak sadece yediğiniz besinlerdeki kalsiyumun daha az emer. Vücudun kalsiyum ihtiyacı varsa, bağırsakların daha fazla emerler. Kemikler ikinci kontrol noktasında bulunmaktadır. Eğer diyet yeterli kalsiyum almazsanız, vücudunuz kemiklerindeki ihtiyacı ödünç alabilir. Bir süre bu eserler, henüz kemik banka osteoporoza neden olur kalsiyum çekilmesi devam etti. Paratiroid adı verilen bir hormon sadece sağ kalsiyum konsantrasyonu tutarak, uyanık bir banka yöneticisi gibi tüm bu kalsiyum faaliyeti yönetmektedir. Kalsiyum seviyesi düştüğünde, bu hormon D vitamini bağırsaklardan kalsiyum emilimini artırmak ve uygun bir dengeyi sağlayana kadar kemik banka kalsiyum serbest bırakmak için uyarır.


Uyku için En İyi Akşam Yemekleri


Protein, karbonhidratı düşük-orta olan yemekler size dinlenmekte yardımcı olacak, iyi bir gece uykusu uyumanızı sağlayacaktır.


Aşağıdaki "uyku için akşam yemekleri" deneyin:


Parmesan peyniri ile makarna


Yağda yumurta ve peynir


Tofu (Haşlanmış soya fasulyesinden elde edilen ve asit ya da tuzlu bileşiklerle kestirilerek elde edilen soya peyniridir. Sade ve nötr lezzeti ile hem tatlı hem de tuzlu olarak çorbadan tatlıya, yemekten kızartmaya kadar bir çok farklı alanda kullanılabilen bir üründür. Yemeklerin içine eklenebileceği gibi sadece tofudan da yemekler yapılabilir. Örneğin Japonya'da tofuya soya sosu ve taze soğan katılarak yenir. İçeriğinde bulunan yoğun miktarda kalsiyum ve proteinin yanında sıfıra yakın yağ oranıyla her yaştan insanın tüketimine uygun besleyici bir besin maddesi olma özelliği taşımaktadır. Bunun yanı sıra zengin bir demir ve B vitamini kaynağıdır.Özellikle vegan beslenme tarzını benimsemiş kişilerin protein ihtiyaçlarını karşılamak açısından son derece özel bir yeri vardır. Yapısal özellikleri bakımından farklı tür ve çeşitleri mevcuttur.)


Kepekli pide, humus


Deniz ürünleri, makarna ve peynir


Sebzeler ile et ve kümes hayvanları


Ton balığı salatası ,sandviç


Fasulye , tatlı biber


Susam (triptofan açısından zengin) ton balığı parçaları, ve kepekli kraker ile salata üzerine serpilir.

Yüksek yağlı yemekler ve büyük porsiyon sindirim sisteminin yapması gereken işi uzatmaktan ve tüm gece gaz üretmekten başka işe yaramaz. Bazı insanlar, mide ekşimesinden muzdarip, özellikle de son derece terbiyeli gıdalar (örneğin, biber ve sarımsak) uykuya müdahale eder.Dolu bir mide ile yatağa gitmek, çoğu insan için, huzurlu bir gece uykusu demek değildir. Uykuya daha hızlı geçilmesine karşın, büyük bir yemek sindirimi için gerekli tüm bağırsak çalışması, sık uyanmaya kalitesiz bir uykuya neden olabilir.

Erken akşam yemeği yiyin!


Kaliteli bir uyku için: "Dokuzdan sonra yemek yemeyin."


Bazı besinler beynin çalışmasına yardımcı, bazı besinler beyin performansını aşağı sürükleyicidir. Akıllı çocuklar yetiştirmek istiyorsanız , çocuklarınızı beyin inşaatçıları ile besleyin:))


BEYİN İNŞAATÇILARI

Avokado
Muz
Sığır eti, yağsız
Bira mayası
Brokoli
Kahverengi pirinç
Brüksel lahanası
Kavun
Peynir
Tavuk
yeşillik
Yumurta
Keten tohumu yağı
Bakliyat
Süt
Yulaf ezmesi
Portakal
Fıstık ezmesi
Bezelye
Patates
Mercimek
Somon
Soya
Ispanak
Ton balığı
Hindi
Buğday tohumu
Yoğurt

BEYİN Süzgeçleri


Alkol

Yapay gıda boyaları
Yapay tatlandırıcılar
Cola
Mısır şurubu
Yüksek şeker "içecekler"
Hidrojene yağlar
Önemsiz şekerler
Nikotin
Beyaz ekmek

Uzman Diyetisyen Perran AYDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yoğurdun Vücut İçin 10 Yararı,uyku İçin En İyi Akşam Yemekleri,beyin İnşaatçıları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perran AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perran AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Perran AYDEMİR Fotoğraf
Dyt.Perran AYDEMİR
Adana (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perran AYDEMİR'in Yazıları
► Sağlık İçin Önce Su İçin Dyt.Aysel ŞAHİN KAYA
► Lezzetli Diyet Yemekleri Dyt.Esra DİNÇER
► Selülitsiz Bir Yaz İçin… Dyt.Deniz ÖZSAN
► Sağlıklı Bir Yaşam İçin .. Dyt.Ebru YILDIRIM
► Bel İnceltmek İçin İpuçları Dyt.Didar KOLAÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Yoğurdun Vücut İçin 10 Yararı,uyku İçin En İyi Akşam Yemekleri,beyin İnşaatçıları' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve Çocuk Kasım 2014
► Uykusuzluk ve Beslenme Kasım 2013
◊ Damacana Sudaki Tehlike Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:04
Top