2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Akdeniz Diyeti
YAZI #3152 © Yazan Dyt.Ayşe ALANYALI | Yayın Aralık 2016
AKDENİZ DİYETİ

Son yıllarda, Akdeniz diyetinin en sağlıklı beslenme modeli olduğu sıkça konuşuluyor.
Bunun yanı sıra Akdeniz ülkelerinde yaşayan ve bu beslenme biçimini benimseyen insanların daha sağlıklı ve uzun yaşadığı, kalp hastalıklarına yakalanma risklerinin daha düşük olduğu ise bir gerçek.
Peki nedir Akdeniz diyetinin bu kadar sağlıklı olmasının sırrı?
Akdeniz ülkelerinde en çok tüketilen besinler arasında sebze-meyve, tam tahıllar, kurubakliyatlar, yağlı tohumlar yer alıyor. Akdeniz sofralarının baş tacı olan zeytinyağının sağlığa faydaları ise çok fazla.
Bunun yanı sıra, orta düzeyde tüketilen yumurta, balık, tavuk, hindi, süt ve süt ürünleri temel protein kaynaklarının başında geliyor. Kırmızı et ise daha seyrek olarak tüketiliyor. Böylece kalp hastalıkları ve kanser riski azaltılmış oluyor.
Akdeniz diyeti, sebze-meyve, tam tahıllar, yağlı tohumlar ve kurubakliyatlara bolca yer vermesi nedeniyle; yüksek oranda posa, vitamin mineraller ve antioksidanlar sağlıyor vücudumuz için. Böylece hem kalp damar sağlığı ve kansere karşı bir koruyucu kalkan oluşturuyor hem de bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor.
Akdeniz diyetinin temel unsuru olan zeytinyağı ise omega 9 esansiyel yağ asitlerinin başlıca kaynağı olarak kalp damar sağlığımızı koruyor. Bunun yanı sıra içerdiği polifenoller sayesinde güçlü bir antioksidan ve kansere karşı koruyucu etkisi var.
Bolca tüketilen yağlı tohumlar ve protein kaynağı olarak sıklıkla yer verilen balık ise w-3 adını verdiğimiz hazineyi barındırıyor. Omega 3 esansiyel yağ asitleri, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor; sinir sistemimizi güçlendirerek bizi depresyona karşı koruyor; kalp-damar sağlığımızı korumada başrolde yer alıyor ve çocuklarda zeka gelişimi için de son derece önemli.
Bu sağlıklı beslenme modeline fiziksel aktiviteyi de ekleyerek ideal kilomuzu korumamız ve birçok kronik hastalıktan korunmamız son derece önemli.
Sebze- meyvenin her çeşidinin bol miktarda bulunduğu güzel bir Akdeniz ülkesi olan ülkemizde ise bu beslenme düzenini yaşamımıza adapte etmek bizler için son derece kolay ve keyifli.

Dyt. Ayşe Alanyalı
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe ALANYALI Fotoğraf
Dyt.Ayşe ALANYALI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşe ALANYALI'nın Yazıları
► Akdeniz Diyeti Dyt.Melike ÖZDEN
► Akdeniz Diyeti Nedir? Dyt.Gökhan ÇELİK
► Zeytinyağı ve Akdeniz Diyeti Dyt.Nazal BARDAK
► Kış Diyeti Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Flexitarian Diyeti Dyt.Meltem YAMAN
► Sdm Diyeti Nedir? Dyt.Zülal YALÇIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Akdeniz Diyeti' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Hadi Biraz Motivasyon Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:46
Top