2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çağımızın Hastalığı; Tükenmişlik Sendromu
YAZI #5005 © Yazan Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK | Yayın Eylül 2018
Günümüzde insanların yaşamındaki ağır iş temposu, akademik zorluklar kişilere ruhsal olarak ağır gelebiliyor. Kişinin yaşamından aldığı tatminsizlik de eklenince, iş ya da okul sorunları, aşılması zor bir hal alabiliyor. Dolayısıyla bu durum, yaşamınızın her alanına yansıyabiliyor.

Diğer bir adı ‘burn out’ olan Tükenmişlik Sendromu'na sahip olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Bu sendrom kişide; işe veya okula gitmede isteksizlik, motivasyon kaybı, genel anlamda isteksizlik-ilgisizlik, yorgunluk gibi pek çok belirtiye sebep olabiliyor. Aynı zamanda bu süreç kişide uzun süreli bir umutsuzluk ve tahammülsüzlük hali yaratıp, öfke patlamalarına ve agresif tavırlara neden olabiliyor. Haliyle bu durum sadece kişiyi değil çevresindekileri ve sosyal yaşamını da olumsuz etkiliyor. Daha ileriki düzeylerde boşanma, işten ayrılma, akademik yaşamı sonlandırmaya kadar gidebiliyor.

Eğer siz de bu sendroma sahip olduğunuzu düşünüyorsanız;
yaptığınız her şeyin en iyisi olmasını arzulayıp arzulamadığınızı ve mükemmeliyetçi bir kişiliğe sahip olup olmadığınızı bir sorgulayın? Bunun dışında her alanda kendinize yapabileceğinizden çok daha fazla yük yükleyip yüklemediğinizi bir düşünün.
Mesela tüm hayatınız iş olup, sosyal hayatınıza yeterince vakit ayırmıyor olabilir misiniz?

Mükemmeliyetçi düşünce tarzınızı biraz daha gerçekçi temellere dayandırın. Üstünüzdeki iş yükünü daha makul seviyelere indirin ve en önemlisi; sosyal hayatınız ile iş-akademik hayatınıza ayırdığınız süreyi dengeleyin. Değişimi fark edeceksiniz. Mutlu haftalar...
Uzm. Kln. Psk. Endam Gümüş
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Endam GÜMÜŞ UYANIK Fotoğraf
Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK'ın Yazıları
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Ayda DALİ
► Tükenmişlik Sendromu Psk.M.Enes İMERT
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Ümit KARABULUT
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Semra EVRİM
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Damla KANKAYA
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Namık ACAR
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Çağlar KARAMAN
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Yücel SÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çağımızın Hastalığı; Tükenmişlik Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Plasebo Etkisi Ekim 2019
◊ Hayır Diyememek Ocak 2019
◊ Kaygı Bozukluğu Ekim 2018
◊ Öfke Yönetimi Ekim 2018
◊ Panik Atak Ekim 2018
◊ Pazartesi Sendromu Ekim 2018
◊ Depresyon Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:42
Top