2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kafein
YAZI #3579 © Yazan Dyt.Aylin TUNÇ | Yayın Mayıs 2017
Dünyada en yaygın kullanılan keyif verici madde: Kafein
Kafeinin kaynakları kahve, çay, bitki çayı, çikolata, enerji içecekleridir. Vücuda alınan kafein mide duvarı ve ince bağırsaklardan doğrudan kana geçer. Tüketimi takiben 3-4 saat içinde de vücuttan atılır, birikmez.

*Kafein Bağımlılık Yapar Mı?
Kafeinin düzenli kullanımı ardından vücuda kafein alınmadığında;
-Baş Ağrısı
-Halsizlik
-Konsantrasyon Eksikliği
-Huzursuzluk
-Sinirlilik
-Eklem Ağrıları gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bunun sebebi kafeinin beyinde dopamin türü sinir iletkenlerini arttırmasıdır ve bu durum alışkanlığa sebep olur.

*Kafein Migreni Tetikler Mi?
Kafein migren üzerinde iki türlü etki gösterir. Yüksek miktarlarda alımı migren ataklarını arttırırken düşük miktarlarda alımı baş ağrısını hafifletmektedir. Uzmanlar migren başlangıcında içilen bir fincan kahvenin ardından karanlık bir odada uyumanın, ağrıyı büyük ölçüde hafifleteceğini belirtmektedir.

*Kafein PMS (Adet Öncesi Sendromu) Dönemindeki Sıkıntıları Arttırır Mı?
Kafeinin diüretik etkisi, adet öncesi dönem şişkinliğinin azalmasına katkı sağlayabilir. Ancak kafeinin aşırı alımı da ödeme sebebiyet vereceği için bu dönemde de dozu iyi ayarlanmalıdır.

*Kafein Uykusuzluğa Neden Olur Mu?
Yatma zamanı beyindeki ”adenozin” kimyasalı beyin hücrelerini yavaşlatır, beyine giden kan damarlarını genişletir ve vücudu uykuya hazırlar. Kafein molekülü ise beyine ulaştığında adenozine ayrılan yere yerleşerek adenozinin etkinlik göstermesini engeller, kan damarlarını daraltır. Bu sebeple uykunuz kaçar. Yatma vaktinin 3-4 saat öncesinde vücuda alınan kafein bile buna sebep olabilir.

*Kafein Osteoporoza Neden Olur Mu?
Kafein, vücutta kalsiyum ve demir emilimini engeller. Ayrıca diüretik olması sebebiyle de idrar ile kalsiyum atımını arttırır. Yapılan çalışmalar günlük orta düzeyde (200-300 mg) kafein alımının kemik erimesine neden olmadığını ancak yüksek düzeylerde kafein alımının kemik-mineral yoğunluğunu olumsuz etkileyerek osteoporoza neden olduğunu göstermektedir.

*Hamilelik Döneminde Alınan Kafein Bebeğe Zarar Verir Mi?
Hamileliğin ilk 3 ayında günlük >200 mg kafein alınması, düşük riskini arttırmaktadır. Sonraki dönemlerde yüksek düzeylerde kafein alımı ise bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu yüzden hamile bayanların günde 200 mg’dan daha az kafein alması gerektiği belirtilmiştir.

*Egzersiz Öncesi Kafein Alımı Yağ Yakımını Arttırır Mı?
Kafein, aktif spor yapan bireylerde yağ yakımını arttırarak kas glikojen depolarının korunmasını sağlamaktadır.
İÇECEKLERDEKİ KAFEİN MİKTARI
• 100 ml Kavrulmuş/Öğütülmş Kahve: 80 mg
• 100 ml Instant Kahve: 65 mg
• 60 ml Exspresso: 100 mg
• 240 ml Latte: 35 mg
• 180 ml Filtre Kahve: 185 mg
• 100 ml Türk Kahvesi: 73 mg
• 100 ml Kafeinsiz Kahve: 3 mg
• 150 ml Siyah Çay: 35 mg
• 250 ml Yeşil Çay: 30 mg
• 240 ml Kakaolu Süt: 8 mg
• 330 ml Kutu Kola: 60 mg
• 330 ml Diyet Kola: 27 mg
• 250 ml Enerji İçeceği: 100 mg
Günlük alınan kafein miktarının 300-400 mg üzerine çıkmaması, sağlık risklerinin önlenmesi açısından önemlidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin TUNÇ Fotoğraf
Dyt.Aylin TUNÇ
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aylin TUNÇ'un Yazıları
► Kafein Dyt.Aysun SARIN
► Kafein Zararlı mı? Dyt.Gizem ELBAY
► Kafein ile İlgili Merak Ettikleriniz Dyt.İdil İMAMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kafein' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ramazan Ayında Beslenme Mayıs 2017
◊ Ödeme Veda Tarifleri Mayıs 2017
◊ Ara Öğün Yapmalı mı? Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:03
Top