2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



3/6 Yaş Arası Çocuklar da Dikkat ve Hafıza Gelişimini Destekleyici Oyunlar Nelerdir ?
YAZI #5960 © Yazan Psk.Sibel ASLANTEPE | Yayın Eylül 2019
Anne-babaların özellikle bu dönemde çocuğun sosyal yönünü geliştirecek bir tavır içinde olmaları önemlidir. Ayrıca zihinsel gelişim için çocukların sorularına uygun ve doğru yanıtlar bulmak, öğrenme isteklerinin kırılmaması açısından önem taşır.
Çocuklar bu dönemde çok hareketlenirler ve tehlikelere maruz kalma olasılıkları artar. Kazaların en fazla rastlandığı yaş 4 yaş civarıdır. Bu nedenle de anne babaların çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Burada çocuğu hem korumak hem de bir çok şeyi denemesine fırsat vermek oldukça zordur. Çocuğun güvenliği ön planda tutularak, yaşam deneyimiyle öğreneceği şeylere olanak tanımak gerekir.
3 ve 4 yaş, ben merkezcilik ve inatçılık özelliklerinden dolayı oldukça zorlu bir dönemdir. Bu iki baskın özellik 4 yaş civarında biraz daha azalsa da bu yaş dönemlerinin en karakteristik özelliğidir.
En sevdikleri kelimeler : “hayır”, “ben”, “ben yapacağım” dır. İnatçı ve kararlı tutumları, isteklerine “hayır” dendiğinde geçirilen öfke nöbetleri ve ağlama krizleri bu dönemin karakteristik özellikleridir. Genelde 3 yaş civarındaki tüm çocuklarda bu davranışların gözlenmesi çok doğaldır.
Yine bu yaş grubundaki çocuklar, okul öncesi eğitime başlayarak birey olma yolunda çok ciddi bir adım atmış olurlar. Artık onlarında kendilerine ait bir dünyaları vardır. Buna paralel olarak gittikçe daha çok sosyalleşirler, zihinsel olarak gelişir ve kelime hazineleri hızla artar. Kısa bir zaman içinde 2 ya da 3’ er kelimelik cümleler kurmaya başlarlar.
3 yaş civarında birbirleriyle oyun oynamaktan çok, oyuncağa yönelik oyunlar oynarlar. Diğer
arkadaşları ile ancak elindeki oyuncak alındığında ilişki kurarlar. Zaman zaman paylaşma
konusunda yaşadıkları zorlukları arkadaşlarına fiziksel zarar verme boyutuna da taşıyabilirler. ( vurma, bağırma, vb. ). Aslında 3 yaş grubunda, bu tür durumlarda yaşananlar doğal tepkilerdir. Öğretmenlerimizin uyarıları ile bu tarz davranışlar kısa süre içinde yerini paylaşımcılığa bırakır.
4 yaş civarındaki çocuklar birlikte oynayıp, oyun kurup, yaşadıklarını oyunlarına yansıtırlar. Bu yaş grubumuzun en önemli özelliği meraktır. “Ne, Nedir, Niye?” tarzındaki soruları ardı arkasına sorabilirler. Detaycı ve araştırmacıdırlar. 3 yaşa oranla son derece gelişmiş kelime hazineleri vardır. Hayal güçleri çok iyi çalışır ve bunu oyunlarında çok güzel kullanırlar. Bu dönemde yaşanabilecek en belirgin sorun gece uyanmaları ve gece korkularıdır.
Yaratıcılık gerektiren her türlü aktiviteden ( ritim çalışmaları, drama, resim vb.) çok hoşlanırlar.
Kâğıt kalem ve boya verilerek resim yapmaya özendirilir. Nesneler tanıtılabilir. (Bana kırmızı kovayı ver, büyük arabayı ver gibi)
Dil gelişimi için çocuğun diğer çocuklarla ilişki kurması sağlanmalıdır.
Çocukla kavram oyunları oynanması bu dönemde faydalı olacaktır (büyük-küçük ve uzun-kısa v.b. kavramlar)
Resimli kitaplar gösterin ilk sayfayı siz anlatın diğer onun anlatmasını isteyin.
Önüne renkli oyuncaklar koyun ve renklerini söylemesini isteyin, doğru söylerse ödüllendirin.
Nesneleri sözel olarak sağa sola öne arkaya koymasını isteyin doğru yaptığında ödüllendirin.
Kışlık ve yazlık kıyafetlerini kendisinin seçmesine izin verin onunla sürtüşmeyin.
Kitap alırken kitabını kendisinin seçmesine izin verin.
Hadi oyuncaklarını toplayalım diyerek onu özendirin
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel ASLANTEPE Fotoğraf
Psk.Sibel ASLANTEPE
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sibel ASLANTEPE'nin Yazıları
► Dikkat Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir? Psk.Ramazan ŞİMŞEK
► Destekleyici Psikoterapi Psk.Erol AKDAĞ
► Destekleyici Psikoterapi Psk.İ.Nil BİREYŞOĞLU ÖZEN
► Bir Yaşında Hatırlama - Bebeklikte Hafıza Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında '3/6 Yaş Arası Çocuklar da Dikkat ve Hafıza Gelişimini Destekleyici Oyunlar Nelerdir ?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Stresle Başetme Eylül 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:55
Top