2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Yalan Söyleriz ?
YAZI #1338 © Yazan Uzm.Psk.Nurhayat YÜKSEL | Yayın Ocak 2012
Hemen hepimiz yalan söylemişizdir. Bunu bazen istemeyerek durumu, olayı, ortamı kurtarmak adına “pembe” yada “beyaz” yalanlar diye adlandırdıklarımız oluşturur.Daha çok ergenlerde sıkça rastladığımız bir durumdur.Ana-baba bir şeyi yapmamasını, bir yere gitmemesini yada belirlenen saatte gelmesini ister, delikanlı/genç kız mutlaka sınırları delmek isteyecek hem kendi istediğini yapacak hem de ailesiyle arasını açmamak için makul bir şeyler bulacaktır.

Oldukça masum görünen bu davranış ailenin çocuğa/ergene yaklaşımıyla geçici yada kalıcı bir hal alır.Aile gencin yalan söylediğini fark ettiğinde uygun bir dille ifade eder ve gencin buna ihtiyaç duymadan uyabileceği uygun sınırlar belirleyebilirse durum bertaraf edilir.

Genç aşağılanırsa, yalan söylediğinde aile ona ben kül yutmam bak seni yakaladım şeklinde yaklaşırsa, ağır cezalar verip tehdit ederse teşvik etmiş olur.Seçim ailenindir.Genci anlayabilmek için ebeveyn onun yaşlarındaki kendine dönebilmeli istek, beklenti ve davranışlarını gözden geçirmelidir.

Gencin üzerine “ben senden güçlüyüm, ben her şeyin doğrusunu bilirim, benim söylediklerim kanundur” gibi bir yaklaşımla gidildiğinde, onun bir birey olmasını engellemiş olmakla kalmaz, geleceğini de ipotek altına alırız.Kendi ayaklarının üzerinde duramayan, günü kurtarmaya ve ilk bulduğu fırsatı değerlendirmeye çalışıp sürekli yalan söyleyen bir çocuk yetiştiririz.

Kimi zamanda kendi gerçeklerimizi kabul edemediğimizden, bulunduğumuz durumdan utandığımız için, sadece kendimiz olduğumuzda karşımızdakini/karşımızdakileri yeterince etkileyemeyeceğimizi düşündüğümüz için ve en önemlisi de kendimizi ve ailemizi sevmediğimiz, kabul etmediğimiz için yalan söyleriz.

Evet , insanın kendisini; hataları, eksiklikleri ve olumsuzlukları ile kabul etmesi çok güç olabilir. Kendisinden maddi olarak, mevki olarak daha üstte olan kişileri görerek onlar gibi olmak isteyebilir.

Bunu isterken yalan söylemek, onlar gibi davranmaya çalışmak, kendini olmadığı bir kişi gibi göstermeye çalışmak, geldiği ve yaşadığı yeri beğenmemek kişi için utanç kaynağı olan ailesini ve yaşadığı yeri saklamak aslında ne kadar büyük bir yüktür.
Kendisi gibi davranmayan, kendisini kabullenmeyen, kendisini sevmeyen ve değer vermeyen kişi bir maske takar ve arkasına saklanır.

Sonra bu maskeye o kadar alışır ki gerçek yüzünü unutur.

Bir gün maskesini takarken aynada kendi yüzüyle karşılaştığında aslında kendisinin de tüm yaşamının da bir hayal dünyası olduğunu fark ettiğinde büyük bir çöküş yaşar.Bunu kaldırabilecek gücü yoktur.Ya bu oyuna devam edecek yada gerçekleriyle yüzleşip bunları kabul ederek kendi gerçekleriyle barışık yeni bir yaşam kuracaktır.

Kendimizden herhangi bir anlamda daha üstte gördüklerimizi örnek alıp, bizim durumumuza ulaşma şansı olamamış olanları görüp bulunduğumuz durumdan hoşnut olmak yaşamımızı kolaylaştıracaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurhayat YÜKSEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Nurhayat YÜKSEL
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nurhayat YÜKSEL'in Makale ve Yazıları
► Neden Yalan Söyleriz? Psk.Dila HOTLAR
► Niçin Yalan Söyleriz ? Psk.Feyza UZUN
► Çocuklar Neden Yalan Söyler? Psk.Erol AKDAĞ
► Çocuklar Neden Yalan Söyler? Psk.Burcu ÇAPA
► Çocuklar Neden Yalan Söyler? Psk.Barış ÜLKÜMEN
► Çocuklar Neden Yalan Söyler? Psk.Cenya KATALAN
► Çocuklar Neden Yalan Söyler? Psk.İlay AKTOPRAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Neden Yalan Söyleriz ?' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Evreleri Ocak 2018
► Savunma Mekanizmaları Ocak 2018
► Depresyon Modelleri Ocak 2018
◊ Roller Nasıl Oluşur? Ekim 2013
◊ Boşanma ve Çocuk Ekim 2013
◊ Taciz Şubat 2012
◊ Kadınlar Günü Ocak 2012
◊ Aşk ve Emdr Ocak 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:48
Top